Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν με μάσκες μετά την έκρηξη των κρουσμάτων – Οι συστάσεις των ειδικών

10:00 | 30/12/2023

Ο κορωνοϊός έχει επιστρέψει με άγριες διαθέσεις καθώς βρίσκεται σε έξαρση, με τα νοσοκομεία να έχουν γεμίσει και η ανησυχία για περαιτέρω έκρηξη των κρουσμάτων μετά τις γιορτές να είναι έκδηλη.

Δεν είναι όμως μόνο ο κορονοϊός που προκαλεί ανησυχία τους ειδικούς καθώς σε μεγάλη έξαρση βρίσκονται όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις γιορτινές ημέρες και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς καθώς σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει και κάποιος που νοσεί και τα νοσοκομεία έχουν ήδη γεμίσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, καταγράφεται αύξηση της διασποράς στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 37% και ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 62 θάνατοι ενώ ανιχνεύθηκαν 102 στελέχη JN.1 -υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Επίσης η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Μετά από αυτά τα δεδομένα η επιστροφή της μάσκας για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένοι με τους ειδικούς να συστήνουν να χρησιμοποιείται σε μέρη που υπάρχει συνωστισμός καθώς και από τις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα υπάρχει και ισχυρή σύσταση για εμβολισμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων καθώς είναι πολύ μικρά τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρας την φετινή χρονιά.

Με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού συνεδρίασε η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.