Η επαναστατική πρόταση του Αρσέν Βενγκέρ για το οφσάιντ είναι και η πιο σωστή

14:45 | 02/07/2023

Στην εποχή του VAR που όλα μοιάζουν (και είναι) πιο εύκολα για τους διαιτητές, το οφσάιντ παραμένει μια... γκρίζα ζώνη που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των αγώνων (και χρονικά και ως προς το αποτέλεσμα).

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να οριοθετηθεί εύκολα -ακόμα και μέσω του VAR- το σημείο του σώματος που προεξέχει (εν προκειμένω το άνω μέρος του βραχίονα που είναι το κομβικό σημείο), έρχεται η επαναστατική πρόταση του Αρσέν Βενγκέρ για να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετό καιρό, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), δηλαδή ο οργανισμός που μελετά, ορίζει και επιβλέπει τους κανονισμούς, εξετάζει την αλλαγή σε ό,τι αφορά το οφσάιντ. Η πρώτη πρόταση αφορά την καθιέρωση του αυτοματοποιημένου οφσάιντ μέσω VAR σε όλους τους αγώνες βάσει της επιτυχίας που είχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Παράλληλα όμως εξετάζεται και η ριζική αλλαγή του κανονισμού ως προς το τι ορίζεται ως οφσάιντ. Και η πρόταση του άλλοτε θρυλικού κόουτς της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος εργάζεται ως επικεφαλής της FIFA Global Development, είναι άκρως επαναστατική καθώς με βάση τον υπό εξέταση νέο κανονισμό θα θεωρείται οφσάιντ ένας παίκτης μόνο όταν όλο το σώμα του βρίσκεται μπροστά απ' τον τελευταίο αντίπαλο. Αν δηλαδή ένα μέρος του σώματος του αμυνόμενου βρίσκεται παράλληλα με τον επιτιθέμενο τότε δεν θα υπάρχει οφσάιντ και το παιχνίδι θα συνεχίζεται. Ή αλλίως, αν ο επιθετικός βρίσκεται ακόμα και μισό σώμα μπροστά, δεν θα θεωρείται οφσάιντ. Ακόμα κι αν το χέρι ή το παπούτσι του αμυντικού βρίσκονται παράλληλα με το σώμα του επιθετικού, δεν θα υφίσταται οφσάιντ!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περιβόητο γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνες που δεν μέτρησε λόγω οφσάιντ στο Μουντιάλ του Κατάρ στην αναμέτρηση της Αργεντινής με τη Σαουδική Αραβία. Ο Αργεντινός επιθετικός θεωρήθηκε εκτός θέσης διότι ο ώμος του προεξείχε της θέσης του αμυντικού όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία. Ωστόσο με τον νέο κανονισμό αυτή η περίπτωση δεν θα συνιστά οφσάιντ.

Στιγμιότυπο-οθόνης-2023-07-02-132300.png#asset:457622


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.