Η απόφαση πριν το deal: Γιατί επέλεξε την Αμερική ο Γιακουμάκης;

SMS

Ο κρητικός επιθετικός αποχαιρέτησε την Σέλτικ και το Σκωτσέζικο πρωτάθλημα, για το... διαφορετικό MLS της Αμερικής και την Ατλάντα και ο Γιάννης Χαμαλάκης προσπαθεί να ερμηνεύσει την απόφαση του κρητικού επιθετικού

Eδώ και λίγες ώρες είναι επίσημο. Ο Γιώργος Γιακουμάκης θα συνεχίσει την καριέρα του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, θα αγωνίζεται για τα επόμενα τρία χρόνια με την φανέλα της Atlanta United. Η παρουσίασή του έγινε με δύο εντυπωσιακά βίντεο στα social media. Το πρώτο με ένα αεροπλάνο να κατευθύνεται στην Ιαπωνία αλλά να αλλάζει ξαφνικά πορεία για τις ΗΠΑ, για να αναδειχθεί το «θρίλερ» στη μονομαχία με την Ουράβα για την υπογραφή του Γιακουμάκη.Στο δεύτερο βίντεο οι Αμερικανοί παρουσίασαν όλα τα γκολ του Έλληνα φορ, μαζί με… οδηγίες για το πώς προφέρεται το όνομα και το επίθετό του.

Ο 28χρονος επιθετικός πήρε μια δύσκολη απόφαση να αλλάξει όχι μόνο χώρα και πρωτάθλημα αλλά και νοοτροπία παιχνιδιού. Παρά την συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη, το MLS είναι μια κλειστή λίγκα στις ΗΠΑ, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό. Μια λίγκα που φιλοξενεί αρκετούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια, όχι τόσο στην δύση της καριέρας τους όπως είχαμε συνηθίσει.

ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ

ATLUTD_20230203_GGPhotoShoot_MM0551.0.jpg#asset:435151


Σε αντίθεση πάντως με τους περισσότερους (όχι όλους) ποδοσφαιριστές που παίρνουν μεταγραφή από την Ευρώπη, Ασία προς το MLS, ο Γιακουμάκης άλλαξε κάπως το... δρομολόγιο. Κυρίως, οι παίκτες σε μικρή ηλικία κάνουν το βήμα για το Αμερικάνικο πρωτάθλημα ή άνω των 30, δεν το επιλέγουν στα φόρτε τους. Αναφέρομαι κυρίως στην Ευρώπη. Συνήθως, κάποιοι Λατίνοι ταλαντούχοι παίκτες χρησιμοποιούν το MLS σαν... σκαλοπάτι για την Ευρώπη, όχι Ευρωπαίοι.

Και εξηγούμαι: Ο Γιακουμάκης τρέλανε όλη την Ευρώπη με την ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ πορεία του στην Φένλο την σεζόν 2020/21, πέτυχε 26 γκολ σε 30 ματς στο πρωτάθλημα, ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην Ευρώπη. Την σεζόν αυτή την εξαργύρωσε με μεταγραφή σε πολύ μεγαλύτερη ομάδα με καλύτερα χρήματα και άλλη δυναμική αγοράς λόγω Νησιού, την Σέλτικ. Εκεί, παρά τις ατυχίες της αρχής ο Γιώργος πρόσφερε και αγαπήθηκε σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο παρουσίας. Πρόλαβε να παίξει 57 ματς με τους ''Κέλτες'', σε όλες τις διοργανώσεις, σκόραρε 26 γκολ!

Συνολικά ο Γιακουμάκης πέτυχε 55 γκολ στην Ευρώπη την τελευταία διετία. Ενεργός και εν δυνάμει βασικός στην Εθνική, κι όμως παρά το φλέρτ με Σαμπντόρια και ομάδα της Ιαπωνίας, εκείνος επέλεξε να πάει στο MLS. Αυτό, δεν το συναντάς συχνά. Επιθετικός, στα 28 του, έπειτα από δύο τοπ χρονιές να κάνει αυτό το δρομολόγιο.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ο Γιακουμάκης επέλεξε την Ατλάντα γιατί έχει σαν στόχο το πρωτάθλημα, μιας και στην Σέλτικ είχε χάσει την θέση του βασικού. Το είπε και στις δηλώσεις του. Η Ατλάντα πήρε πρωτάθλημα το 2018, από τις καλές ομάδες της Ανατολής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο MLS ξεκινάει στα τέλη του Φεβρουαρίου, λειτουργεί στα πρότυπα του NBA (Δύση / Ανατολή), αποτελείται από τη regular season και τα πλέι οφ. Στην πρώτη κατηγορία των ΗΠΑ μετέχουν 22 ομάδες και μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, ξεκινούν τα πλέι οφ, με τη συμμετοχή των 6 πρώτων ομάδων της βαθμολογίας κάθε περιφέρειας.

Οι πολύ υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις και το ένθερμο και πολυπληθές κοινό της Ατλάντα Γιουνάιτεντ έπαιξαν το ρόλο τους. Μια από τις ομάδες με τους περισσότερους φιλάθλους στη Λίγκα. Όμως, επίσης σημαντικός λόγος ώστε να πει το ''ναι'' ο κρητικός επιθετικός είναι και οι σχετικά καλές καιρικές συνθήκες που επικρατουν στην Ατλάντα και γενικά το κλίμα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γιακουμάκης θα πάει στην Αμερική μαζί με την οικογένεια του, τον 1,5 ετών γιο του και την μικρούλα κόρη του ζευγαριού (6 μηνών). Έτσι, δεν θα ήταν επιλογή ομάδα που εδρεύει σε περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες. Υψηλές θερμοκρασίες με υγρασία.

Παράλληλα, η μεταγραφή του μπήκε στην 10αδα με τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του κλαμπ. Πρώτη στη λίστα η μεταγραφή του Αργεντίνου Αλμάδα, έναντι 15 εκ. ευρώ από την Βέλεζ Σάρσφιλντ.

ΤΟ DEAL ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΦΕΝΛΟ

Η Σέλτικ ήθελε να πουλήσει τον Γιακουμάκη αλλά με τους δικούς της όρους. Τελικά, κατάφερε να κάνει το deal των περίπου 5 εκ. ευρώ με την Ατλάντα, με τον ποδοσφαιριστή να υπογράψει ένα πολύ καλό 3ετές συμβόλαιο, δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες. Μάλιστα, από την συμφωνία αυτή θα επωφεληθεί και η Φένλο, καθώς ο Ολλανδικός σύλλογος έχει συμφωνήσει με τους Κέλτες σε ποσοστό μεταπώλησης του κρητικού επιθετικού. Θυμίζω ότι Σέλτικ τον είχε αγοράσει περίπου 2,5 εκ. ευρώ από τους ''κίτρινους''.

«Ο Γιώργος είναι ένας παίκτης που βρίσκεται στα ραντάρ του συλλόγου για λίγο και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τον φέρουμε στην Ατλάντα», δήλωσε ο Κάρλος Μποκανέγκρα, αντιπρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της Ατλάντα.

Ο ίδιος ο Γιακουμάκης πέρα από ενθουσιασμένος και ευχαριστημένος από την μεταγραφή εμφανίστηκε αποφασισμένος να βγει πρώτος σκόρερ, να κερδίσει τίτλους και να πανηγυρίσει γκολ μπροστά στους ένθερμους οπαδούς των κόκκινων. Οι ευχές του και δικές μας λοιπόν. Καλή αρχή Γιώργο!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.