Μια ιστορική στιγμή για το ποδόσφαιρο του Ιράκ

10:27 | 17/09/2020

Μία ξεχωριστή θέση στην Ιστορία του ιρακινού ποδοσφαίρου, απέκτησε η Ντιβανίγια. 

Η συγκεκριμένη ομάδα, θα αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημείο αναφοράς για τον ιστορικό του μέλλοντος, δεδομένου ότι έγινε ο πρώτος ιρακινός σύλλογος, που απευθύνθηκε σε ιδιώτες επενδυτές! Αιτία για την απόφαση των διοικούντων την Ντιβανίγια, αποτέλεσε η κατάργηση των επιδοτήσεων από το ιρακινό κράτος.

Εμπνευστής αυτής της καινοφανούς επιλογής, είναι ο 33χρονος δικηγόρος και επιχειρηματίας, Χουσεϊν Αλ Ανκουσί, ο οποίος επέστρεψε στην ομώνυμη πόλη που είναι η γενέτειρα του και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας. Ο νεαρός Ανκουσί, αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του το 2019, μετά από παραμονή αρκετών ετών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και ως νέος πρόεδρος του συλλόγου, υπερασπίζεται μια πολιτική που θεωρείται ριζοσπαστική στο Ιράκ, μια ιστορικά σοσιαλιστική χώρα. Αυτήν που περιλαμβάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να καλυφθεί το τέλος των κρατικών χορηγήσεων στις ομάδες.

«Το ποδόσφαιρο είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις στον κόσμο», δήλωσε ο Ανκουσί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) και πρόσθεσε: «Όταν σκεφτόμαστε την Ισπανία, την Γερμανία ή την Αγγλία, σκεφτόμαστε τις ποδοσφαιρικές ομάδες τους. Και όλες ανήκουν σε επιχειρηματίες. Η Παρί Σεν Ζερμέν, ανήκει σε έναν επιχειρηματία του Κατάρ (σ.σ. ουσιαστικά ανήκει στην QSI, τον αθλητικό βραχίονα του κυρίαρχου επενδυτικού ταμείου του Κατάρ και όχι σε έναν επιχειρηματία). Θέλουμε να αναπτύξουμε την υποδομή μας για να επωφεληθούμε από αυτό το είδος οικονομικού εισοδήματος».

Ευρισκόμενος στην μέση του ερειπωμένου σταδίου της Ντιβανίγια, που δεν διαθέτει γιγαντοοθόνες και υπάρχουν λιγοστές θέσεις, ο Ανκουσί αναρωτιέται: «Πώς γίνεται πραγματικά να παιχθεί ποδόσφαιρο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Προτεραιότητα του νεαρού επιχεριηματία, είναι η ανακαίνιση του σταδίου και η αγορά νέου εξοπλισμού και λεωφορείων για την μεταφορά των παικτών. Για να το κάνει αυτό, δημιούργησε ένα σχέδιο εμπνευσμένο από ξένες ομάδες. Περισσότερο τηλεοπτικό μάρκετινγκ, ιδιωτική χορηγία και έσοδα από μεταγραφές.

Ο Ανκουσί σκοπεύει να αρχίσει με μια προσωπική επένδυση πέντε εκατομμυρίων δολαρίων (4,32 εκατομμύρια ευρώ), από το εισόδημα της οικογενειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου και των είκοσι πρατηρίων που διαθέτει στο Ιράκ, ελπίζοντας ότι στρατηγική του, θα επιτρέψει στον σύλλογο να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και το διεφθαρμένο σύστημα που κυριαρχούν στην χώρα.

«Οι φίλαθλοι μας θα δουν κάτι διαφορετικό. Αντί να πηγαίνουμε έξω από τα γραφεία των κυβερνητικών αξιωματούχων ζητώντας χρήματα, θα υποστηρίξουμε τον εαυτό μας», επισημαίνει ο 33χρονος δικηγόρος.

Το ιρακινό ποδόσφαιρο έφθασε στο αποκορύφωμά του το 2007, όταν η εθνική ομάδα κατέκτησε το Ασιατικό Κύπελλο. Η πρώτη κατηγορία έχει 20 ομάδες, 14 από τις οποίες ανήκουν σε υπουργεία ή άλλα κυβερνητικά ιδρύματα και έχουν κρατικούς προϋπολογισμούς έως 1,7 εκατομμύρια δολάρια (1,43 εκατομμύρια ευρώ). Οι άλλες έξι ομάδες, ανήκουν σε πόλεις και λαμβάνουν ετήσιο επίδομα μόλις 9.000 $ (7.600 ευρώ) από το Υπουργείο Νεότητας. Χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τα λιγοστά κέρδη από μεταγραφές παικτών για να καλύψουν το υπόλοιπο των εξόδων τους.

Ωστόσο, εφέτος, τα κρατικά έσοδα έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19. Με αποτέλεσμα, η κυβέρνηση να μειώσει όλες τις μη επιχειρησιακές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων σε αθλητικές ομάδες.

«Όταν επέστρεψα πέρυσι, δεν υπήρχε ούτε ένα δολάριο στο ταμείο του συλλόγου», θυμάται ο Ανκουσί, αποτυπώνοντας επακριβώς την ιρακινή ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Η ομάδα της πόλης του, ιδρύθηκε το 1963 και κατέχει ένα μικρό... ρεκόρ, καθώς δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά και δεν έχει λάβει μέρος σε κάποια διεθνή διοργάνωση. Ομως οι φίλαθλοι της, που πρέρχονται από του περίπου 460.000 κατοίκους της Ντιβανίγια, είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί.

«Είναι μια πόλη που αναπνέει για το ποδόσφαιρο», σημειώνει ο Ανκουσί, ο οποίος έφερε πέντε ξένους ποδοσφαιριστές, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα του Ιράκ. Ανάμεσα τους, ο 26χρονος Ιρακινοαμερικανός μέσος, Ρομάριο Γκεόργκις, ο Βέλγος επιθετικός, Νέϊθαν Καμπασέλ και ο Βραζιλιάνος αμυντικός, Ουέσλι Περέρα, αμφότεροι 25 ετών.

Την επιλογή του νεαρού παράγοντα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, επικροτεί και ο πρώην αστέρας της «στρογγυλής Θεάς» και νυν υπουργός Αθλητισμού του Ιράκ, Αντνάν Ντιρζάλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ανκουσί και τις τράπεζες, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους για να καλυφθεί το κενό των επιχορηγήσεων.

Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πως θα αναζητήσει ιδιωτική χρηματοδότηση για τον αθλητισμό: «Θέλουμε να μετατρέψουμε τους συλλόγους σε επιχειρήσεις».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.