Η καλύτερη μεταγραφή

Απόψεις

Ο Γιώργος Σίμος αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι ότι πέρα από καλός κόουτς αποτελεί και έναν ποδοσφαιράνθρωπο με ήθος που λείπει από το ποδόσφαιρο μας

Mπορεί οι πέντε αγωνιστικές να μην είναι ένα ασφαλές δείγμα για να κρίνει κάποιος την δουλειά ενός προπονητή, όμως αποτελούν ένα ικανό διάστημα για τα πρώτα συμπεράσματα. Στην περίπτωση του Γιώργου Σίμου, εκτιμώ ότι τα δεδομένα βοηθούν για μια πιο γρήγορη ανάγνωση.

Όταν στα μέσα Ιουλίου ο ΟΦΗ ανακοίνωσε την πρόσληψη του, έπειτα από την γνωστή ιστορία με τον Χάιμε Βέρα, η ατμόσφαιρα ''μύριζε'' αμφισβήτηση. Πως ο άσημος προπονητικά - σε επίπεδο Superleague - θα μπορέσει να καθοδηγήσει τον ΟΦΗ της νέας εποχής; Το must ερώτημα της εποχής κράτησε για λίγο. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Γιάννης Σαμαράς και η ''ομπρέλα'' ποδοσφαιρικής υγείας που περικλείει τον τελευταίο χρόνο το σωματείο.

Το ήθος, οι δηλώσεις και ο... πληθυντικός

Από τις πρώτες κιόλας τοποθετήσεις του στην Ολλανδία, ο 41χρονος τεχνικός άρχισε να κλέβει τις εντυπώσεις. Χαμηλών τόνων, σοβαρός και χωρίς διάθεση για πολλά λόγια. Στην άτυπη παρουσίαση του στη χώρα της τουλίπας, στα μέσα Ιουλίου, είχε πει χαρακτηριστικά: ''Θέλουμε να παίξουμε ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο, μας ενδιαφέρει πολύ το προϊόν''. Εντύπωση έκανε στους παρατηρητικούς ο τότε πληθυντικός και το... σκυμμένο κέφαλι, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, κάτι που εξακολουθεί να κάνει μέχρι και σήμερα στις συνεντεύξεις τύπου. 

Από τότε, οι δηλώσεις του μετά τα παιχνίδια έχουν σημείο αναφοράς λέξεις όπως βελτίωση, ωριμότητα, και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Πάντα με ύφος αυτοπεποίθησης και σιγουριάς. Συνηθίζει να αναφέρεται με ποδοσφαιρικούς όρους ενώ μετά το 3-1 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ είχε τονίσει: ''Στόχος μας είναι κάθε μας μέρα να βελτιωνόμαστε ποδοσφαιρικά και σαν άνθρωποι'', τόνισε μεταξύ άλλων έπειτα από το 3-1 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. 

Μετά τη νίκη επί του Παναιτωλικού, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη τύπου, ρωτήθηκε για την αποθέωση που γνωρίζει από τον κόσμο. Θυμάστε τι απάντησε, αν όχι να σας θυμίσω: ''Εγώ αντιπροσωπεύω τον Πέρι, τον Γιάννη, τον Κωνσταντίνο, τον Βαγγέλη και τον Τάσο. Είμαστε ένα γκρούπ στο επιτελείο και τον ευχαριστούμε γι αυτό''. Δεν τα ακούς και κάθε μέρα αυτά από προπονητές...

2141414141.jpg#asset:133227


Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Σίμος δεν επέλεξε τους περισσότερους - αν όχι όλους - τους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ, εξ αρχής έμοιαζε ικανοποιημένος με το υλικό ενώ έδειχνε να ξέρει τι θέλει.

Ήρεμος και μετρημένος στον πάγκο, δεν πανηγυρίζει έντονα τα γκολ, δεν απογοητεύεται όταν η ομάδα του μένει πίσω στο σκορ ενώ, συνεχώς τονίζει σε όλους να μην ασχολούνται με την διαιτησία. Εικόνες που αποτυπώνουν επαγγελματισμό. ''Είναι ένας άνθρωπος με γνώση και μπορεί να περάσει πράγματα στους ποδοσφαιριστές'' τόνισε ο Νάστος μετά το ματς της πρεμιέρας με τον Άρη. 

Eμπιστοσύνη στο ρόστερ και το σύστημα

Το ''κοντό'' ρόστερ του εφετινού ΟΦΗ το έχει χρησιμοποιήσει σαν... προσόν ο 41χρονος κόουτς. Παίζει ένα 4-3-3 με δύο παίκτες ψηλά (box to box) και έναν κοντά στα στόπερ (Μεγιάδο) και με βασικό στοιχείο παιχνιδιού την κατοχή της μπάλας και τις κινήσεις των μπακ.

Τα 4/5 της άμυνας (μαζί με Σωτηρίου) είναι ακλόνητοι, ξεκινάει ο Μαρινάκης και κάποια στιγμή μπαίνει ο Μπράουν, αυτή είναι η ιστορία αμυντικά. Οι Μεγιάδο - Νέιρα - Τσιλιανίδης και Σεμέντο αποτελούν τα βασικά χαρτιά στα χαφ και ο Μάνος στην κορυφή της επίθεσης. Ουσιαστικά, σε αυτούς τους 9 ποδοσφαιριστές έχει εμπιστοσύνη σε πρώτη φάση, οι ίδιοι ανταποκρίνονται, ενώ ακόμα και οι αδυναμίες - προς στιγμήν - καλύπτονται. 

Στην άμυνα θα μπει στην εξίσωση κάποια στιγμή ο Κουτρουμπής, στα χαφ ο Ναμπί είναι μια ποιοτική λύση και οι Σακόρ - Βαζ πιο πίσω. Ανάσες στον Μάνο δίνει ο Φιγκεϊρέδο, ο οποίος δείχνει ότι έχει καλή πρώτη επαφή με την μπάλα και σωστές κινήσεις στο χώρο. Έτσι θα πάει ο ΟΦΗ μέχρι τον Ιανουάριο...

''Σοφός'' ετών 41

Δεν ξέρω αν ο Σίμος αποδειχθεί ο επόμενος μεγάλος Έλληνας προπονητής, θα το δείξει η πορεία. Ούτε αν ''έχει άστρο'' όπως λένε κάποιοι. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι αποτελεί έναν ποδοσφαιράνθρωπο που παρά το νεαρό της ηλικίας του και της προπονητικής του απειρίας, συμπεριφέρεται με ποδοσφαιρική ''σοφία''. Και το παραπάνω είναι η αφορμή για το κείμενο που διαβάσατε.

Η κρητική ομάδα αλλάζει επίπεδο, όχι με φανταχτερές μεταγραφές ποδοσφαιριστών αλλά με μπόλικη δουλειά και σεβασμό στο άθλημα. Ενώ, επέλεξε υπό πίεση έναν νέο και φιλόδοξο προπονητή που εκπροσωπεί το κλαμπ - μέσα από την παρουσία την δική του και των παικτών του στο χορτάρι - με βάση νέα ήθη του συλλόγου. Αυτή είναι η καλύτερη μεταγραφή.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.