Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Σίτι;

07:50 | 03/01/2019

Ένας αναγνώστης του Capitano.gr αναλύει το μεγάλο αποψινό (22.00) ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ - στατιστική απεικόνιση, xGoals και μια τοποθέτηση που αξίζει να διαβαστεί

Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την μεγάλη μάχη της Αγγλίας ανάμεσα στις Μαντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Οι δύο πρωτοπόρες ομάδες της premierleague  θα δώσουν ίσως την πιο βαρυσήμαντη μεταξύ τους αναμέτρηση των τελευταίων 30 χρόνων. Αυτό διότι όπως τα έχει φέρει η κούρσα των 20 αγωνιστικών στο αγγλικό πρωτάθλημα, την πρώτη Λίβερπουλ, την χωρίζουν 7 βαθμοί από την δεύτερη Σίτι. Μία νίκη της Σίτι δίνει νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα γιατί αφενός η μεταξύ τους διαφορά ψαλιδίζεται στους 4 βαθμούς αφετέρου“σπάει” την εικόνα της «ατρόμητης και άπιαστης Λίβερπουλ». Μία ήττα της Σίτι φέρνει την Λίβερπουλ κοντά στην πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος από το 1990, αλλά ενδεχομένως να βάζει στο παιχνίδι της διεκδίκησης και την τρίτη Τότεναμ κάτι που μπορεί να συμβεί εξίσου και στην πρώτη περίπτωση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η σεζόν ξεκίνησε στην Αγγλία έχοντας οι περισσότεροι σχεδόν δεδομένο ότι η Σίτι του Γκουαρδιόλα είναι ασταμάτητη, «θα πάει τρένο και φέτος», «ποιος θα καλύψει 23 βαθμούς διαφορά?». Το τρένο στην πορεία άλλαξε χρώμα, πήρε το κόκκινο της Λίβερπουλ του Κλοπ, η οποία έχει σπάσει τα κοντέρ, παραμένει αήττητη, έχοντας κάνει ρεκόρ βαθμών πριν τα Χριστούγεννα. Το τροπάριο πλέον, λέει ότι η Σίτι έγινε «τελειωμένη υπόθεση» και «να δεις που θα την περάσει και η Τοτέναμ», λες και η ομάδα του Ποκετίνο είναι ο Αστέρας Ραχούλας, ενώ η Λίβερπουλ «είναι ομαδάρα και θα το σηκώσει».

Πάμε να δούμε τι απ’ όλα αυτά είναι πραγματικότητα και τι όχι με βάση τα πραγματικά δεδομένα, σύμφωνα με τα αποτυπώματα που αφήνουν οι ομάδες στο χορτάρι, όχι την περιρρέουσααντίληψη, την γενική εικόνα.

ΤΑ xGOALS

Για να συγκρίνουμε τις 3 διεκδικήτριες του τίτλου στο αγγλικό πρωτάθλημα δεν θα μιλήσουμε μόνο με δείκτες τα γκολ, τα σουτ, τα ποσοστά κατοχής ή ποια ομάδα έχει τους ποιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές. Άλλωστε αν βάλουμε αυτούς τους δείκτες στο τραπέζι της σύγκρισης πολύ εύκολα μπορεί να γίνουμε άδικοι.

Θα βασιστούμε λοιπόν σε έναν δείκτη που δεν είναι ευρέως γνωστός (αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται και να μπαίνει στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα, κυρίως στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα): Τα expectedgoals(xGoalsή xG). Τα xGoals είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ. Ένα μακρινό σουτ απ'τη γωνία της περιοχής δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες για να γίνει γκολ με το πλασέ που κάνει ο επιθετικός σε κενή εστία αφού έχει περάσει τον τερματοφύλακα. Εφόσον λοιπόν οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες, δεν έχει και πολύ μεγάλο νόημα να μετράμε και να υπολογίζουμε τον αριθμό των τελικών, πόσες βρήκαν εστία.Το θέμα είναι η ποιότητα της κάθε τελικής, το πόσο καλές είναι οι ευκαιρίες μιας ομάδας και τα xGoals υπολογίζουν ακριβώς αυτό.

Περισσότερα για τα xGστο [1]αλλά και με ενα καλό ψάξιμο στο ίντερνετμπορεί κανείς να βρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Πίσω τώρα στην μάχη της Αγγλίας. Το πρώτο γράφημα δείχνει ακριβώς αυτό που αποτυπώνουν τα xGoals, για την premierleague. Δηλαδή ποια ομάδα από τις 3 πρώτες έχει, όχι περισσότερες, αλλά ποιοτικότερες ευκαιρίες για γκολ ή διαφορετικά, πόσα γκολ «θα έπρεπε» να είχε βάλει στις 20 πρώτες αγωνιστικές. Προσοχή: εμείς εδώ παρουσιάζουμε τον δείκτη NonPenaltyxGoals(NPxG). Δηλαδή τα xGoalsχωρίς να μετράνε τα πέναλτι που εκτέλεσε κάθε ομάδα.

capture-20190102-091321.png#asset:60562

Γράφημα 1: Τα NPxGoals των τριών πρώτων ομάδων της PremierLeague, μέχρι την 20η αγωνιστική.

Παίρνοντάς υπόψη τα NPxG η κατάταξη των ομάδων αλλάζει: Έρχεται πρώτη η Μαντσεστερ Σίτι με 49.81, δεύτερη η Λίβερπουλ με 41.31 και τρίτη με διαφορά η Τότεναμ στα 32.5 NPxG(την προσπερνά και η Τσέλσι).

Η επιθετική μηχανή του Γκουαρδιολα παραμένει σε εντυπωσιακά υψηλό μέσο όρο 2.49xGανα παιχνίδι χωρίς τα πέναλτι καθώς πέρυσι μετά από 20 αγώνες ήταν στα 2.52xG. Είναι ενδεικτικό του γιατί η Σίτι ακόμα μπορεί να “σκορπίσει” των οποιοδήποτε αντίπαλο και σίγουρα δεν επιβεβαιώνει εκείνους που θεωρούν ότι η Σίτι «παραπαίει».

Η Λίβερπουλ του Κλόπ με το πιο press παιχνίδι, το ποδόσφαιρο «χώρου» (με παραλλαγή φέτος) όχι «κατοχής» όπως η Σίτι είναι στο εξίσου υψηλό 2.06 xGανα παιχνίδι από το 2.08 πέρυσι ίδιες μέρες. Σταθέρα ψηλά.Ενώ η ομάδα του Ποκετίνο είναι στο χαμηλότερο σημείο από τους άλλους δύο, αλλά πολύ τίμιο 1.62xG ανα παιχνίδι, σε πτωτική πορεία από πέρυσι(αλλά ανοδική σε σχέση με το φετινό ξεκίνημα) που βρισκόταν στο 1.79.

ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Στην αμυντική λειτουργία και στον δείκτη NPxGoalsAgainstδηλαδή στα γκολ που θα «έπρεπε» να είχε δεχτεί κάθε ομάδα, ή αλλιώς πόσες ποιοτικές ευκαιρίες επιτρέπει στους αντιπάλους της να φτιάχνουν χωρίς τα εις βάρος τους πέναλτι, η κατάταξη με βάση το παρακάτω γράφημα παραμένει ίδια: Η Σίτι έχει επιτρέψει μόλις 13.64 NPxGσε 20 αγώνες, η Λίβερπουλ πολύ κοντά στα 15.16 και η Τότεναμ ακολουθεί στα 22.61 με την χειρότερη άμυνα ανάμεσα στους τρεις.

Εδώ έχουμε μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι. Καταρχάς η Σίτι δείχνει πιο ευάλωτη από το 12.11 που διατηρούσε πέρυσι μετά από 20 αγώνες και σε συνδυασμό με την αλματώδη βελτίωση της Λίβερπουλ που πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν πίσω από Τότεναμ και Τσέλσι με 18.89NPxGA, έτσι δημιουργείται ένα κενό που καλύπτει η ομάδα του Κλοπ σε βάρος της Σίτι. Οι Λονδρέζοι από την πλευρά τους έχουν χάσει αρκετό έδαφος από το περυσινό 16.55 .

capture-20190102-091523.png#asset:60563

Γράφημα 2: Τα NPxGoalsAgainstτων τριών πρώτων ομάδων της PremierLeague, μέχρι την 20η αγωνιστική

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω προκύπτουν και οι xPTS. Δηλαδή οι βαθμοί που θα «έπρεπε» οι ομάδες να είχαν πάρει σύμφωνα με τους δείκτες των xGκαι xGA συμπεριλαμβανομένων αυτή τη φορά των πέναλτι.

H Σίτι κρατάει την πρωτιά με 46.62xPTS, η Λίβερπουλ έρχεται δεύτερη με 45.53xPTS ενώ στην κανονική κατάταξη έχει καταφέρει να κερδίζει 8.47 παραπάνω βαθμούς από αυτούς που «δικαιούται». Η Τότεναμ έχει κερδίσει 10.27(!) παραπάνω βαθμούς και έτσι έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κούρσα του πρωταθλήματος, ενώ στην τέταρτη θέση βλέπουμε την υποσχόμενη Τσέλσι, που «δικαιούται» 1.95 βαθμούς παραπάνω από αυτούς που έχει μαζέψει ως τώρα στην βαθμολογία της premier.

capture-20190102-091642.png#asset:60564

Η κατάταξη στην κορυφή σύμφωνα με τα xPTS

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ

Αν κάτι μας διδάσκουν τα παραπάνω στατιστικά είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο! Ούτε η Λίβερπουλ είναι «ανίκητη», ούτε η Σίτι «τελειωμένη υπόθεση», ούτε την Τότεναμ πρέπει να αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ομάδα της footballleague.

Στη Λίβερπουλ φαίνεται να έχει ταιριάξει η αλλαγή που επιχειρεί φέτος στο παιχνίδι της ο Κλοπ, με το πιο «ήρεμο» παιχνίδι ώστε να μην εξαντλείτε η ένταση με αντίπαλους που μπορεί να διαχειριστεί απλούστερα και κυρίως πιο «ήρεμα». Στην Σίτι δεν λείπει τίποτα σε σχέση με το περυσινό «τρένο» εκτός ίσως από το…κίνητρο, που φαίνεται να διατηρεί άσβηστο για το ChampionsLeague. Η Τότεναμ μπορεί να εμφανίζει την χειρότερα εικόνα από τους τρεις, αλλά το σύνολο του Ποκετίνο παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση από την αρχή της σεζόν, αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο στο χορτάρι.

Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ο νικητής στο ντέρμπι κορυφής θα είναι ένας, όπως ένας θα είναι ο πρωταθλητής. Νικητές και χαμένοι θα βγουν μέσα από το γήπεδο και όχι από τα στατιστικά και τους δείκτες που δείχνουν πόσο καλά ή κακά αμύνονται και επιτίθενται. Μέχρι τότε όμως εμείς καλό θα ήταν τις εκτιμήσεις μας να τις κάνουμε με τα …πραγματικά δεδομένα και φυσικά να απολαύσουμε το ποδόσφαιρο που απλόχερα θα μας προσφέρουν και τρεις αυτές μεγάλες ομάδες!

Γιάννης''

*Αν επιθυμείτε να στείλετε το σχόλιό σας ή την παρατήρησή σας για κάτι που σας απασχολεί ή αποτελεί άξιο σχολιασμού, μπορείτε να το κάνετε στο inbox του Capitano.gr στο facebook ή στο e-mail: info@capitano.grTα κείμενα θα δημοσιεύονται στη σχετική στήλη "Inbox" χωρίς να δημοσιεύονται τα ονοματεπώνυμα των αναγνωστών, εκτός αν επιθυμούν οι ίδιοι.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.