Κώτσιος: «Οφείλω πολλά στον Νιόπλια, λάθος που δεν άφησαν τον Γκέραρντ να αναλάβει ξανά»

15:40 | 01/04/2022

Ο Ηλίας Κώτσιος μίλησε για τον ΟΦΗ, τον Γκέραρντ και τον Νίκο Νιόπλια

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 ο Ηλίας Κώτσιος θυμήθηκε τη θητεία του στον ΟΦΗ και όσα έζησε με τον αείμνηστο Ολλανδό προπονητή.

"Πριν πάω στον ΟΦΗ έπαιζα στη Δ' Εθνική με τον Ηρακλή Λάρισας. Στη Λάρισα υπήρχε ένας παλιός ποδοσφαιριστής, ο Ηλίας Σελιώνης, που είχε παίξει και στον ΟΦΗ.

Είχε πάει 2-3 ποδοσφαιριστές στην ομάδα από τη Λάρισα και γνώριζε και τον κύριο Γκέραρντ. Εκείνη την περίοδο ο ΟΦΗ δοκίμαζε παιδιά από όλη την Ελλάδα. Πήγα με ένα άλλο παιδί και δοκιμαστήκαμε. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και μου είπαν ότι μπορώ να γίνω μέλος αυτής της ομάδας μετά από τρεις ημέρες.

Όσα και να ακούσεις δεν πρόκειται να καταλάβεις τι ήταν ο Γκέραρντ, αν δεν τον ζούσες. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί πόσο μπροστά ήταν. Σε θέματα ψυχολογίας, σε επίπεδο προπονητικής και σε άλλους τομείς. Σε έκανε να θέλεις να πηγαίνεις στην προπόνηση.

Παλιά παίζαμε διπλό συνέχεια χωρίς τακτική, χωρίς μικρά παιχνίδια. Με τον Γκέραρντ ήταν εντελώς διαφορετικά. Ήταν πρωτοποριακός άνθρωπος, πηγαίναμε με όρεξη και φάνηκε στο γήπεδο. Κάναμε πολλή παρέα εκτός γηπέδων, φίλος πραγματικός, αλλά και πολύ σκληρός εντός γηπέδου. Βοηθούσε πολλά παιδιά, νιώθω τυχερός που με βοήθησε και βρέθηκε στο δρόμο μου, τού οφείλω πολλά".

Ο Κώτσιος ένιωσε τυχερός που έζησε τον Γκέραρντ, εξηγώντας παράλληλα για τον τρόπο που τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα: "Κάναμε πολλές εξτρά προπονήσεις μαζί του. Περνούσε πολλές ώρες στο Βαρδινογιάννειο. Μας μιλούσε, μας βοηθούσε στους τομείς που υστερούσαμε. Έδινε σε όλους ευκαιρίες, δεν έκανε κανέναν να νιώθει παρείσακτος. Όλοι όσοι είχαν προπονητή τον Γκέραρντ μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Θυμάμαι η πρώτη μου αποστολή ήταν στο Ρέικιαβικ. Ταξίδεψα στο Ρέικιαβικ για Κύπελλο UEFA, ενώ πριν λίγους μήνες έπαιζα Δ' Εθνική.

Σίγουρα ήταν δύσκολα, αλλά δεν έχω παράπονο. Η ομάδα ήταν γαλουχημένη έτσι που αισθανόμασταν όλοι κομμάτι της. Ένα που έκανε επίτηδες για να δημιουργεί καλό κλίμα ήταν να βάλει στο ίδιο δωμάτιο έναν έμπειρο με έναν νέο παίκτη ή έναν νέο με έναν ξένο. Εγώ τότε ήμουν στο ίδιο δωμάτιο με τον Νίκο Νιόπλια. Ο στόχος του ήταν να συσφίξει τις σχέσεις των παικτών, Εκείνη την περίοδο κανένας δεν έκανε αυτά τα πράγματα".

Ο Ευγένιος Γκέραρντ λίγο πριν πεθάνει, τιμήθηκε από όλα τα "τέκνα" του στον ΟΦΗ, σε μια σπουδαία φιλική αναμέτρηση, στην οποία βρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου για να τον τιμήσουν. Ο Κώτσιος συμμετείχε με χαρά στην εκδήλωση, η οποία του προκάλεσε και του φέρνει ακόμα συγκίνηση. "Συμμετείχα με μεγάλη χαρά. Το ξέραμε από πριν, υπήρχε επικοινωνία, δεν υπήρχε άνθρωπος που θα έλεγε όχι.

Ο Πουρσανίδης το έτρεξε πολύ. Ήταν πολύ ωραίο πράγμα ο αποχαιρετισμός στον Ολλανδό. Σίγουρα η εικόνα του Γκέραρντ δεν ήταν η καλύτερη, τον είχαμε συνηθίσει αλλιώς. Δεν καταλάβαινε πολλά πράγματα. Όμως ήταν συγκινητικό. Όλα τα παιδιά του, διαφορετικών γενιών βρέθηκαν εκεί γι’ αυτόν για να τον τιμήσουν.

Όλοι θυμόμασταν ωραίες στιγμές με τον Ολλανδό, ωραία στιγμές, παιχνίδια. Ήταν συγκινητικό και ανατριχιαστικό την ίδια στιγμή, όπως και το ότι έκανε νοήματα δείχνοντας να καταλαβαίνει ποιον έχει δίπλα του. Ευτυχώς προλάβαμε να τιμήσουμε τον Μίστερ. Έχει προσφέρει πολλά και δεν θα ξαναβγεί άλλος όπως αυτός".

"Ως προς εμένα, δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη χρονιά που ήμουν βασικός σε πολλά ματς, ήρθε και μου είπε σε ένα παιχνίδι Κυπέλλου με μια ομάδα Β' Εθνικής, θέλοντας να με αφυπνίσει, γιατί μάλλον είδε ότι ενώ έπαιζα καλά στα παιχνίδια δεν ήμουν συγκεντρωμένος στην προπόνηση. Ήρθε, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε «Πρόσεχε γιατί αυτό το παιχνίδι μπορεί να είναι επικίνδυνο για σένα». Ταράχθηκα. Άρχισα να βάλω το μυαλό μου να δουλεύει γιατί φοβήθηκα για τη θέση μου.

Τώρα ως προς την προπονητική, αυτό που κράτησα μαζί με τον Φραντζέσκο είναι οι σχέσεις που πρέπει να έχουμε με τους ποδοσφαιριστές και εκτός γηπέδων. Μπορέσαμε να διασκεδάζουμε μαζί του, αλλά την άλλη μέρα τα είχε ξεχάσει όλα. Έπρεπε να ήμασταν παίκτες και ήταν ο προπονητής. Ήθελα πάντα να είμαστε σοβαροί για να παίξουμε τα παιχνίδια. Αυτά τα ακολουθούμε και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ".

Στον ΟΦΗ εκτός από τον Γκέραρντ πήρε πολλά και από πολλούς σπουδαίους συμπαίκτες που συνάντησε εκεί. Ξεχώρισε φυσικά τον Νίκο Νιόπλια και τον Θανάση Κολιτσιδάκη. "Με βοήθησαν δύο Λαρισαίοι, ο Παύλος Αδάμος και ο Κώστας Μάγγος. Με βοήθησαν να εγκλιματιστώ στην ομάδα. Μετά κατάφερε να ενταχθώ στην οικογένεια. Με τον Νιόπλια όπως είπα και πριν ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο. Μου έκανε πολύ καλό που ήμουν μαζί του, με βοήθησε πάρα πολύ. Ό,τι και να πω είναι λίγο. Του οφείλω πολλά. Ακόμα είμαστε σε επαφή. Ο ΟΦΗ είχε πολλές προσωπικότητες και σταθερό κορμό.

Ο Κολιτσιδάκης ήταν σκληρός ως παίκτης και σκληρός μαζί μου, με την καλή έννοια. Με βοήθησε να βελτιώσω το παιχνίδι μου, να είμαι σκληροτράχηλος. Δεν πήρε τυχαία το παρατσούκλι «Κόναν». Ήμουν τυχερός που είχα αυτούς τους συμπαίκτες στον ΟΦΗ, είχα ανοικτά τα αυτιά και κρατούσα τα θετικά. Από εκεί πήρα και τη σκληράδα που είχα σαν παίκτης. Ο Ολλανδός με έκανε δυνατό, μου έδινε κίνητρα. Θέλαμε να κερδίζουμε στην προπόνηση και να είμαστε νικητές".

Ωστόσο ήρθε η στιγμή της αποχώρησης και ο ΟΦΗ δεν είχε την πορεία των προηγούμενων ετών. Η απουσία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο σύμφωνα με τον 44χρονο τεχνικό. "Πολύ απλό, ήταν πολύ μεγάλο και δυσαναπλήρωτο το κενό που άφησε ο Γκέραρντ. Ο επόμενος προπονητής (Άρης Βασιλείου) αντιδρούσε διαφορετικά στα δύσκολα. Δεν φταίει η ποιότητα, αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες που δεν ήταν καλές στα δύσκολα. Δυστυχώς είχαμε κακή πορεία. Ευτυχώς με τον Γιάννη Σαμαρά σωθήκαμε και την επόμενη χρονιά τα πήγαμε καλύτερα. Μετά και πάλι η μη σταθερότητα στους προπονητές δεν μας άφησε να αναπτυχθούμε".

Ο Γκέραρντ είχε προετοιμάσει τους παίκτες του για την αποχώρησή του, ωστόσο και πάλι το σοκ ήταν μεγάλο. "Τη χρονιά που έφυγε είχαμε βγει Ευρώπη, είχαμε κάνει απίστευτη χρονιά. Όσο πλησίαζε το τέλος μας έλεγε απ' έξω - απ' έξω ότι είχε κουραστεί. Είχε και προβλήματα υγείας. Ήθελε να σταματήσει και να είναι στην ομάδα από άλλο πόστο. Στο τελευταίο παιχνίδι κάναμε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι και το χάρηκε. Υπήρχε αμφιβολία για την επόμενη χρονιά. Ναι μεν ήρθε ο βοηθός του, αλλά και πάλι δεν τα πήγαμε καλά. Είχαν ραγίσει οι σχέσεις μεταξύ μας. Εκείνη η χρονιά ήταν από τις χειρότερες. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά στο τέλος".

Επιμείναμε για τη δύσκολη περίοδο και αν ήθελε να παρέμβει. Ο Κώτσιος εξηγεί ότι ήθελε να επιστρέψει ο Γκέραρντ, ωστόσο δεν τον άφησαν. "Ήθελε να βοηθήσει, το γνωρίζαμε αρκετοί. Ίσως θα ήθελε να αναλάβει ξανά, αλλά τον έδιωξαν. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος. Μπήκαν πολλοί εγωισμοί στη μέση. Ο Ολλανδός απομακρύνθηκε από την ομάδα και δεν βοήθησε. Δεν κράτησε όμως κακία".

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.