Μεντιλίμπαρ: «Δεν είχα ξαναζήσει κάτι παρόμοιο, οι άνθρωποι αυτοί πεθαίνουν για την ομάδα τους»

15:18 | 16/03/2024

«Ήταν τρελό. Δεν είχα ξαναζήσει τέτοια κατάσταση ή παρόμοια. Αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν για την ομάδα τους.» Λόγια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην ισπανική ιστοσελίδα Revelo καθώς-όπως αναφέρει- κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Αθήνας για να υποδεχθεί τη σύζυγό του, Μαρί Κάρμεν, που έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα, στην πρώτη οικογενειακή επίσκεψη από την άφιξή του στον Ολυμπιακό.

«Είχα βιώσει ανόδους, παραμονές, το Europa League με τη Σεβίλλη πριν από λίγους μήνες, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι παρόμοιο. Λέω, καλά "Είναι λίγο υπερβολικοί, τόσο για καλό όσο και για κακό, αλλά πρέπει να το σεβαστώ. Είναι ο τρόπος τους να αισθάνονται για τον σύλλογο και το παιχνίδι. Ήταν εντυπωσιακό», εξομολογείται ο Μεντιλίμπαρ στη Relevo, που έχει τίτλο: «η πιο μεγάλη νύχτα του Μεντιλίμπαρ».

«Πριν από το παιχνίδι το μόνο πράγμα που είπα στους παίκτες ήταν ότι έπρεπε να αγωνιστούμε στο παιχνίδι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Και αν το ισοφαρίζαμε, καλό. Και αν το κερδίσαμε επίσης, καλύτερο. Δεν μπορούσα να σκεφτώ το 1-6. Στο πρώτο παιχνίδι μας κέρδισαν παίζοντας καλά. Είναι επίσης αλήθεια ότι ήταν τυχεροί και σκόραραν κάθε φορά που έφτασαν στην εστία μας, αλλά δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ελαφρά τη ρεβάνς. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κοιμηθεί καθόλου. Φτάσαμε στο γύρω στις έξι το πρωί. Ξάπλωσα στο κρεβάτι. Υπέθεσα ότι θα κοιμόμουν, αλλά μετά από όλα όσα είχαμεζήσει ήταν δύσκολο. Σηκώθηκα στις 11:00. Δουλέψαμε λίγο και τώρα έδωσα στους παίκτες πέντε μέρες ξεκούραση. Δεν παίζουμε τρεις Κυριακές. Ο Έλληνας προπονητής ζήτησε μια εβδομάδα ακόμα για να συνεργαστεί με την εθνική ομάδα και η Ομοσπονδία έκανε δεκτό το αίτημά του. Θα μας κάνουν καλό σε όλους λίγες μέρες ξεκούρασης.»

Θα είναι οι πρώτες τους ελεύθερες μέρες από τότε που ήρθαν σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό στις 8 Φεβρουαρίου. Από τότε, όπως παραδέχεται, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Όταν όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, ήρθαν δύο συνεχόμενα χτυπήματα: η εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι (1-4) και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (1-3), αφού προηγήθηκαν στον βαθμολογικό πίνακα.

«Ήταν δύσκολο έργο, είχαμε μειώσει την απόσταση με τις ομάδες που ήταν μπροστά, που ήταν ο άμεσος στόχος μας και χάσαμε για άλλη μια φορά μέρος του εδάφους που είχαμε ανακτήσει. Ο αγώνας με τους Ισραηλινούς μας τρόμαξε λίγο».

Το 1-6 της Πέμπτης ισοφάρισε την καλύτερη εκτός έδρας ανατροπή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 2009, στο Europa league, η Ντιναμό Βουκουρεστίου είχε επιστρέψει από το 0-3 στα πέναλτι κόντρα στη Σλόβαν Λίμπερετς.

Ταυτόχρονα, αυτή η νίκη ισοδυναμεί και με το καλύτερο αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στην ευρωπαϊκή του εμπειρία. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο, στο Europa League 2010-11, κόντρα στην αλβανική Μπέσα Καβάγιε, είχε γίνει εντός έδρας και τώρα ήταν εκτός έδρας. Tότε το ματς του εξωτερικού είχε λήξει 0-5.

Ο Ολυμπιακός είχε προκριθεί μόνο δύο φορές στα προημιτελικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 92-93, στο Κύπελλο Κυπελλούχων, και είχε αποκλειστεί από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το 98-99, στο Champions League, είχε ηττηθεί από τη Γιουβέντους.

Έχει αγωνιστεί στις διαφορετικές διοργανώσεις της UEFA 68 φορές: 35 από αυτές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League. 27 στο UEFA /Europa League, εννέα στο Κύπελλο Κυπελλούχων και τώρα έκανε το ντεμπούτο της στη Conference League.

Ο Ολυμπιακός είναι επίσης ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που έπαιξε σε επίσημη διεθνή διοργάνωση: εναντίον της Μίλαν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1959 και ο πρώτος που ξεπέρασε έναν προκριματικό γύρο: στο Κύπελλο Κυπελλούχων με 63-64 εναντίον της Πολωνικής Ζαγκλέμπιε Σοσνόβιετς.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.