Η Ιρανή που τίμησε την Μαχσά Αμινί

11:30 | 26/11/2022

Oι παίκτες της εθνικής Ιράν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους κατά την ανάκρουσή του, στον δεύτερο αγώνα τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Ουαλία (2-0), κάτι που είχαν αποφύγει να κάνουν στον εναρκτήριο αγώνα τους, κόντρα στην Αγγλία (2-6) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως προφανής υποστήριξη στους διαδηλωτές στην πατρίδα.

Πάντως ακούστηκαν δυνατές αποδοκιμασίες από τους Ιρανούς φιλάθλους καθώς ακουγόταν ο εθνικός ύμνος, ενώ πριν από τον αγώνα, αρκετοί οπαδοί είπαν ότι η ασφάλεια εμπόδισε τους ίδιους ή φίλους να μεταφέρουν σύμβολα υποστήριξης προς τους διαδηλωτές, μέσα στο γήπεδο. Ο ένας μάλιστα από αυτούς ανέφερε ότι συνελήφθη, ενώ ένας άλλος είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τον έβαλαν να βγάλει ένα μπλουζάκι που έγραφε «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», ένα σύνθημα των διαδηλώσεων.

Στο στάδιο, «Ahmad Bin Ali Stadium» της Αλ Ραγιάν, μια γυναίκα κρατούσε ψηλά μια ποδοσφαιρική φανέλα με το «Mahsa Amini (Μαχσά Αμινί) 22» τυπωμένο στην πλάτη και κόκκινα δάκρυα ζωγραφισμένα κάτω από τα μάτια της, σε ανάμνηση μιας 22χρονης από το Ιράν, η οποία πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν το πέπλο δημόσια. Ο δε θάνατός της πυροδότησε τις διαδηλώσεις, πριν από περισσότερους από δύο μήνες.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.