​Με την πλάτη στον… τοίχο οι Πράκτορες

21:25 | 14/12/2021

Τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κορονοϊού επηρέασαν αρνητικά τον κλάδο των Πρακτόρων του ΟΠΑΠ, έναν κλάδο που απασχολεί 20 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα!

Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ βρίσκονται στα… σχοινιά αφού μέρα με την ημέρα ο τζίρος τους συρρικνώνεται και οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι δυσβάσταχτες.

Η απαγόρευση εισόδου με αρνητικό ράπιντ τεστ στα Πρακτορεία του ΟΠΑΠ είναι πέρα για πέρα άδικη από την στιγμή που σε άλλους κλάδους δεν τηρείται το ίδιο.

Η κυβέρνηση έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από την μία πλευρά απαγορεύει την είσοδο στα Πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε όσους δεν έχουν κάνει τα εμβόλια και από την άλλη δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε σε αυτούς που επιδεικνύουν αρνητικό ράπιντ τεστ!

Το μέτρο αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση του τζίρου των Πρακτόρων σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% με ότι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιτρέπει σε ανεμβολίαστους πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλο το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο και σε όλες τις αλυσίδες καταστημάτων!

Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή. Οι Πράκτορες προέβησαν σε προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου (από τις 9 – 15:00) και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την ομοσπονδία, πήραν την υπόσχεση ότι το «πρόβλημά» του θα λυθεί τις επόμενες ημέρες.

Φθάσαμε αισίως στις 14 Δεκεμβρίου και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να προστατέψει τους Πράκτορες. Οι τελευταίοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους (ενοίκιο, μισθούς, ρεύμα κλπ.) και είναι βέβαιο ότι θα βγουν στον δρόμο για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Σε μια εποχή που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε όλους τους τομείς, οι Πράκτορες βλέπουν μέρα με την ημέρα όλο και πιο λίγους πελάτες στα πρακτορεία τους. Η ζημιά έχει ξεκινήσει από πέρσι (τα πρακτορεία έμειναν κλειστά για έξι μήνες περίπου καθώς μπήκαν στους ίδιους περιορισμούς με την εστίαση) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει άμεσα μία λύση για τους Πράκτορες, τον κλάδο-αιμοδότη του ελληνικού αθλητισμού πολλές δεκαετίες τώρα. Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι λειτουργίας των καταστημάτων τους και να επιτραπεί η είσοδος σε όσους διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους.

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει και μέτρα οικονομικής στήριξης για τον κλάδο των Πρακτόρων, δηλαδή άρση της υποχρέωσης επιστροφής των ενισχύσεων μέσω προκαταβολών, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, χρηματοδοτικά εργαλεία, επιδότηση ενοικίου κλπ.

Η κυβέρνηση είχε δώσει την υπόσχεση ότι την περασμένη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα έδινε μία λύση σε όλα τα παραπάνω αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε.

Η ομοσπονδία των Πρακτόρων βρίσκεται σε συζητήσεις για να δει πως θα αντιδράσει στην συνεχόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης και είναι βέβαιο ότι θα κάνει ότι μπορεί για να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση (απεργία, στάση εργασίας κλπ.).

Ο ΟΠΑΠ πρέπει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των Πρακτόρων και δεν πρέπει να τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου. Ο οργανισμός με τα πιο πολλά έσοδα στο Πανελλήνιο οφείλει να είναι δίπλα στους Πράκτορες και μπορεί να ασκήσει και αυτός πίεση προς την κυβέρνηση για την εξεύρεση δικαίων λύσεων εδώ και τώρα χωρίς μισόλογα και πολιτική ίσων αποστάσεων!

Πηγή: xrysistili.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.