Μίλαν, Μόντσα, τα «παιδιά» και οι φίλοι του αποχαιρετούν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

15:41 | 12/06/2023

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιχειρηματίας, πολιτικός και άνθρωπος του ποδοσφαίρου, απεβίωσε σήμερα (12/6) στις 10:30, σε ηλικία 86 ετών, στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή, πάσχων από λευχαιμία.

Η Μίλαν, η οποία βρέθηκε υπό την ηγεσία του για περισσότερα από 30 χρόνια αποχαιρέτησε σήμερα (12/6) τον «αξέχαστο» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «θρήνησε» επίσης η Μόντσα, σύλλογος που είχε από το 2018, αλλά και όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Ο αποχαιρετισμός της αγαπημένης του Μίλαν:

«Η Μίλαν, βαθιά λυπημένη, θρηνεί την απώλεια του αξέχαστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι», υπογράμμισαν οι «ροσονέρι» με μήνυμά της στην ιστοσελίδα της. Η Μίλαν ήταν μια από τις πιο ισχυρές ομάδες στον κόσμο όταν ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ήταν ιδιοκτήτης της (1986-2017).

«Ευχαριστούμε πρόεδρε, πάντα μαζί μας», πρόσθεσε ο σύλλογος που, επί βασιλείας του «Καβαλιέρε», κέρδισε 29 τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων πέντε Champions League και οκτώ πρωταθλημάτων Ιταλίας, προσεκλύοντας μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του πλανήτη (Μαλντίνι, Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Παπέν , Γουεά, Σεφτσένκο, Ροναλντίνιο, Ιμπραίμοβιτς).

Ανάμεσα στις νίκες του η πιο μεγάλη αυτή στην Αθήνα το 1994. Το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, που ήταν το φαβορί, με γκολ των Σαβίσεβιτς, Ντεσεγί και δύο γκολ του Μασάρο, παραμένει η πιο συναρπαστική νίκη των «Ροσονέρι» των 7 Κυπέλλων/Πρωταθλητών Ευρώπης.

Το «αντίο» της Μόντσα

Η Μόντσα, την οποία ανέλαβε το 2018, ένα χρόνο μετά την πώληση της Μίλαν, και ο Αντριάνο Γκαλιάνι, επί χρόνια δεξί χέρι του Σίβιο Μπερλουσκόνι, απέτισαν επίσης φόρο τιμής στη μνήμη του πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος πέθανε σήμερα (12/6) το πρωί σε ηλικία 86 ετών.

«Είναι ένα κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί ποτέ, για πάντα μαζί μας. Ευχαριστούμε για όλα, πρόεδρε», υπογράμμισε η ομάδα της Λομβαρδίας, τη διαχείριση της οποίας εμπιστεύτηκε ο Μπερλουσκόνι στον Γκαλιάνι, όπως είχε κάνει και με τη Μίλαν.

Ο σύλλογος, του οποίου το γήπεδο απέχει δέκα λεπτά από τη βίλα του Μπερλουσκόνι στο Αρτσόρε, έχει σκαρφαλώσει από την 3η κατηγορία στη Serie A, στην οποία εντάχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αντσελότι, Σάκι, Ντε Λαουρέντις, Serie A

Ο Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος ήταν παίκτης (1987-1992) στη συνέχεια προπονητής (2001-2009) της Μίλαν επί Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την «άπειρη ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο». Ήταν «καθοριστικός στην περιπέτεια μου πρώτα ως ποδοσφαιριστής, μετά ως προπονητής», διαβεβαίωσε στο twitter ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε τέσσερα Champions League με τη Μίλαν (δύο ως παίκτης, δύο ως προπονητής).

Ένας άλλος εμβληματικός πρώην προπονητής αυτής της «μεγάλης Μίλαν», ο Αρίγκο Σάκι, αποχαιρέτισε ένα «υπέροχο φίλο, στον οποίο χρωστάω τα πάντα», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Αρκετοί άλλοι σύλλογοι και προσωπικότητες απέτισαν φόρο τιμής στον πρώην ιδιοκτήτη της Μίλαν, μεταξύ των οποίων η πρωταθλήτρια Ιταλίας Νάπολι, η οποία εξέφρασε τα «συλλυπητήρια» του προέδρου της Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις και ολόκληρου του συλλόγου: «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άλλαξε την ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου», δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Γκαμπριέλε Γραβίνα σε δήλωσή του. «Η συνεισφορά του με πάθος, καινοτομία και επένδυση, πάντα με ιδιαίτερη προσοχή στο όμορφο παιχνίδι, ήταν θεμελιώδης για την επιβεβαίωση του ποδοσφαίρου μας σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

«Έγραψε την ιστορία αυτής της μοίρας ανεβάζοντας το ιταλικό ποδόσφαιρο στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου», δήλωσε ο Λορέντζο Καζίνι, πρόεδρος της Serie A League.

Ταυτόχρονα στις ειδήσεις και την ιστορία

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν πρώτα από όλα νικητής-όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Gazzeta dello Sport»-, αλλά και θεαματικός καινοτόμος, λάτρης του ποδοσφαίρου, της Μίλαν του και μετά και της Μόντσα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν όλα αυτά και πολλά άλλα, γιατί κανένας πρόεδρος δεν άφησε τόσο βαθύ στίγμα, μπαίνοντας ταυτόχρονα στις ειδήσεις και την ιστορία.

Ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της Μίλαν, αγόρασε το σύλλογο ενώ βρισκόταν σε μια κατάσταση πριν από τη χρεοκοπία που τον ανέβασε στην κορυφή του κόσμου. Με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως πρόεδρο, η Μίλαν -από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως το 2017- κατέκτησε 5 Κύπελλα πρωταθλητριών/Champions League, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα, 5 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 8 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ιταλίας και 7 Σούπερ Καπ Ιταλίας. Το 2018 αγόρασε τη Μόντσα κατόπιν συμβουλής του Αντριάνο Γκαλιάνι, ομάδα της οποίας από το περασμένο καλοκαίρι ο Φρανσουά Μοντεστό είναι τεχνικός διευθυντής, θέση που κατείχε και στον Ολυμπιακό.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.