Μουντιάλ: Τα ρεκόρ, οι πρωταγωνιστές και τα σημεία αναφοράς της 10ης ημέρας

14:48 | 30/11/2022

Αριθμοί και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Από τον Κόντι Γκάκπο των ρεκόρ-ανάμεσά τους ένα που μοιράζεται μεταξύ άλλων και με τον Χάμες Ροντρίγκες-, τον Φρένκι ντε Γιονγκ, τον Αλιού Σισέ και τους Άγγλους, Χάρι Κέιν, Μάρκους Ράσφορντ και Τζόρνταν Χέντερσον, και από το Κατάρ-χειρότερη ομάδα στην ιστορία των Μουντιάλ-, στον Ισημερινό, τη Σενεγάλη την...100αρα Αγγλία και τις ΗΠΑ, αυτά είναι τα στοιχεία και τα ρεκόρ που σημάδεψαν την 10 ημέρα (3η αγωνιστική) των ομίλων του Μουντιάλ 2022, σύμφωνα με τη Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

* Ο Κόντι Γκάκπο (Ολλανδία) έγινε στον αγώνα εναντίον Κατάρ (2-0) μόλις ο 2ος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που άνοιξε το σκορ σε κάθε ένα από τα 3 παιχνίδια της ομάδας του στην ίδια φάση των ομίλων, μετά τον Αλεσάντρο Αλκτομπέλι (Ιταλία) το 1986.

* Ο Γκάκπο είναι επίσης ο 1ος Ολλανδός παίκτης που σκόραρε σε κάθε έναν από τους 3 πρώτους αγώνες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ο 4ος παίκτης που σκόραρε για την Ολλανδία σε 3 συνεχόμενα παιχνίδια Μουντιάλ συνολικά, μετά τον Γιόχαν Νέσκενς το 1974, τον Ντένις Μπέργκαμπ το 1994 και τον Γουέσλι Σνάιντερ το 2010.

Την τελευταία φορά που παίκτες σκόραραν σε κάθε ένα από τα 3 πρώτα παιχνίδια ήταν στη διοργάνωση του 2014, όταν το κατάφεραν ο Χάμες Ροντρίγκες για την Κολομβία και ο Λιονέλ Μέσι για την Αργεντινή.

* Το Κατάρ έγινε η πρώτη εθνική ομάδα διοργανώτριας χώρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου που δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε έναν αγώνα. Η απόδοσή της είναι η χειρότερη από εθνική ομάδα διοργανώτριας χώρας στο τουρνουά.

* Το Κατάρ έγινε η 4η εθνική ομάδα που δεν κέρδισε κανένα αγώνα στη φάση των ομίλων ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά την Ουρουγουάη το 1974 (1 ισοπαλία, 2 ήττες), τη Γαλλία το 2002 (1 ισοπαλία, 2 ήττες) και την Ιταλία το 2010 (2 ισοπαλίες, 1 ήττα).

* Με το γκολ του Φρένκι ντε Γιονγκ για την Ολλανδία, η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε την Παρί Σεν Ζερμέν στην κατάταξη των συλλόγων των οποίων οι παίκτες σημείωσαν τα περισσότερα γκολ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο (και οι δύο 6 γκολ).

* Ο Ισημερινός είναι η 2η ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αποκλείεται στη φάση των ομίλων μετά τη νίκη στον εναρκτήριο αγώνα μιας διοργάνωσης, μετά τη Γαλλία το 1930.

* Η νίκη της Σενεγάλης εναντίον του Ισημερινού (2-1)) έγινε η πρώτη που πέτυχε αφρικανική ομάδα εναντίον αντιπάλου της Νότιας Αμερικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από εκείνη του Καμερούν εναντίον της Κολομβίας (2-1) το 1990. Υπήρξε ένα σερί 21 αγώνων Αφρικανών χωρίς νίκη σε αυτήν την αντιπαλότητα (4 ισοπαλίες και 17 ήττες).

* Για 2η φορά σε ολόκληρη την ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκρίνεται μια αφρικανική ομάδα (και τις δύο φορές η Σενεγάλη) και μια ομάδα της Νότιας Αμερικής (Ουρουγουάη το 2002, Ισημερινός το 2022) αποκλείεται από τον ίδιο όμιλο. Ο Αλιού Σισέ ήταν παρών στον άθλο του 2002 ως παίκτης και τώρα ως προπονητής.

* Η Αγγλία έγινε η 7η ομάδα που πέτυχε 100 γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Με το το τελευταίο γκολ εναντίον της Ουαλίας (3-0) έφτασε σε αυτό το ορόσημο.

* Η Αγγλία σημείωσε 2 γκολ (Μάρκους Ράσφορντ και Φιλ Φόντεν) μέσα σε 1 λεπτό και 36 δευτερόλεπτα, δηλαδή ο μικρότερος χρόνος μεταξύ δύο τερμάτων στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

* Ο Μάρκους Ράσφορντ έγινε ο πρώτος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σκόραρε 3 γκολ για την Αγγλία σε μεγάλη διοργάνωση (Εuro ή Παγκόσμιο Κύπελλο) μετά τον Μπόμπι Τσάρλτον στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

* Ο Μάρκους Ράσφορντ σημείωσε το 4ο φάουλ για την Αγγλία σε ολόκληρη την ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, μετά τον Ντέιβιντ Μπέκαμ (το 1998 και το 2006) και τον Κίραν Τρίπιερ (το 2018).

* Ο Χάρι Κέιν έγινε ο πρώτος παίκτης της Αγγλίας με 3+ ασίστ σε μία μόνο διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Ντέιβιντ Μπέκαμ το 2002 (επίσης 3).

* Ο Τζόρνταν Χέντερσον είναι ο 4ος παίκτης της Αγγλίας που εμφανίζεται σε 6 μεγάλα τουρνουά, μετά τους Σολ Κάμπελ, Στίβεν Τζέραρντ και Γουέιν Ρούνεϊ.

* Οι ΗΠΑ (1-0 εναντίον του Ιράν) έχουν φτάσει στη φάση νοκ άουτ σε 3 συνεχόμενες εμφανίσεις τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο (2010, 2014, 2022) για πρώτη φορά.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.