Κατηγορίες για «απέλαση» απλήρωτων εργατών από το Κατάρ

15:40 | 16/11/2021

Νέες σκληρές κατηγορίες αντιμετωπίζει το Κατάρ, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργανώνει το επόμενο έτος.

Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία επικαλείται η Daily Mail, ισχυρίζεται ότι το Κατάρ έχει ειδοποιήσει μετανάστες εργαζόμενους στην επικράτειά του να εγκαταλείψουν τη χώρα ως τον επόμενο Αύγουστο και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Κατάρ αποτελείται από μετανάστες από την ινδική υποήπειρο (Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ και Μπαγκλαντές), χωρίς υπηκοότητα της χώρας, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνησία, στη συνέχεια η κυβέρνηση θα τους ζητήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα για να κρύψουν τις συνθήκες διαβίωσής τους από τη διεθνή κοινότητα.

Οι εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν χωρίς αμοιβή, καθιστώντας αδύνατο για πολλούς από αυτούς να εξοφλήσουν το χρέος που επωμίστηκαν για να φτάσουν ως την αραβική χώρα.

«Όσοι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν εξοφλήσουν τα δάνειά τους, θα βρεθούν σε τεράστια χρέη», δήλωσε η Μέι Ρομάνος από τη Διεθνή Αμνηστία, αν και το Κατάρ δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται «πυρ ομαδόν» με ανάλογες κατηγορίες.

Τους τελευταίους μήνες είχε κυκλοφορήσει έρευνα του Guardian, η οποία ανέφερε ότι περισσότεροι των 8.000 απ΄ αυτούς τους μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή των εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη των πιο βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα του Κόλπου.

πηγή: naftemporiki

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.