​Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε αθλήτριες της πάλης στην Ινδία

10:50 | 19/01/2023

Η Βινές Φογκάτ, μια από τις πιο διακεκριμένες αθλήτριες πάλης της Ινδίας, κατηγόρησε τον επικεφαλής της ομοσπονδίας της και αρκετούς προπονητές για σεξουαλική παρενόχληση.

«Αθλήτριες της πάλης, έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά κατά την διάρκεια των εθνικών καμπ προετοιμασίας από προπονητές και επίσης από τον πρόεδρο της WFI (σ.σ. ινδική ομοσπονδία πάλης)», αποκάλυψε η Φογκάτ, συνοδευόμενη από αρκετούς παλαιστές υψηλού επιπέδου, κατά την διάρκεια αγώνων επίδειξης στο Νέο Δελχί.

«Ξέρω τουλάχιστον 10 με 20 κορίτσια από τα εθνικά καμπ, που έχουν έλθει να μου πουν τις ιστορίες τους», σχολίασε η Φογκάτ και πρόσθεσε: «Ο Μπράϊ Μπουσάν Σαρα Σινγκ, πρόεδρος της WFI και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (BJP), αλλά και προπονητές είναι ένοχοι».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η καταγγελία, έγινε μερικούς μήνες μετά την απόλυση του προπονητή της εθνικής ομάδας ποδηλασίας της Ινδίας, για κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με την 28χρονη Φογκάτ, πολλές αθλήτριες της πάλης, δεν τολμούν να μιλήσουν λόγω της ταπεινής καταγωγής τους σε μια εξαιρετικά ιεραρχική ινδική κοινωνία: «Φοβούνται λόγω της καταγωγής τους. Δεν είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσουν, είναι ισχυροί. Η πάλη είναι το μόνο μέσο ύπαρξής μας και δεν μας αφήνουν να το ασκήσουμε. Η μόνη μας επιλογή, είναι να πεθάνουμε. Αρα, μπορεί να κάνουμε το σωστό πριν πεθάνουμε». Ωστόσο, η Φογκάτ, δεν διευκρίνισε εάν η ίδια είναι μεταξύ των θυμάτων.

Στην σχετική διαμαρτυρία, συμμετείχε και ο Σακσί Μαλίκ, «χάλκινος» Ολυμπιονίκης το 2016 (σ.σ. ο πρώτος Ινδός μεταλλιούχος σε Ολυμπιακούς Αγώνες), ο οποίος έγραψε σχετικά στο Twitter: «Οι αθλητές εργάζονται σκληρά για να κατακτήσουν μετάλλια για την χώρα, αλλά η ομοσπονδία μόλις μας απογοήτευσε».

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είναι «έτοιμος να απαγχονισθεί», αρκεί έστω και μία αθλήτρια, να αποδείξει οποιαδήποτε σεξουαλική παρενόχληση.

Το Υπουργείο Αθλητισμού της Ινδίας, ζήτησε από την ομοσπονδία να απαντήσει στις κατηγορίες εντός 72 ωρών, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.

Παράλληλα, ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του Τόκιο, ο Ινδός παλαιστής, Μπαϊράνγκ Πούνια, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην διαμαρτυρία, εξέφρασε με ανάρτηση του στο Twitter, την αντίδραση του για την «σκληρή» συμπεριφορά του Σινγκ: «Η δουλειά της ομοσπονδίας είναι να υποστηρίζει τους αθλητές, να φροντίζει τις ανάγκες τους. Κι εάν υπάρχει πρόβλημα, να το λύνει. Αλλά τί γίνεται, εάν η ίδια η ομοσπονδία δημιουργήσει το πρόβλημα; Τώρα έχουμε να πολεμήσουμε, δεν θα κάνουμε πίσω».

Το κίνημα #MeToo απέκτησε δυναμική στην Ινδία το 2018, μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που έκανε η ηθοποιός του Bollywood, Τανισρί Ντούτα, κατά του ηθοποιού, Νάνα Πάρκερ.

Αμέσως μετά, γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα εμφανίσθηκαν για να καταγγείλουν τους φερόμενους ως δράστες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης, αλλά σύμφωνα με φεμινίστριες ακτιβίστριες, δεν έχει σημειωθεί καμία θεμελιώδης αλλαγή από τότε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.