Καβάνι εσύ σούπερ σταρ!

23:17 | 30/06/2018

Με τον Έντισον Καβάνι να «χτυπάει» δύο φορές, η Ουρουγουάη επικράτησε 2-1 της Πορτογαλίας και κάνει όνειρα για πορεία μέχρι και τον τελικό.

Ένας ακόμα παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν (σ.σ. μετά τον Εμπαπέ), ο Έντισον Καβάνι, ήταν ο πρωταγωνιστής της δεύτερης αναμέτρησης για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη νίκη δηλαδή της Ουρουγουάης (2-1) επί της Πορτογαλίας. 

Ο 31χρονος στράικερ… σκότωσε την ομάδα του Σάντος σκοράροντας δύο φορές (7’, 62’) και έστειλε τη «σελέστε» στα προημιτελικά, όπου θα συναντήσει τη Γαλλία. 

Ενδιάμεσα (55’) είχε ισοφαρίσει ο Πέπε με κεφαλιά, με την Πορτογαλία να έχει την εδαφική υπεροχή και την κατοχή της μπάλας, αλλά να είναι αρκετά φλύαρη. 

Πως έπαιξαν 

Αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν με σύστημα 4-4-2. Η Ουρουγουάη είχε κάτω από τα δοκάρια της τον Μουσλέρα, ενώ η αμυντική τετράδα της αποτελείτο από Κάσερες, Χιμένες, Γοδίν, Λασάλτ. Στα χαφ όλη τη… δουλειά έκαναν οι Νάντες, Βεσίνο, Τορέιρα, Μπετανκούρ, ενώ το επιθετικό δίδυμό της ήταν φυσικά οι Λουίς Σουάρες, Καβάνι. 

Από την άλλη, ο Φερνάντο Σάντος πραγματοποίησε τρεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχήμα που χρησιμοποίησε κόντρα στο Ιράν στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Ο Ρουί Πατρίσιο υπερασπίστηκε την εστία των Πορτογάλων, με τους Ρικάρντο Περέιρα, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο να ξεκινούν στην οπισθοφυλακή. Όσον αφορά τα χαφ, οι Ζοάο Μάριο και Μπερνάρντο Σίλβα ήταν στα άκρα, με τους Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα να έχουν κεντρικό ρόλο. Στη γραμμή κρούσης οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκέντες.

Το ματς

Όπως αναμενόταν, οι δύο ομάδες ήταν αρκετά επιφυλακτικές στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Η Πορτογαλία έδειχνε να «πατάει» καλύτερα έχοντας πιο σωστή κυκλοφορία μπάλας, ωστόσο δεν μπορούσε να βρει πολλούς χώρους. Και σχεδόν από το… πουθενά, η Ουρουγουάη προηγήθηκε με τον Καβάνι να σκοράρει στο 7’ με το στήθος (!), σε μια φάση που ο Λουίς Σουάρες έβγαλε εξαιρετική σέντρα και βρήκε τον συμπαίκτη στην πλάτη της άμυνας της ομάδας του Φερνάντο Σάντος. 

Από ‘κει και πέρα, η Πορτογαλία συνέχισε να έχει την εδαφική υπεροχή και την κατοχή μπάλας, δίχως όμως να βρει τον τρόπο για να ξεκλειδώσει την καλά οργανωμένη άμυνα των Ουρουγουανών. Η ομάδα του Ταμπάρες αμυνόταν με εννέα και δέκα παίκτες πίσω από τη σέντρα, με τους Λουίς Σουάρες-Καβάνι να είναι απελπιστικά μόνοι στην επίθεση. Από ‘κει και πέρα, η «σελέστε» είχε μια καλή στιγμή σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σουάρες στο 22’. 

Στο υπόλοιπο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, με το συγκρότημα του Σάντος να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά να είναι φλύαρη και να μην βρίσκει «καθαρές» ευκαιρίες. Κάπως έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με τη «σελέστε» να προηγείται 1-0 χάρη στο τέρμα του Καβάνι από το 7’. 

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με την Πορτογαλία να έχει την υπεροχή και να προσπαθεί να φτάσει στο 1-1. Τελικά, η ομάδα του Σάντος δικαιώθηκε για την επιμονή της στο 55’, με τον Πέπε να ισοφαρίζει με κεφαλιά, σε μια φάση που ξεκίνησε από εκτέλεση κόρνερ. Η Ουρουγουάη όμως έδειξε χαρακτήρα και ανέκτησε το προβάδισμά της στο 62’, με τον Καβάνι να εκτελεί τον Ρουί Πατρίσιο με υποδειγματικό πλασέ κι ενώ η φάση ξεκίνησε από λάθος του Πέπε, που έδιωξε λανθασμένα και άργησε να επιστρέψει στη θέση του. 

Η Πορτογαλία ανέβασε εκ νέου στροφές και πίεσε για να ανταποδώσει, με τον Μπερνάρντο Σίλβα να αστοχεί από πλεονεκτική θέση στο 70’ κι ενώ ο Μουσλέρα ήταν εξουδετερωμένος. Εν συνεχεία, οι Ίβηρες κατασκήνωσαν έξω από την περιοχή της «σελέστε», αλλά και πάλι έβρισκαν… τείχος μπροστά τους. Οι προσπάθειες των πρωταθλητών Ευρώπης στα τελευταία λεπτά έπεσαν στο κενό, αφού οι αμυντικοί του Ταμπάρες αμύνθηκαν εξαιρετικά και δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους της να βρουν στόχο. 

Οι συνθέσεις:

Ουρουγουάη (Οσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Κάσερες, Γοδίν, Χιμένες, Λασάλτ, Τορέιρα, Βεσίνο, Νάντες (80' Σάντσες), Μπετανκούρ (63' Κριστιάν Ροδρίγες), Σουάρες, Καβάνι (74' Στουάνι).

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Πέπε, Φόντε, Ρικάρντο Περέιρα, Γκερέιρο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα (65' Κουαρέσμα), Ζοάο Μάριο (85' Μανουέλ Φερνάντες), Μπερνάρντο Σίλβα, Γουέντες (74' Αντρέ Σίλβα), Ρονάλντο.

Πηγή:
sport-fm.gr
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.