Η πορεία του... Μαραντόνα δείχνει τελικό Κροατία-Γαλλία

11:00 | 12/12/2022

Η ώρα των... ημιτελικών πλησιάζει και όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων ανά την υφήλιο, αυξάνεται κατακόρυφα.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η διοργάνωση των εκπλήξεων, δύο μεγάλα φαβορί και δύο αουτσάιντερ έχουν φθάσει μία στροφή πριν τον τελικό!

Αργεντινή και Γαλλία έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει το Μαρόκο και την Κροατία, που έχουν δείξει ότι είναι... ομάδες με όλην την σημασία της λέξης.

Σε κάθε περίπτωση, Γαλλία και Κροατία έχουν μπει σε μία πολύ... ιδιαίτερη λίστα! Οι φιναλίστ του Μουντιάλ του 2018 έφτασαν έως τα προημιτελικά, κάτι που έχει συμβεί μόλις μία φορά στην Ιστορία του θεσμού.

Είναι αλήθεια, πως είναι δύσκολο να ανέβεις στην κορυφή, αλλά ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθείς εκεί. Από το 1930 μέχρι σήμερα, μόλις δύο ομάδες έχουν καταφέρει να βρεθούν σε έναν τελικό και αμφότερες να προκριθούν στα ημιτελικά της επόμενης διοργάνωσης. Μάλιστα δεν κατάφεραν απλά να περάσουν στα ημιτελικά, αλλά να αγωνισθούν και στον μεγάλο τελικό για δύο διαδοχικές διοργανώσεις.

Το 1986 η Αργεντινή είχε νικήσει με 3-2 τη Δυτική Γερμανία, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Ευρωπαίοι πήραν την... ρεβάνς και επικράτησαν με 1-0.

Επομένως, εάν υπάρξει... deja vu εκείνης της περιόδου θα αγωνισθούν στον τελικό Κροατία-Γαλλία με την παρέα του Μόντριτς να κατακτά το τρόπαιο!

Πάντως κατά το παρελθόν, έχουμε δει πολλές ομάδες να αγωνίζονται σε διαδοχικούς τελικούς. Την αρχή την έκανε η Ιταλία που κατέκτησε δύο τρόπαιο το 1934 και το 38.

Στην συνέχεια, η Βραζιλία το 1958 και το 1962 στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ η Ολλανδία το 1974 και το 1978, έφθασε σε δύο τελικούς, αλλά έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι και τις δύο φορές!

Η Γερμανία από το 1982 έως το 1990 κατάφερε κι έγραψε Ιστορία καθώς αγωνίστηκε σε τρεις διαδοχικούς τελικούς Μουντιάλ, κάτι που δεν το έχει καταφέρει καμία άλλη ομάδα, κατακτώντας μόνο μία φορά το βαρύτιμο τρόπαιο. Οπως προαναφέρθηκε, το 1986 και το 1990 αγωνίσθηκε σε δύο τελικούς η Αργεντινή.

Η τελευταία ομάδα που κατάφερε να προκριθεί σε δύο διαδοχικούς τελικούς, ήταν η Βραζιλία το 1998 και το 2002, επικρατώντας την δεύτερη.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.