«Με το φόνο του Άλκη ξαναζώ το δράμα του παιδιού μου»
Ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη, Βασίλης, μιλά με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
Ηταν η πρεμιέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, 14 Σεπτεμβρίου 2014, και στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού, επρόκειτο να αναμετρηθούν ο Ηρόδοτος με τον Εθνικό Πειραιώς. Τέσσερις υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι έλεγχαν τα εισιτήρια, στη μια κερκίδα βρίσκονταν 35 φίλαθλοι των φιλοξενουμένων και απέναντί τους 50 οργανωμένοι οπαδοί των γηπεδούχων. Καμία ένταση, κανένας διαπληκτισμός. Τίποτα δεν προδίκαζε ότι στο 75ο λεπτό του αγώνα ο Κώστας Κατσούλης θα εγκλωβιζόταν σε έναν κλοιό προσώπων, θα δεχόταν χτυπήματα σε ολόκληρο το σώμα και στο κεφάλι, θα κατέρρεε στο έδαφος και δύο εβδομάδες αργότερα θα πέθαινε νοσηλευόμενος σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Στα δικαστικά έγγραφα περιγράφεται πως ο 46χρονος θανών, άνδρας μυώδης, ύψους 1.90 μ., είχε επιχειρήσει να προστατεύσει τους φιλάθλους του Εθνικού, να λειτουργήσει ως ανθρώπινη ασπίδα, βλέποντας την «οργιώδη κίνηση» των οπαδών του Ηροδότου εναντίον τους. Είχε προηγηθεί η απόπειρα οπαδών των γηπεδούχων να αφαιρέσουν ένα πανό που είχε αναρτηθεί στα κιγκλιδώματα της κερκίδας των φιλοξενουμένων. Τουλάχιστον πέντε με έξι άτομα κύκλωσαν τον Κατσούλη.
«Βάσταγε, έτρωγε μπουνιές, γύρναγε μπροστά, γονάτισε και έπεσε. Τους φώναξα “τον σκοτώνετε”», κατέθεσε ένας αυτόπτης μάρτυρας προανακριτικά. «Από τα πολλά χτυπήματα έπεσε λιπόθυμος και τότε σταμάτησαν».
Η υπόθεση δικάστηκε σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, έφτασε μέχρι και στον Αρειο Πάγο, οκτώ χρόνια μετά, όμως, δεν έχει ολοκληρώσει την πορεία της στις δικαστικές αίθουσες. Αυτές τις ημέρες, στο περιθώριο της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, δικάζονται ξανά στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης οι τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη.
«Ξαναζώ το δράμα του παιδιού μου», λέει στην «Καθημερινή» ο πατέρας του, Βασίλης. «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να θάψει γονιός το παιδί του και με αυτόν τον άδικο τρόπο. Το παιχνίδι ήταν το πρώτο της σεζόν, δεν είχε ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, δεν υπήρχε προϊστορία, πρόκληση καμία. Γιατί έγινε αυτό; Δεν μπορώ να το εξηγήσω ποτέ, να σκοτώσεις έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν έχεις ανταλλάξει μια κουβέντα, όπως έγινε τώρα και με το παλικάρι στη Θεσσαλονίκη, άδικα των αδίκων. Ελεγα ότι είναι εξαίρεση η δική μας περίπτωση, αλλά να που επαναλαμβάνεται». Ο κ. Βασίλης Κατσούλης
Πόσος χρόνος μπορεί να μεσολαβήσει μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση οπαδικής βίας; Δεν υπάρχει μέτρο, κάθε περίπτωση διαφέρει. Οπως αποδεικνύεται όμως και από άλλα παραδείγματα, τα γρανάζια της απονομής Δικαιοσύνης κινούνται αργά. Οι 36 κατηγορούμενοι για τα σοβαρά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στον τελικό Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ το 2017, δεν έχουν καθίσει ακόμη στο εδώλιο. Επειτα από δύο αναβολές, η δίκη τους έχει προσδιοριστεί για τον Μάιο στον Βόλο. Εις βάρος ενός εκ των συλληφθέντων για τη φονική επίθεση κατά του Αλκη Καμπανού εκκρεμούν παλαιότερες κατηγορίες για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε δύο οπαδούς του Αρη. Φέρεται να τους είχε χτυπήσει με μαχαίρι το 2019 στο ίδιο σημείο στη Θεσσαλονίκη. Αδίκημα για το οποίο δεν έχει ακόμη δικαστεί.
Το χρονικό
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αρείου Πάγου που είναι σε γνώση της «Κ», η αιτιολογία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης ήταν αντιφατική για το είδος του αδικήματος που τελέστηκε, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε δεχτεί ότι συνέτρεξαν και τα δύο είδη αμέλειας (ασυνείδητη και ενσυνείδητη).Το 2016 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου έκρινε ενόχους δύο οπαδούς του Ηροδότου για τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη και αθώωσε έναν συγκατηγορούμενό τους. Από την Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης ασκήθηκε έφεση κατά της απαλλακτικής απόφασης και το 2018 σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν ένοχοι και οι τρεις. Τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 12 και 13 ετών για θανατηφόρα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ωστόσο έπειτα από αιτήματα αναίρεσης ο Αρειος Πάγος έκρινε το 2019 ότι αυτή η απόφαση δεν έχει νόμιμη βάση και παρέπεμψε την υπόθεση ξανά για νέα συζήτηση στο ίδιο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Το ιστορικό εκείνης της ημέρας, στο στάδιο της Νέας Αλικαρνασσού, είχε παρουσιαστεί λεπτομερώς στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Οπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα, η σφοδρότητα των χτυπημάτων που δέχτηκε ο Κατσούλης του προκάλεσαν υπαραχνοειδή εγκεφαλική αιμορραγία και άμεση απώλεια συνείδησης. Οταν κατέρρευσε στις κερκίδες, οι αψιμαχίες διακόπηκαν και έσπευσαν για τις πρώτες βοήθειες ο γιατρός του αγώνα και ένας φυσικοθεραπευτής. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Ηρακλείου και από εκεί διακομίστηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Απεβίωσε στις 29 Σεπτεμβρίου 2014.
Στα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνεται μαρτυρία βάσει της οποίας ένας εκ των κατηγορουμένων λειτουργούσε ως άτυπος συνδετικός κρίκος μεταξύ της ομάδας και των οργανωμένων οπαδών και υπό αυτή την ιδιότητα συμμετείχε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Και οι τρεις κατηγορούμενοι στις απολογίες τους το 2018 είχαν αρνηθεί τις πράξεις που τους αποδίδονταν, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν βρίσκονταν στο στάδιο, αλλά δεν συμμετείχαν στα επεισόδια. Το δικαστήριο τότε δεν είχε κρίνει βάσιμους αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι έρχονταν σε αντίθεση με τις καταθέσεις άλλων αυτοπτών μαρτύρων. Η νέα εκδίκαση της υπόθεσης και πάλι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ξεκίνησε τον Ιανουάριο και η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Το μήνυμα
Ο Βασίλης Κατσούλης ήταν σταθερά παρών όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας και εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί σε κάθε δικάσιμο. «Το παιδί μου υπέστη λιντσάρισμα. Λόγω ισχυρής κράσης και υγείας, μετά την καταλυτική αιμορραγία που υπέστη επιβίωσε 15 ημέρες στην εντατική, αλλά σε κώμα. Δεν υπήρξε σταγόνα από το φαρμάκι που να μην την καταπιώ», λέει και μιλάει για το πιο πρόσφατο θύμα οπαδικής βίας, τον Αλκη Καμπανό. «Εχω ζητήσει να μεταφερθεί στην οικογένεια του παλικαριού στη Θεσσαλονίκη η ειλικρινής συμπαράσταση και κατανόησή μου. Εύχομαι να μην περάσουν αυτό το μακροχρόνιο δράμα των οκτώ ετών, να γίνει κατανοητό από την πολιτεία ότι πρέπει να συντομεύουν οι διαδικασίες, να σεβαστεί και τους δύο γονείς».