Μια... αχτίδα φωτός στο σκοτάδι των ημερών
Η ιστορία του Αμπντελάκ Νούρι, ο οποίος αποτέλεσε την πιο ευχάριστη είδηση των τελευταίων ημερών
Μετά την Ιταλία, στην οποία η ανείπωτη τραγωδία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, σειρά πήρε η Ισπανία, με τους Ίβηρες να καταγράφουν αδιανόητο αριθμό θυμάτων ημερησίως.
Στη Βρετανία, το σχέδιο του πρωθυπουργού για μαζική νόσηση και ανάπτυξη αντισωμάτων, απέτυχε παταγωδώς ενώ διαγνώστηκε και ο ίδιος θετικός στον ιό. Ακολούθως, η Ρωσία οδεύει σε καθεστώς καραντίνας κατ’ εντολή Πούτιν. Ακόμη και ο… ακλόνητος, «σουλτάνος», δείχνει να αντιλαμβάνεται την απειλή από την μάστιγα του COVID - 19, ανακοινώνοντας περιοριστικά μέτρα.
Η περασμένη Πέμπτη κυλούσε όπως όλες οι προηγούμενες ημέρες, όσον αφορά στην ειδησεογραφία. Νέα κρούσματα, θάνατοι, μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας, βρίσκονταν στο επίκεντρο της προσοχής. Μέχρι που, αργά το βράδυ, τα χαρμόσυνα νέα κατέκλυσαν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αμπντελάκ Νούρι, ο ποδοσφαιριστής του Άγιαξ, έπειτα από 33 μήνες σε κώμα, μετά από το καρδιακό επεισόδιο, τον Ιούλιο του 2017, έχει επανέλθει και έχει μεταφερθεί πλέον στο σπίτι του, λαμβάνοντας την φροντίδα των οικείων του.
Ένας... Βραζιλιάνος από το Άμστερνταμ
Γεννημένος στο Άμστερνταμ, από Μαροκινούς γονείς, ο Αμπντελάκ Νούρι βρέθηκε στην περίφημη ακαδημία του Άγιαξ σε ηλικία 8 ετών. Το ταλέντο του και η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση, τον έκαναν να ξεχωρίζει. Οι πολυάριθμες φαντεζί κινήσεις του, χαρακτηρίζονταν εφάμιλλες με εκείνες του Ροναλντίνιο, με τον μικρό Νούρι να τίθεται συχνά σε σύγκριση με τον Βραζιλιάνο «μάγο».
Αξιοσημείωτο, πως η «Guardian» τον είχε συμπεριλάβει στην λίστα με τα ανερχόμενα ταλέντα που είχε συνθέσει το 2014, προτού ο Νούρι κάνει επίσημο ντεμπούτο, ακόμα και με την δεύτερη ομάδα του «Αίαντα», όντας ωστόσο ήδη διεθνής με τις μικρότερες ομάδες των «Οράνιε».
Την επόμενη χρονιά συμπεριλήφθηκε στον Άγιαξ Β’, με τον οποίο αγωνίστηκε στην δεύτερη, τη τάξει, κατηγορία της Ολλανδίας, κατά βάση, στην θέση του επιτελικού μέσου, με συχνή μετατόπιση στο πλάι και πραγματοποίησε 45 συμμετοχές, έχοντας 11 γκολ και 17 ασίστ, μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όταν και προωθήθηκε ολοκληρωτικά στην πρώτη ομάδα.
Ευλόγως βέβαια, καθώς είχε προηγηθεί η πρώτη του επίσημη εμφάνιση με την ομάδα ανδρών, κόντρα στην Βίλεμ Β’ σε ματς κυπέλλου, την οποία συνδύασε με γκολ ενώ, διακρίθηκε και ως ο παίκτης της χρονιάς στην δεύτερη ομάδα του Άγιαξ, για την σεζόν 2016- 2017. Το μέλλον για τον» Άπι», όπως ήταν το προσωνύμιό του, προμηνυόταν λαμπρό, όμως η τύχη έμελλε να του παίξει πολύ άσχημο παιχνίδι.
Το άσχημο παιχνίδι της μοίρας
Στις 8 Ιουλίου του 2017, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ο Άγιαξ αντιμετώπιζε την Βέρντερ Βρέμης, επί αυστριακού εδάφους. Στο 72 ο λεπτό, σε ανύποπτη φάση, ο Νούρι κατέρρευσε στο γήπεδο, λόγω καρδιακής προσβολής. Το ιατρικό επιτελείο της ομάδας έσπευσε στον αγωνιστικό χώρο, για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ο Νούρι διεκομίσθη στο κοντινότερο νοσοκομείο, με την μεταφορά του να γίνεται με ελικόπτερο. Η ενημέρωση εν συνεχεία, ανέφερε πως βρίσκεται στην εντατική, με την κατάστασή του να είναι σταθερή, ωστόσο είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο, εφόσον ο οργανισμός του ανταποκρινόταν στην θεραπευτική αγωγή που του χορηγείτο.
Πέντε μέρες αργότερα, διοικητικά μέλη του Άγιαξ κοινοποιούν την χειρότερη δυνατή εξέλιξη, σοκάροντας, όχι μόνο τους φίλους της ομάδας αλλά και ολάκερη την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη. Ο Νούρι έχει υποστεί σοβαρή και εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, συνεπώς μόνιμη. Οι γιατροί αναφέρουν πως μεγάλο μέρος του εγκεφάλου του κατέστη αδρανές και σε τέτοιες περιπτώσεις η κατάσταση κρίνεται μη αναστρέψιμη.
Την επόμενη ημέρα, χιλιάδες φίλαθλοι του «Αίαντα» βρέθηκαν έξω από το σπίτι του Νούρι, παρουσία σύσσωμου του ποδοσφαιρικού τμήματος, σε μια προσπάθεια ένδειξης συμπαράστασης στην οικογένεια του άτυχου παίκτη. Η έκδηλη θλίψη του πατέρα του, αντικαταστάθηκε, έστω παροδικά, από την έντονη συγκίνηση, βλέποντας πλήθος κόσμου να συρρέει προκειμένου να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους. 25 Ιουλίου ο Νούρι, βγήκε από την εντατική, καθώς μπορούσε να αναπνεύσει δίχως τεχνική υποστήριξη.
Το ιατρικό λάθος και η απόλυση
Τα λειτουργικά και κινητικά προβλήματα παρέμεναν, επομένως ανακοινώθηκε στην οικογένειά του πως δεν θα είναι ποτέ ξανά σε θέση να παίξει ποδόσφαιρο. Σαφώς δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία αυτό τη δεδομένη στιγμή.
Αυτό που πραγματικά ένοιαζε την οικογένεια του Αμπντελάκ ήταν η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το παιδί τους, κατηγορώντας, με αγωγή, το ιατρικό επιτελείο του Άγιαξ για εσφαλμένη διαχείριση κατά την παραμονή τους στον αγωνιστικό χώρο. Η εν λόγω πεποίθηση αποτέλεσε εφαλτήριο για την διεξαγωγή έρευνας, σχετικά με τις πρακτικές που ακολούθησαν οι γιατροί, το πόρισμα της οποίας, μετά την ενδελεχή εξέταση των στοιχείων, έκρινε υπεύθυνους, τον γιατρό της ομάδας Ντον ντε Βίντερ και τους βοηθούς του.
Η αντιμετώπισή τους χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής. Πράγματι, όπως αποδείχθηκε, υπήρξε ιατρικό λάθος. Την βλάβη στον εγκέφαλο προξένησε το γεγονός ότι δεν έπαιρνε οξυγόνο για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι γιατροί σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να καθαρίσουν την αναπνευστική οδό, αμελώντας παράλληλα τους σφυγμούς και την κυκλοφορία του αίματος του Νούρι εκείνη την στιγμή. Όσον αφορά δε, στην διαδικασία της ανάνηψης, η χρήση του απινιδωτή καθυστέρησε χαρακτηριστικά.
«Αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας για ότι συνέβη. Για αρκετό καιρό θεωρούσαμε πως ο Αμπντελάκ έλαβε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον αγωνιστικό χώρο. Αν είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ο απινιδωτής ίσως ο Αμπντελάκ να ήταν σε καλύτερη θέση. Αυτό δεν είναι σίγουρο. Είναι όμως μια πιθανότητα», παραδέχτηκε, ένα χρόνο μετά το συμβάν ο Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ, θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου και νυν γενικός διευθυντής του Άγιαξ, με την διοίκηση να απολύει άμεσα τον γιατρό, ντε Βίντερ.
Αποθέωση, συμπαράσταση και το σημαδιακό ''34''
Με την πάροδο του χρόνου, ο Νούρι άρχισε σταδιακά να βελτιώνεται,ξεκινώντας, ουσιαστικά από τον Αύγουστο του 2018, να βγαίνει από το κώμα. «Είναι σε καλύτερη κατάσταση, μπορεί να κουνήσει μόνο το κεφάλι, όχι τα άκρα. Κάνει προσπάθειες επικοινωνίας, κυρίως μέσω νοημάτων ή νευμάτων με τα φρύδια. Αναγνωρίζει τους γύρω του και είναι καλύτερα νευρολογικά», δήλωνε ο αδερφός του, Αμπντεραχίμ.
Οι οπαδοί του «Αίαντα» γέμισαν τις εξέδρες του «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» με πανό και φωτογραφίες του Νούρι και την φανέλα με το 34 που είχε επιλέξει. «Ο Νούρι ζήτησε αυτόν τον αριθμό διότι ήθελε να πάρει με τον Άγιαξ το 34 ο πρωτάθλημα.
Μετά το καρδιακό του επεισόδιο, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα φύγω από τον Άγιαξ, μέχρι να πάρουμε το πρωτάθλημα», είχε δηλώσει ο συμπαίκτης του, Φαν ντε Μπεεκ, μετά την κατάκτηση του 34ου τίτλου του Άγιαξ, τον Μάιο του 2019. «Νιώθω περήφανος και στεναχωρημένος. Αυτό είναι αφιερωμένο στον «Άπι». Τον σκέφτομαι κάθε μέρα, όχι μόνο εγώ βέβαια. Ήταν ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε η ακαδημία». Ασφαλώς και ο Άγιαξ αφιέρωσε το πρωτάθλημα στο Νούρι, έχοντας μάλιστα, στο ματς τίτλου κόντρα στη Ντε Γκράαφτσπ, την εικόνα του με το 34 στην πλάτη, στο αριστερό μανίκι.
Ο Νούρι ξύπνησε από το κώμα την πιο... κατάλληλη στιγμή
Σήμερα, η πορεία του είναι άκρως ενθαρρυντική, δεν βρίσκεται πλέον στο νοσοκομείο αλλά στο ειδικά προσαρμοσμένο σπίτι που αγόρασε η οικογένειά του. «Κοιμάται, ξυπνάει και τρώει κανονικά. Εμείς μιλάμε μαζί του, δεν του συμπεριφερόμαστε σαν να είναι άρρωστος. Συμμετέχει στις συζητήσεις, βλέπουμε μαζί ποδόσφαιρο», ανέφερε, προ λίγων ημερών ο αδερφός του.«Δεν μπορεί βέβαια να σηκωθεί, εξαρτάται πλήρως από εμάς, χαίρεται όμως που είναι στο σπίτι του. Επικοινωνεί, αντιδρά, χαμογελάει. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάς την σημασία ενός χαμόγελου».
Η είδηση για την θετική εξέλιξη της υγείας του Νούρι δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική συγκυρία. Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου τα αισιόδοξα μηνύματα αποτελούν μειονότητα, σκορπά, άθελά του, ελπίδα. Όπως άθελά του, αφήνει το μήνυμα που πρέπει ίσως να κρατήσει ο άνθρωπος όταν περάσει όλο αυτό. Να εκτιμά πραγματικά. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο.