Όταν ο Φερνάντο Σάντος έβλεπε σε κασέτες τον ΟΦΗ και η... άγνωστη πρόταση στον Βέλιτς

SMS
16:45 | 24/04/2023

Τι είπε σε συνέντευξη του ο Γιάσμινκο Βέλιτς για την παρουσία του στον ΟΦΗ ως παίκτης και την πρόταση που είχε παλαιότερα να αναλάβει την ομάδα ως κόουτς

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς μίλησε σε συνέντευξη του στο sportday.gr, αναφέρθηκε στα χρόνια του στον ΟΦΗ, πως βρέθηκε στην Κρήτη, για την ''χρυσή'' εποχή της ομάδας αλλά για την άγνωστη πρόταση που είχε να κοουτσάρει τον Όμιλο, πριν το EURO 2004.

Διαβάστε απόσπασμα από την συνέντευξη

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον του ΟΦΗ

Εκείνη την περίοδο, ο Γκέραρντ είχε έρθει στο Βελιγράδι για να βρει παίκτες. Εκεί έγινε η προσέγγιση και δεν το σκέφτηκα και πολύ. Είδα την ευκαιρία που μου έδινε ο ΟΦΗ και την άρπαξα και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Ήρθα σε έναν πανέμορφο τόπο, όπως είναι η Κρήτη, σε μια πολύ καλή και οργανωμένη ομάδα, με κόσμο που με αγάπησε και τον αγάπησα. Όλα ήταν τέλεια.

Στον ΟΦΗ έπαιξες τρία χρόνια και γνώρισες μεγάλες στιγμές.

Κατάφερα να βρω τον εαυτό μου και με το ταλέντο μου και την ποιότητα να σταθώ μέσα σε μια καταπληκτική ομάδα. Ήδη από τον πρώτο χρόνο είχα προτάσεις για να φύγω. Ο Παναθηναϊκός είχε πάρει τότε προπονητή τον Όσιμ, ο οποίος αμέσως με ζήτησε, αλλά ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης ήθελε να φτιάξει την ομάδα και δεν με έδινε με τίποτα. Εγώ από την άλλη πλευρά είχα βρει το κατάλληλο περιβάλλον, με συμπαίκτες όπως ο Τζουγκάνοβιτς, ο Ντελγκάδο και άλλα παιδιά και είχαμε φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα, στην οποία χαιρόμασταν να παίζουμε.

Ήταν η ''χρυσή εποχή'' του ΟΦΗ, αλλά δεν καταφέρατε να κάνετε την υπέρβαση.

Εκείνη η ομάδα του ΟΦΗ, εάν φορούσε κάποια άλλη φανέλα θα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Καταλαβαίνεις πως στο λέω. Παίζαμε πάντοτε με τον ίδιο τρόπο και δεν καταλαβαίναμε από έδρες. Αντίθετα από τη δική μας έδρα δεν πέρναγε κανείς. Θυμάμαι μάλιστα ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που κερδίσαμε με ένα γκολ του Μαχλά από δική μου ασίστ ενώ παίζαμε με δέκα παίκτες.

Με ποιον αντίπαλο ένιωθες ότι ήταν περισσότερο ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα;

Με τον Ολυμπιακό. Δεν ξέρω γιατί. Και με την ΑΕΚ και με τον Παναθηναϊκό γίνονταν μεγάλα ματς, αλλά με τον Ολυμπιακό ένιωθα ότι ήταν πιο ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα. Τότε επιτρεπόταν να έρχονται και αντίπαλοι οπαδοί στο γήπεδο και γενικά ήταν ωραίες οι εικόνες στις εξέδρες.

Έζησες και τη μεγάλη νίκη με την Ατλέτικο.

Ιστορική βραδιά και φυσικά θα μας μείνει αξέχαστη σε όλους όσους αγωνιστήκαμε σε εκείνο το παιχνίδι. Ο κόσμος είχε “τρελαθεί” και φυσικά και εμείς ζούσαμε στον “7ο ουρανό” μετά από εκείνη τη νίκη. Ήταν τόση η ένταση που ουσιαστικά ήταν και ο λόγος που δεν προχωρήσαμε στη διοργάνωση. Στην επόμενη φάση με την Μποαβίστα, ήταν σαν να έχουμε αδειάσει ψυχολογικά και είχε βρέξει και πάρα πολύ πριν από τον αγώνα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να παίξουμε όπως έπρεπε και να αποκλειστούμε.

2687058.jpg#asset:447845



Μου είπες πριν ότι την Κρήτη την αγάπησες και μάλιστα και η οικογένειά σου το ίδιο. Γιατί έφυγες από τον ΟΦΗ;

Για εμάς τους Γιουγκοσλάβους, στόχος ήταν να πάμε στη Γαλλία, την Ιταλία ή τη Γερμανία. Εγώ δεν το μετάνιωσα που ήρθα στην Ελλάδα και την Κρήτη και όπως σου είπα και η οικογένειά μου δέθηκε με το νησί. Είναι ισχυρός ο δεσμός μας και έρχομαι συνέχεια στην Κρήτη. Άλλωστε και ο γιός μου ο Άλεν γεννήθηκε εδώ. Όταν λοιπόν έληγε το συμβόλαιό μου, μου έγινε μια πρόταση από τον ΑΠΟΕΛ για την Κύπρο. Εγώ συμφώνησα με τη γυναίκα μου να πω ένα μεγάλο νούμερο, μόνο και μόνο για να μου πουν όχι. Από τον ΟΦΗ ίσως να το έμαθαν ή ίσως να πίστεψαν ότι θα ζητούσα πολλά χρήματα για να μείνω και ουσιαστικά ποτέ δεν μου έκαναν πρόταση για να ανανεώσω το συμβόλαιό μου.

Γι’ αυτό έφυγες;

Ναι δεν είχα συμβόλαιο και παράλληλα τελείωνε και η μεταγραφική περίοδος. Τότε μου έγινε μια εξαιρετική πρόταση από την Καστοριά, η οποία ήταν στη Β’ Εθνική και ήθελε να φτιάξει ομάδα για να ανέβει στην Α’ Εθνική. Έτσι πήγα εκεί και μάλιστα καταφέραμε το σκοπό μας και ανεβήκαμε.

Η Πορτογαλία πως προέκυψε στη συνέχεια;

Μάλλον τυχαία εντελώς. Ουσιαστικά δεν έμαθα ποτέ. Μετά από χρόνια κάποιος μου είπε, ότι ο Φερνάντο Σάντος που τότε είχε αναλάβει προπονητής στην Εστρέλα Αμαδόρα παρακολουθούσε σε κασέτες κάποια παιχνίδια του ΟΦΗ για έναν παίκτη που του είχαν προτείνει. Αντί γι’ αυτόν όμως, ξεχώρισε εμένα και έτσι ήρθε εντελώς τυχαία η πρόταση.

Με τον Σάντος πάντως, δεν ήσασταν συνέχεια μαζί.

Όταν ήμασταν στη Σπόρτινγκ και είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα συνεχίσει ο Σάντος, μου έγινε η πρόταση και έμεινα για τις ακαδημίες της ομάδας ή για βοηθός του νέου προπονητή. Τότε είχε έρθει για πρώτη φορά μια πρόταση από ομάδα που δεν την έχω αναφέρει ποτέ.

Ποια ομάδα ήταν;

Ο ΟΦΗ. Με ήθελε για πρώτο προπονητή, αλλά αυτό δεν έχει γίνει γνωστό και δεν το έχω πει ποτέ.

Γιατί δεν δέχτηκες;

Γιατί τότε είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για να επιστρέψουμε στην ΑΕΚ με τον Σάντος. Ήταν την περίοδο που στην Πορτογαλία ήταν το EURO και είχαμε ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις. Γι’ αυτό είπα όχι στον ΟΦΗ.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.