Μια κρητική συνεργασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ

Διάφορα

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για «Ολιστική Ενεργειακή Ανάλυση και Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Ενεργειακό Σχεδιασμό» των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

Προγραμματική Σύμβαση «Ολιστικής Ενεργειακής Ανάλυσης και Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Ενεργειακού Σχεδιασμού του ΟΑΚΑ» υπογράφτηκε από τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Νίκο Κατσαράκη και τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης», Νεκτάριο Βιδάκη, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η Προγραμματική Σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε με ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΛΜΕΠΑ και του ΔΣ του ΟΑΚΑ, ως στόχο έχει την ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ΟΑΚΑ. Της μεγαλύτερης και εμβληματικότερης αθλητικής υποδομής της χώρας.

Όπως τονίστηκε, τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου θα τεκμηριώσουν μια ολιστική στρατηγική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει καινοτόμες, κοστολογημένες και οικονομοτεχνικά σκόπιμες προδιαγραφές.

Τα οικονομικά οφέλη, εκτός από την αποφυγή εκπομπών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, προϋπολογίζονται σε 1,5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ενεργειακό κόστος, ενώ οι εφαρμογές τηλεμετρίας και απομακρυσμένου ελέγχου θα οδηγήσουν σε επιπλέον εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους των υποδομών. Περαιτέρω, η ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί προϋπόθεση για την επαναφορά του Ολυμπιακού συγκροτήματος στην κατηγορία των «πέντε αστέρων», κατάταξη την οποία έχει απωλέσει εδώ και πολλά έτη.


ΕΛΜΕΠΑ ΟΑΚΑ Αυγενάκης

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:

"Οι εικόνες που αντίκρισα με τους συνεργάτες του, όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, μας πείσμωσαν! Και μας έδωσαν δύναμη για να κινηθούμε πιο γρήγορα, για να κάνουμε πάλι ασφαλείς, σύγχρονες αλλά και λειτουργικές τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Μέσα σε λιγότερο από 17 μήνες καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε σωρεία χρονίων προβλημάτων. Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή σε αρκετές αθλητικές υποδομές που είχαν εγκαταλειφθεί. Προχωράμε με όραμα, σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, αλλά και της χώρας μας. Πολλά πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και οι εγκαταστάσεις μας γίνονται καλύτερες, πιο φιλόξενες, πιο ασφαλείς, πιο καθαρές!

Όσο πιο παλιές είναι οι εγκαταστάσεις μας, τόσο πιο ενεργειακά κοστοβόρες είναι. Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ελάχιστη, έως καθόλου δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Το ενεργειακό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, μας κοστίζει περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ ετησίως! Δηλαδή, 11.000 ευρώ ημερησίως!

Με τη μελέτη αυτή, θα επαναπροσδιορίσουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό! Από πλευράς μας, θα διευκολύνουμε με κάθε τρόπο το έργο σας (είπε απευθυνόμενος προς τον Πρύτανη Νίκο Κατσαράκη), προκειμένου να βάλουμε το ΟΑΚΑ σε μία πορεία βιώσιμης ενεργειακής διαχείρισης.

Προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και αθλητισμό για να κάνουμε το ΟΑΚΑ μια κυψέλη αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι! Δηλώνω για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη μου στο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και στελεχιακό δυναμικό του Μεσογειακού Πανεπιστημίου!"

ΕΛΜΕΠΑ ΟΑΚΑ Αυγενάκης

Ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Καθηγητής Νίκος Κατσαράκης, δήλωσε:
"Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στέκεται δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας. Αποδεχόμαστε αυτή την πρόσκληση - πρόκληση του κ. Αυγενάκη. Θα συμβάλλουμε με την πολύ μεγάλη τεχνογνωσία που έχουμε σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, μέσα από το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε ο,τι μας ζητηθεί. Η προγραμματική αυτή σύμβαση έχει έντονο ερευνητικό χαρακτήρα. Χρειάζεται ειδική τεχνογνωσία. Χρειάζεται ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στον ενεργειακό σχεδιασμό, στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, και με μεγάλη χαρά σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας".

Για τον χρονοπρογραμματισμό της σύμπραξης του ΕΛΜΕΠΑ με το Ολυμπιακό Στάδιο, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ Νεκτάριος Βιδάκης: "Η φιλοδοξία μας είναι να ολοκληρωθεί όλη η προετοιμασία των παραδοτέων της προγραμματικής σύμβασης τέλη Απρίλη - αρχές Μαΐου, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με πολύ γρήγορα βήματα στην έναρξη υλοποίησης των παρεμβάσεων, κάποιων συγκεκριμένων εντός του 2021 και την ολοκλήρωση του προγράμματος προς το τέλος του 2022" .

ΕΛΜΕΠΑ ΟΑΚΑ Αυγενάκης

Το σχέδιο θα εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (IEECC) του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 200.000 ευρώ.

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης στην αίθουσα της Πρυτανείας στο Ηράκλειο Κρήτης παραβρέθηκαν και ο Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Χρήστος Φλώρος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών, αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Καραπιδάκης, καθώς και ο Συντονιστής – Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Πηγή:
www.cretalive.gr
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.