Η νομοτελειακή επιστρΟΦΗ του Ηλία

10:36 | 14/09/2018

Το… πλήρωμα του χρόνου έφτασε και ο Ηλίας Πουρσανίδης επέστρεψε ως εκτελεστικός διευθυντής στον ΟΦΗ, που αγάπησε και αγαπήθηκε με ιδιαίτερη θέρμη. Το Capitano.gr περιγράφει τη... σχέση ζωής των δύο πλευρών.

Κόντρα στη φύση δεν μπορείς να πας… Υπάρχουν κανόνες και νόμοι, οι οποίοι είναι απαράβατοι… Άγραφοι κάποιες φορές, ωστόσο σου καθορίζουν την πορεία και φτιάχνουν τη διαδρομή με τέτοια μαεστρία, που δείχνει ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Κάπως, έτσι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η επίσημη επιστρΟΦΗ του Ηλία Πουρσανίδη, έπειτα από σχεδόν 21 χρόνια.  Ήταν μια… νομοτελειακή πράξη. Κάτι που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Ο παλαίμαχος άσος του ηρακλειώτικου συλλόγου αγάπησε τον Όμιλο και «εισέπραξε» ανάλογα συναισθήματα, σε μια δυνατή σχέση ζωής…

Ο Πουρσανίδης φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα για μια πενταετία, από το 1992 έως το 1997, γνώρισε μεγάλες στιγμές στο «Γεντί Κουλέ», ποτέ δεν ξέχασε τον ΟΦΗ και πλέον θα προσπαθήσει και εκείνος από τη μεριά του, από το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή, ν’ αλλάξει επίπεδο στο ιστορικό σωματείο.

«Ανακάλυψη» του Γκέραρντ

Από την παιδική ομάδα του Χαϊδαρίου στα 15 του, βρέθηκε στην πρώτη στα 18 του, όπου συμμετείχε στα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά και σκληροτράχηλα πρωταθλήματα της Δ’ και της Γ’ Εθνικής. Από μικρός, βέβαια, διέθετε… άλλο αέρα και ήταν ο μοναδικός παίκτης που κλήθηκε από την 3η κατηγορία στην Εθνική Ελπίδων.

Τον είχε επιλέξει ο Ανδρέας Σταματιάδης και αυτή η κλήση έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Ο ταλαντούχος τότε αμυντικός μέσος μπήκε στα… ραντάρ του Ευγένιου Γκέραρντ, που έστειλε τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου για να τον παρακολουθήσει με τη «γαλανόλευκη». Το «φλερτ» κατέληξε σε «γάμο» και ο ΟΦΗ έβαλε στην «μηχανή» του ένα 20χρονο ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή.

poursa3.jpg#asset:37854

Το ντεμπούτο και το μοναδικό γκολ

Η μετάβαση, βέβαια, από τα… αλώνια στα σαλόνια διήρκεσε κάμποσους μήνες. Ο Πουρσανίδης, έτσι, έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα του Ηρακλείου σ’ ένα εκτός έδρας ματς απέναντι στην ΑΕΚ, στις 20/2/1993, όταν, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής, ο Όμιλος ηττήθηκε 3-2 και ο ίδιος είχε χρησιμοποιηθεί στο βασικό σχήμα.

Μία εβδομάδα, μάλιστα, αργότερα και συγκεκριμένα στις 28/2/1993, οι «ασπρόμαυροι» υποδέχονται τον Ηρακλή για την 23η «στροφή» της Α’ Εθνικής, το ματς λήγει ισόπαλο 2-2 και ο νεαρός παίκτης πετυχαίνει το πρώτο του και μοναδικό επίσημο γκολ με τον ΟΦΗ μέσα στο «Γεντί Κουλέ».

Το «αντίο» στη Βέροια

Την παρθενική του σεζόν στο Ηράκλειο «έγραψε» μόλις 4 συμμετοχές, ωστόσο από την επόμενη κιόλας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα και αποτέλεσε μια υπερπολύτιμη μονάδα της στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Στο σύνολο το «κοντέρ» έδειξε 141 εμφανίσεις και 1τέρμα σε Α’ Εθνική, Κύπελλο Ελλάδας και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Είχε την τελευταία του παρουσία τους στις 25/5/1997στο εκτός έδρας παιχνίδι της 34ης αγωνιστικής πρωταθλήματος απέναντι στη Βέροια, όπου ο ΟΦΗ είχε γνωρίσει την ήττα με 2-0 και ο Πουρσανίδης είχε παίξει για 90 λεπτά.

Μακριά και … αγαπημένοι

Η συνέχεια είναι γνωστή. Έκανε σημαντικό βήμα στην καριέρα του, με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά αγωνίστηκε για 6 χρόνια, πήρε πολλούς τίτλους και ακολούθησε η μετακίνησή του στον Ηρακλή. Στον «Γηραιό» έμεινε και εκεί για μια πενταετία και αποχώρησε από την ενεργό δράση το 2008, στα 36 του.

Το διάστημα, ωστόσο, που ήταν μακριά δεν έπαψε στιγμή να μιλάει με κολακευτικά λόγια για τον ΟΦΗ. Ν’ αναπολεί τα όσα έζησε στο Ηράκλειο, τη «ζεστασιά» των Κρητικών και να επισημαίνει ότι η μεταγραφή του στον ηρακλειώτικο σύλλογο αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την καριέρα του.

poursa1.jpg#asset:37855

Εμπνευστής του φιλικού για τον «Μίστερ»

«Ο Γκέραρντ είναι ό,τι καλύτερο για έναν νέο ποδοσφαιριστή. Ο ΟΦΗ είναι ομάδα με ηρεμία και μου δόθηκε η ευκαιρία να διακριθώ», είχε τονίσει σε παλιότερη συνέντευξη του ο Πουρσανίδης και ήταν ξεκάθαρο πως έτρεφε απεριόριστα αισθήματα σεβασμού και αγάπης για τον Ολλανδό τεχνικό, ο οποίος είχε «απογειώσει» την ποδοσφαιρική του πορεία.

Για να πει, έτσι, ένα «ευχαριστώ» στα όσα είχε προσφέρει ο αείμνηστος στον ΟΦΗ, κατά τη διάρκεια της 15ετους θητείας στον πάγκο των «ασπρόμαυρων», διοργάνωσε ένα σπουδαίο φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του Γκέραρντ στις 20 του περασμένου Νοεμβρίου.

«Εμείς, τα "παιδιά" του Ευγένιου Γκέραρντ και του ΟΦΗ, ήρθε η στιγμή να αποδώσουμε στον ποδοσφαιρικό μας "πατέρα" την τιμή που του αρμόζει. Για όλες τις υπέροχες και "μαγικές" στιγμές που χάρισε σ’ εμάς και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διοργανώνουμε λοιπόν ένα σπουδαίο ΠΑΙΧΝΙΔΙ  για  να τιμήσουμε έναν σπουδαίο ΑΝΘΡΩΠΟ και ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ», ανέφερε ο ίδιος στη σχετική δήλωση του.

Το «Γεντί Κουλέ»… έκλαψε εκείνο το απόγευμα, με τον Γκέραρντ φανερά καταβεβλημένος να δίνει κανονικά το «παρών» στη γιορτή που στήθηκε για εκείνον. Οι παλιοί θυμήθηκαν, οι νέοι έμαθαν και η συγκίνηση ήταν τεράστια.

Και «προξενητής»

Η τελευταία, έτσι, «πράξη» αγάπης του Ηλία Πουρσανίδης για τον ΟΦΗ άπαντες ελπίζουν πως θα κρατήσει για πολλά-πολλά χρόνια… Μαζί με τον Γιάννη και Γιώργο Σαμαρά έφεραν την πρόταση του Μιχάλη Μπούση για την αγορά του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ. Όλα βαίνουν καλώς και φαίνεται πως η αλλαγή σελίδας στο ιστορικό σωματείο είναι θέμα χρόνου. Ο ίδιος ανέλαβε, εξάλλου, το ρόλο του εκτελεστικού διευθυντή, βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο και άρχισε να σχεδιάζει τη νέα εποχή που ξημερώνει για τον Όμιλο. 

πηγή φωτογραφίας: Image services

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.