Μουντιάλ 2022: Διαμαρτυρία ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστών έξω από το Μουσείο της FIFA

18:46 | 08/11/2022

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα (8/11) μπροστά από το Μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη, για να πιέσουν για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενεί το Κατάρ (20/11-18/12).

Οργανώσεις, ποδοσφαιριστές και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των φιλάθλων που ταξιδεύουν στο Κατάρ, ειδικά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και γυναικών, των οποίων οι οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι του Κατάρ κάνουν διακρίσεις.

Η ομάδα «All Out» που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία είπε ότι η διαδήλωση είχε στόχο «να διασφαλίσει ότι η FIFA και το Κατάρ γνωρίζουν ότι ο κόσμος παρακολουθεί και ότι οι πολίτες σε όλο τον κόσμο αναμένουν δράση».

Το «All Out» θέλει η FIFA να πιέσει το Κατάρ να αποποινικοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων και να προστατεύσει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και αναφέρει ότι η FIFA δεν έχει δεσμευτεί δημόσια για συγκεκριμένα βήματα, που θα διασφάλιζαν την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ φιλάθλους του ποδοσφαίρου, των ομοφυλόφιλων παικτών ή της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Η FIFA είναι βέβαιη ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους ΛΟΑΤΚΙ+ φιλάθλους για να απολαύσουν το τουρνουά σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως και για όλους τους άλλους», δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA στο Reuters μέσω email.

Η θέση της FIFA είναι ότι οι διακρίσεις οποιουδήποτε είδους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού απαγορεύονται αυστηρά, είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Το Κατάρ ως χώρα υποδοχής έχει δεσμευτεί πλήρως να διασφαλίσει ότι όλοι θα μπορούν να απολαύσουν το τουρνουά σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+».

Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων και τους περιοριστικούς κοινωνικούς νόμους.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.