Μπορεί ο Giannis να ξεπεράσει τον Αντετοκούνμπο;

Απόψεις

Το ΝΒΑ ξεκινάει και το ερώτημα είναι ένα: Ο Giannis μπορεί να ξεπεράσει τον MVP εαυτό του;

Το ΝΒΑ ξεκινάει και είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τη βράβευση του Γιάννη Αντετοκούμπο ως MVP της κανονικής περιόδου 2018-2019 του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο.

Μια νέα χρονιά με διαφορετικές συνθήκες απ’τις περσινές. Οι προσδοκίες γι’αυτή τη χρονιά είναι ακόμα άγνωστες, ακόμη κι αν το τοπίο των ομάδων έχει ξεκαθαρίσει για τα καλά. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, θέτουμε τις βάσεις και τα «πρέπει» για τη φετινή σεζόν του Γιάννη.

Το ρόστερ άλλαξε, η φιλοσοφία όχι

Πέρσι οι Bucks έκαναν μια ανέλπιστα καλή χρονιά που σταμάτησε στους τελικούς της Ανατολής, απέναντι στους Raptors του Leonard, που πήραν και το δαχτυλίδι. Ο Γιάννης είχε ρόλο πρωταγωνιστή σε ένα ρόστερ που χτίστηκε πάνω στα μέτρα του. Ο προπονητής Budenholzer έφτιαξε ένα πλάνο για να αξιοποιήσει κατά το δυνατόν περισσότερο τις αρετές του Γιάννη βάζοντας δίπλα του παίκτες όπως οι Malcolm Brogdon, Ersan Ilyasova, Brook Lopez, Khris Middleton και Nokola Mirotic, που έχουν έφεση στο σουτ. Παράλληλα υπήρξαν στην ομάδα παίκτες-εργάτες όπως οι Hill, Bledsoe, Connaughton που βοήθησαν στην ανάπτυξη της ομάδας με αποτέλεσμα οι Bucks να «κοιτάξουν» μέχρι τους Τελικούς, ήδη από νωρίς μέσα στη σεζόν.

Φέτος το ρόστερ της ομάδας του Milwaukee έχει αλλάξει, όχι όμως και η προσέγγισή του. Wesley Matthews και Kyle Korver ήρθαν να αναπληρώσουν το κενό που αφήνουν στο σουτ οι Mirotic-Brogdon που αποχώρησαν, τα έτερα αδέρφια Θανάσης Αντετοκούμπο και Robin Lopez αναμένεται να βοηθήσουν στην άμυνα, ενώ ανανέωσαν και τρία σημαντικά γρανάζια της περσινής ομάδας (Middleton, Brook Lopez και Hill). Η προσέγγιση λοιπόν θα παραμείνει ίδια. Ο Γιάννης πρωταγωνιστής και γύρω του πολλοί στρατιώτες που θα συμπληρώνουν το παιχνίδι του, έτοιμοι να παίξουν το ρόλο τους όταν και όπως τους ζητηθεί. Αν κοιτάξουμε το φετινό ρόστερ λοιπόν, ο μέσος όρος ηλικίας μπορεί να ανέβηκε ελαφρώς (27.7 έτη), ωστόσο προστέθηκε εμπειρία και παίκτες δεδομένης ικανότητας.

Η βελτίωση του Γιάννη με τα χρόνια

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν καλείται να κινηθεί ο Γιάννης. Ένας παίκτης που απ’τη μέρα που πάτησε τα πόδια του στο ΝΒΑ, βάλθηκε να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ταβάνι του. Κάθε χρόνο καταφέρνει και βελτιώνεται σε πόντους, ευστοχία, ριμπάουντ και ασσίστ, ενώ μένει σταθερός σε κλεψίματα και μπλοκ. Ακόμα και στη μεγάλη αδυναμία του, το τρίποντο, καταφέρνει σιγά σιγά και προοδεύει, απλώς με πιο αργούς ρυθμούς.

ΠΙΝΑΚΑΣ-1-ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝ.jpg#asset:139146


Στον παραπάνω πίνακα είναι φανερό πως με τα χρόνια ο Γιάννης έχει γίνει ένας παίκτης που συνδυάζει σταθερά τους πόντους με τα ριμπάουντ, και τις ασσίστ, αφού πέρσι, στην κανονική διάρκεια, έφτασε να έχει 27.7 πόντους με 57.8% ευστοχία, 12.5 ριμπάουντ και σχεδόν 6 ασσίστ κατά μ.ό. στο παιχνίδι! 

Παράλληλα, στον παρακάτω πίνακα βλέπετε αυτό που λίγο πολύ τονίσαμε πριν. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο σημαντικός για την ομάδα του, καθώς λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο από κάθε άλλον συμπαίκτη του σε ποσοστό ριμπάουντ, ασσίστ, μπλοκ και ριμπάουντ. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι έφτασε στις κατηγορίες αυτές να καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της παραγωγής όλης της ομάδας, ενώ μάλιστα στα ριμπάουντ το πέρασε κατά πολύ (ναι, σε τέτοια μεγέθη, το επιπλέον 4% είναι πολύ).

ΠΙΝΑΚΑΣ-2-ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝ.jpg#asset:139147


Οι φετινοί στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί

Τι τα θέλουμε όμως όλα αυτά τα στατιστικά; Μα για να φτάσουμε στο σήμερα. Ο Γιάννης είναι ένας αθλητής που του αρέσει να δουλεύει συνεχώς, να μελετά τις αδυναμίες του και να στοχεύει όλο και πιο ψηλά. Μάλιστα έχει τόση όρεξη και πάθος γι’αυτό που κάνει, που ζήτησε ο ίδιος μέσα στο καλοκαίρι από τους φιλάθλους των Bucks να μην τον αποκαλούν MVP έως ότου το ξανακερδίσει.

Όμως ο Γιάννης δεν παίζει μόνος του και σίγουρα δεν παίζει χωρίς κόστος. Θα ήταν υπερβολικό να περιμένουμε από εκείνον να βελτιώσει με τον ίδιο ρυθμό τα νούμερά του για ακόμη μία χρονιά. Μια χρονιά που θα έχει πίσω της ένα κουραστικό καλοκαίρι με την εθνική και που προβλέπεται μεγάλη, αν οι Bucks περάσουν στα Play-offs. 

Ζητούμενο σε αυτή την περίοδο είναι να βρει σταθερότητα στην απόδοσή του και λύσεις στις άμυνες που τον προβλημάτισαν πέρυσι. Πλέον το ΝΒΑ ξέρει πως παίζουν οι Bucks του Γιάννη και μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα γι’αυτόν. Άλλωστε οι Raptors έδειξαν τον τρόπο. Χρειάζεται επίσης να προσέξει πολύ το σώμα του και τον χρόνο συμμετοχής του, ούτως ώστε να μπορεί να είναι φρέσκος στο τέλος της σεζόν. Δεν εννοούμε φυσικά να θυσιάσει παιχνίδια σε απόδοση ή να μειώσει δραστικά τα λεπτά συμμετοχής του. Περιμένουμε όμως η ομάδα του να καταφέρει να βρει λύσεις ακόμα κι όταν εκείνος δε θα είναι στο παρκέ ή όταν βρεθεί σε κακή μέρα, διότι δε θα είναι εύκολο να σηκώσει και φέτος εκείνος το βάρος όλης της επίθεσης. 

Τέλος, αν υπάρχει κάποιο στοιχείο στο παιχνίδι του που μπορεί να στοχεύσει σε βελτίωση, αυτό φυσικά και είναι το σουτ. Ο Γιάννης θα χρειαστεί με τον καιρό να επενδύσει ακόμη περισσότερο σε αυτή τη λύση, προκειμένου να απειλεί και με άλλους τρόπους και να διευκολύνει τον εαυτό του και την ομάδα του. Φέτος λοιπόν περιμένουμε να τον δούμε να παίρνει περισσότερα σουτ, ακόμη κι αν στην αρχή δεν του βγει.

MVP: Μια κούρσα για πολλούς

Είναι προφανές πως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το ποιος θα κατακτήσει το βραβείο του MVP, ούτε και είναι υγειές να το βάλει κανείς ως στόχο απ’την αρχή της σεζόν. Επειδή όμως ο Γιάννης πιθανότατα να θελήσει να το διεκδικήσει και φέτος, ας αναφέρουμε τα εξής. 

Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως φέτος η δυναμική του ΝΒΑ έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Ο LeBron επέστρεψε απ’τον τραυματισμό του και μαζί με τον Anthony Davis στοχεύουν το πρωτάθλημα σε μια απ’τις τελευταίες ευκαιρίες του πρώτου James. Ο χαμένος της περσινής κούρσας του MVP, James Harden, φέτος θα θελήσει να πάρει την εκδίκησή του έχοντας δίπλα του στους Rockets τον Russell Westbrook, τον άνθρωπο triple-double. Από την άλλη μεριά ο τελευταίος MVP των τελικών, Kawhi Leonard, πλέον στη Δύση έχει και αντιπάλους, μα έχει και συμμάχους στο πρόσωπο του Paul George και της καλοδουλεμένης ομάδας των Clippers. Παράλληλα υπάρχει και ο Stephen Curry, που φέτος στους Golden State Warriors θα έχει ενισχυμένο ρόλο λόγω της φυγής του Durant και του τραυματισμού του Klay Thompson, οπότε αναμένεται τα νούμερά του να ανέβουν (κι άλλο).

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα παζλ το οποίο κάνει τη φετινή χρονιά πολύ δύσκολη, αλλά και ελκυστική στα μάτια του Γιάννη, που κάθε χρόνο μας δείχνει πως το ταβάνι του είναι όλο και πιο ψηλά. Τα τελευταία χρόνια η πρόοδός του είναι εκθετική και ακόμη και σήμερα, παρά τα όσα αναφέραμε, πολύς κόσμος στην άλλη μεριά του Ατλαντικού συμπεριλαμβάνει αυτόν και τους Bucks στα φαβορί για μια καλή χρονιά. Άλλωστε είναι η ομάδα που πέρσι στην κανονική διάρκεια τερμάτισε 1η  σε πόντους (118.1 μ.ό.), 1η σε ποσοστό νικών (73.2%), 1η σε ριμπάουντ (49.7 μ.ό.) και 1η σε παράγοντα συνεισφοράς των παικτών της (+8.9 μ.ό.). 

Φέτος; Κανείς δεν ξέρει. Ζητούμενο η υγεία και η πρόοδος με σωστή κατεύθυνση. Τόσο για τον Γιάννη, όσο και για τους Bucks.

* Mε πληροφορίες από nba.com

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.