Κολυμβητήριο: Οι πιθανοί χώροι, τα «Δύο Αοράκια» και οι διαφωνίες

SMS
12:13 | 09/01/2020

Οι επικρατέστεροι χώροι και η πισίνα εκμάθησης

Μετά από συζητήσεις του υφυπουργού κ. Αυγενάκη, του δημάρχου κ. Λαμπρινού, του Αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά αλλά και του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη οι οποίες για πρώτη φορά είναι αρκετά προχωρημένες τρεις είναι οι επικρατέστεροι χώροι για την δημιουργία του κλειστού κολυμβητηρίου.

Όμως, για κάθε έναν χώρο υπάρχουν δυσκολίες ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ των φορέων όσον αφορά την ύπαρξη η μη μεγάλης πισίνας εκμάθησης, και όχι μόνο.

Επίσης, η πλευρά του Υφυπουργείου προκρίνει την περιοχή στα ''Δύο Αοράκια'' ενώ από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου επισημαίνονται οι σημαντικές δυσκολίες κατασκευής κολυμβητηρίου στην περιοχή, με την περιοχή στο Σκαλάνι να μοιάζει η πλέον κατάλληλη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

''Έχουμε εντοπίσει τρεις χώρους για να καταλήξουμε στη χωροθέτηση της κλειστής πισίνας. Θα πάρει λίγο χρόνο, όχι πολύ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2020 θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν, μελετητικά, για να μπορέσουμε το 2021 να γίνει το αναγκαίο αυτό έργο για την Κρήτη'' δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ενώ, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Κώστας Βαρδαβάς τόνισε ότι την ανάγκη ύπαρξης μεγάλης πισίνας εκμάθησης: ''Η δημοπράτηση ενός κλειστού ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητηρίου είναι μονόδρομος. Επιμένω όμως να λέω ότι σε αυτό το κολυμβητήριο θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη πισίνα εκμάθησης. Είμαστε σε συνεργασία με τον υφυπουργό προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κλειστού κολυμβητηρίου. Καλό είναι ο χώρος να είναι κοντά σε αθλητική εγκατάσταση και μακριά από τη θάλασσα. Δεν κοιτάμε απλά ένα οικόπεδο αλλά ένα κατάλληλο οικόπεδο στην κατάλληλη θέση''

Ποιοι οι τρεις πιθανοί χώροι και τα δεδομένα:

1) Στο Σκαλάνι υπάρχει μεγάλη έκταση που ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης, μια περιοχή που έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ''Αγκάθι'' η απόσταση από την πόλη, όμως παράλληλα η... αποκεντροποίηση αποτελεί στοίχημα.

2) Δίπλα στο κλειστό στα ''Δύο Αοράκια'' υπάρχουν αναξιοποίητα 4 στρέμματα που ανήκουν στον Δήμο Ηρακλείου ενώ εμπλέκεται και η ΕΤΒΑ. Στην έκταση αυτή αναμένεται η πολεοδόμηση της. Εκεί θα χρειαστεί η ΕΤΒΑ να παραχωρήσει ή να πουλήσει κι άλλα στρέμματα ώστε να... συμπληρωθούν τα 8 στρέμματα που απαιτούνται για ένα άρτιο κολυμβητήριο. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα ενώ είναι άγνωστες οι προθέσεις της ΕΤΒΑ για το αν επιθυμεί την παραχώρηση του χώρου.

3) Ο χώρος... αουτσάιντερ είναι αυτός στον Άι Γιάννη Κνωσού. Συγκεκριμένα, μεταξύ της οδού Ερμού και του νέου κοιμητηρίου. Ο Δήμος πρέπει να αποζημιώσει ιδιοκτήτες 1.700μ. προκειμένου να ελευθερωθούν περίπου 15 στρέμματα που του ανήκουν. Και εδώ όμως δεν είναι τόσο απλή η διαδικασία όχι τόσο άμεση, ενώ παράλληλα αποτελεί την ύστατη επιλογή από πλευράς του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.