Μαρκάκης: «Γι αυτό είμαι με τον Φασούλα, οι κατινιές δεν έχουν θέση στο μπάσκετ»

16:24 | 07/03/2021

Ο -υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ- Μπάμπης Μαρκάκης μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές στην Ομοσπονδία, αλλά και την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ.

Ο πρόεδρος της EKΑΣΚ και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ, έχει σπουδαίο παρελθόν και παρόν στο μπάσκετ, με αποκορύφωμα τις μεγάλες διοργανώσεις που φιλοξένησε το νησί τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένας εκ των υποψηφίων της παράταξης του Παναγιώτη Φασούλα και σε συνέντευξη του στο sport24.gr εξηγεί ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθούν οι... κατινιές πριν τις εκλογές και να μείνει ενωμένο το μπάσκετ μετά τη διαδικασία.

- Η αίσθηση τον τελευταίο καιρό είναι ότι υπάρχει μιζέρια. Ότι το ελληνικό μπάσκετ ήταν το καλύτερο παράδειγμα για πολλά χρόνια, αλλά πλέον όχι. Είναι έτσι;

"Όποιος δεν παραδέχεται ότι η πορεία είναι καθοδική σε όλα τα επίπεδα προφανώς έχει αφήσει τις αναμνήσεις να τον επηρεάζουν περισσότερο απ' ό,τι πρέπει. Βέβαια σε συνδυασμό με τη συνολικά ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την πανδημία, έχει ρίξει και την ψυχολογία της πλειοψηφίας, με συνέπεια το κακό να φαίνεται και μεγαλύτερη απ' ό,τι είναι. Γιατί όπως και να το κάνουμε, η Ελλάδα παραμένει Παγκόσμια δύναμη και δεν έχει πάψει να βρίσκεται μέσα σε όλα τα μεγάλα εθνικά ραντεβού. Δεν πρωταγωνιστεί όπως παλιότερα, αλλά πάντα το μπάσκετ είναι παρόν στις μεγάλες διοργανώσεις".

- Θα μπορούσαν να είχαν γίνει κάποια πράγματα διαφορετικά;

"Ναι γιατί κάναμε ένα λάθος και έχουμε ο καθένας την ευθύνη του, άλλοι μεγαλύτερη και άλλη μικρότερη. Την ώρα που το μπάσκετ έγινε παγκόσμιο άθλημα και όλες οι άλλες χώρες ασχολήθηκαν σοβαρά και έτρεξαν για να εξελιχθούν, στην Ελλάδα πιστέψαμε πως τα ξέρουμε όλα και θα πορευτούμε με όσα ήδη ξέρουμε. Όταν όμως μένεις στάσιμος αυτή την εποχή, μένεις πάρα πολύ πίσω από τις εξελίξεις. Σε όλους τους τομείς. Η ζωή τρέχει και μαζί της πρέπει να τρέχεις κι εσύ. Εμείς δεν περπατήσαμε καν και τελικά μείναμε πίσω. Έχουμε όμως τη γνώση, την εμπειρία και την αγάπη για το μπάσκετ, που όταν αποφασίσουμε να τρέξουμε κι εμείς, μπορούμε πολύ γρήγορα να τους ξαναπεράσουμε".

- Γιατί επιλέξατε συστρατευτείτε με τον Παναγιώτη Φασούλα;

"Κατ' αρχάς δεν θέλω να μπω στη διαδικασία των διαχωρισμών. Είμαι με τον Παναγιώτη Φασούλα γιατί έχει δημιουργήσει ένα κράμα παλιών και νέων παραγόντων, που θέλουν να τρέξουν για το μπάσκετ. Καθίσαμε, συζητήσαμε και γρήγορα βρήκαμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε και πλέον ξέρουμε ακριβώς τι θέλει ο ένας από τον άλλο. Απλά χρειαζόταν να τα πούμε πρόσωπο με πρόσωπο και να συζτήσω νε τους υπολοίπους συνεργάτες του Παναγιώτη, που έκαναν και κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι έτοιμοι να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στο μπάσκετ. Επί τη ευκαιρία βέβαια θα ήθελα να πω ότι δεν βλέπω κανένας ως αντίπαλο, αντίθετα θεωρώ πως η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όσο το δυνατόν πιο ενωμένους".

- Αυτό είναι εφικτό; Γιατί ακούμε όλους να λένε για ενότητα, αλλά όσο πλησιάζει ο καιρός για τις εκλογές, τόσο βγαίνουν τα... μαχαίρια.

"Θα έλεγα ότι σε σχέση με άλλα αθλήματα, υπάρχει ένα σωστό επίπεδο στο μπάσκετ. Κόντρες θα υπάρχουν, άνθρωποι που έχουν μάθει να υπονομεύουν και να ζουν σαν παράσιτα πάντα θα υπάρχουν, αλλά προς το παρόν δεν έχει πέσει τόσο χαμηλά το επίπεδο. Ελπίζω αυτό να κρατήσει ως το τέλος και να δείξουμε ότι τουλάχιστον δεν θα ξεκατινιαστούμε. Οι κατινιές ποτέ δεν είχαν θέση στο μπάσκετ, θεωρώ πως όποιος προσπαθήσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία θα το πληρώσει ακριβά την ώρα των εκλογών".

- Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι τόσο ο Φασούλας όσο και πολλά άτομα από την ομάδα σας υπήρξατε για πολλά χρόνια βασικά μέλη της υπάρχουσας κατάστασης. Τι διαφορετικό θα κάνετε;

"Η υπάρχουσα κατάσταση έκανε πολλά καλά, δεν τα έκανε όλα καλά. Και από την ομάδα του Παναγιώτη Φασούλα κανείς δεν βρισκόταν σε εκτελεστική θέση. Εμείς εισηγούμασταν, αλλά δεν αποφασίζαμε. Προσπαθούσαμε όσο μπορούσαμε να κάνουμε σωστές προτάσεις, αλλά δεν ήμασταν υπεύθυνοι για όλα. Ας πάρουμε λοιπόν το μικρό μερίδιο που μας αναλογεί από το παρελθόν και ας κριθούμε στο μέλλον, με πολύ μεγαλύτερο μερίδιο και στην επιτυχία και στην αποτυχία. Από εδώ και στο εξής η Ομοσπονδία θα αλλάξει τρόπο διοίκησης, δεν θα αποφασίζει μόνο ένας, ώστε να τρέξει και να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών. Γι αυτό και θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι εξίσου σημαντική με την ψηφοφορία για τον πρόεδρο, είναι και η ψηφοφορία για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που στο μέλλον δεν θα έχουν μόνο εκτελεστικό ρόλο, όπως γινόταν ως τώρα".

- Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα των εκλογών;

"Δύσκολη, πάρα πολύ δύσκολη και γεμάτη δουλειά. Ο επόμενος πρόεδρος θα διαδεχθεί τον Γιώργο Βασιλακόπουλο κι αυτό από μόνο του είναι μεγάλο βάρος. Όμως ήρθε η ώρα να περάσουμε στην επόμενη μέρα, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον και το πώς θα κάνουμε πάλι το ελληνικό μπάσκετ μεγάλο. Δεν θα πω όπως ήταν, γιατί παλιότερα δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός με το εξωτερικό που υπάρχει τώρα. Παλιότερα το μπάσκετ ήταν υπόθεση λίγων χωρών η και η Ελλάδα ήταν με ευκολία στις κορυφαίες θέσεις. Τώρα είναι παγκόσμιο άθλημα και θέλει διπλή και τριπλή προσπάθεια για να φέρεις επιτυχίες. Πρώτα όμως πρέπει να οργανώσουμε καλά ό,τι συμβαίνει εντός των συνόρων, να μπουν όλα τα πράγματα στη θέση τους και να κάνουμε το μπάσκετ πάλι το άθλημα που λατρεύουν όλοι οι Έλληνες. Θεωρώ πως μόνο νικητές θα υπάρχουν μετά τις εκλογές και είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι θα πετύχουμε πάρα πολλά. Κανείς δεν πρέπει να περισσεύει την επόμενη μέρα των εκλογών".

- Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών;

"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε μονιασμένοι. Για να διορθωθούν τα προβλήματα πρέπει να τα εντοπίσεις και όταν έρθει η στιγμή να τα διορθώσεις πρέπει να το κάνεις ανεξάρτητα αν αυτό θα στενοχωρήσει κάποιους, ενδεχομένως και κάποιους φίλους. Το κοινό καλό θέλει θυσίες και γενναίες αποφάσεις που μπορεί να έχουν και κόστος. Η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας λοιπόν πρέπει να πράξει από την πρώτη μέρα".

- Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Ένωση στην οποία ηγείστε έχει κάνει πολλά καλά πράγματα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την άριστη διοργάνωση πολλών διεθνών τουρνουά. Τι διαφορετικό γίνεται στην Κρήτη;

"Ας ρωτήσετε τη FIBA, τις ξένες Ομοσπονδίες και τους αθλητές καλύτερα. Αυτοί είναι οι καλύτερες κριτές της Κρήτης. Νομίζω ότι συνδυάζουμε την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, με την τεχνογνωσία και την εργατικότητα. Όλα αυτά είναι συνταγή της επιτυχίας. Αλλά η ΕΚΑΣΚ δεν είναι μόνο οι μεγάλες διοργανώσεις και τα διεθνή τουρνουά. Είναι όλα όσα συμβαίνουν και τους υπόλοιπους μήνες. Έχουμε δικά μας έσοδα, δεν επιβαρύνουμε την επιχορήγηση της Ομοσπονδίας, δουλεύουμε με τους χορηγούς ώστε οι αθλητές και οι σύλλογοι να μην είναι αβοήθητοι. Αυτό πρέπει να συμβαίνει με όλες τις Ενώσεις και συνολικά με τον τρόπο που δουλεύει η Ομοσπονδία, ώστε να μην έχει ανάγκη και να μην παρακαλάει κανέναν. Να είναι ανεξάρτητη και να προοδεύει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, αφήνοντας πίσω τακτικές προηγούμενων δεκαετιών. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, δουλέψαμε και δουλεύουμε μονιασμένοι. Είμαστε μια γροθιά και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα Σωματεία και όλους τους παράγοντες που καθημερινά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για το κρητικό μπάσκετ".

- Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα ενόψει των εκλογών;

"Θα επαναλάβω κάτι . Πρέπει να κρατήσουμε σοβαρό το επίπεδο, να μην υποκύψουμε στους λιγοστούς που θέλουν κατινιές και το μπάσκετ να βγει κερδισμένο μόνο και μόνο από τη συμπεριφορά των ανθρώπων του".

Photo Credits: Eurokinissi

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.