Μπορεί ο ΟΦΗ να ανέβει στα playoffs του Europa League;

16:28 | 19/04/2025

Τι μπορεί να συμβεί αν ο ΟΦΗ κατακτήσει το κύπελλο.

Ο έγκυρος δημοσιογράφος, Ανδρέας Δημάτος, ανέλυσε στο σάιτ gazzetta.gr τι μπορεί να συμβεί αν ο ΟΦΗ κατακτήσει το κύπελλο στον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό και αν έχει πιθανότητες να πάει στα playoffs του Europa League.

Αναλυτικά όσα έγραψε:

Η χώρα μας μέσω Ολυμπιακού όλα δείχνουν ότι θα έχει μια εξασφαλισμένη θέση σε League Stage ευρωπαϊκής διοργάνωσης για του χρόνου και μάλιστα της κορυφαίας διοργάνωσης, αφού ο πρωταθλητής Ελλάδας κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πλέον θα εκμεταλλευθεί το rebalancing του κατόχου του Champions League και θα καλύψει το συγκεκριμένο σποτ με δεδομένο ότι εκτός απίθανου απροόπτου θα έχει τον υψηλότερο συντελεστή απ’ όλους τους πρωταθλητές των χωρών 11-55 που κανονικά μετέχουν στα προκριματικά για τη διεκδίκηση πέντε εισιτηρίων.

Μπορεί να υπάρξει και δεύτερη εξασφαλισμένη συμμετοχή του δεύτερου του πρωταθλήματος, αν αυτός είναι ο ΠΑΟΚ ή -μπορεί- και ο Παναθηναϊκός, εφόσον υπάρξει rebalancing και με τον κάτοχο του εφετινού Europa που δικαιούται απευθείας θέση στο League Stage του Champions League. Αυτό θα υπάρξει πλέον μόνο στο ενδεχόμενο που κατακτήσει τo Εuropa η… γηπεδούχος στον τελικό Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τερματίσει στην πρώτη τετράδα της Λα Λίγκα.

Σε αυτή την περίπτωση μία ακόμα ομάδα (συμπεριλαμβανομένου και του League Path και όχι μόνο των πρωταθλητών) θα πάει απευθείας στο League Stage του Champions League και οι αναπροσαρμογές που θα επακολουθήσουν γίνεται να ανεβάσουν τον ΠΑΟΚ (δεδομένα αν δεν τερματίσει η Σάλτσμπουργκ δεύτερη στην Αυστρία) ή και τον Παναθηναϊκό (αν δεύτερες σε Τσεχία και Ελβετία τερματίσουν Μπάνικ Οστράβα και Σερβέτ) στον τρίτο προκριματικό του Champions League από τον οποίο ακόμα και αν αποκλειστούν θα είναι απευθείας στο League Stage του Europa League.

Δεν μπορεί να συμβεί με την ΑΕΚ στη δεύτερη θέση των ελληνικών πλέι οφ γιατί είναι μάλλον απίθανο να έχει έναν από τους δύο καλύτερους συντελεστές από τις έξι ομάδες του δεύτερου προκριματικού.

Μπορεί να υπάρξει και τρίτη περίπτωση rebalancing με τον κάτοχο του Conference League που θα ευνοήσει τον τρίτο του πρωταθλήματος ή τον ΟΦΗ (μόνο ως νικητή στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό) και να τον ανεβάσουν από τον τρίτο προκριματικό του Europa από τον οποίο κανονικά θα ξεκινήσει στα πλέι οφ, κάτι που σημαίνει εξασφαλισμένη συμμετοχή στο League Stage μίνιμουμ στο επόμενο Conference League;

Μπορεί αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές… Πώς μπορεί να γίνει θεωρητικά; Αν ο κάτοχος του εφετινού Conference που δικαιούται απευθείας εισιτήριο για το League Stage του Europa League (όπως ο Ολυμπιακός πέρυσι) έχει απευθείας θέση στη διοργάνωση και από το πρωτάθλημα της χώρας του, κάτι που μπορεί να γίνει θεωρητικά με νικήτρια την Τσέλσι, την Μπέτις αλλά και τη Φιορεντίνα. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ομάδα με τον καλύτερο συντελεστή από όλα τα προκριματικά του Europa έρχεται να καλύψει το σποτ του κατόχου με απευθείας θέση στο League Stage.

Aν αυτή η ομάδα είναι μία από εκείνες που κανονικά θα ξεκινούσαν από τα πλέι οφ, τότε η ομάδα του τρίτου προκριματικού (δηλαδή μία ομάδα εκ των Κυπελλούχων Αυστρίας, Νορβηγίας ή Ελλάδας) με τον καλύτερο συντελεστή θα ανέβει για να καλύψει την πεντάδα των ομάδων των πλέι οφ!

Αν ο ΟΦΗ είναι Κυπελλούχος Ελλάδας, αυτό δεν θα συμβεί γιατί υπολείπεται σε συντελεστή της Κυπελλούχου Νορβηγίας, Φρέντρικσταντ. Αν όμως το προνομιακό εισιτήριο του Europa πάρει τελικά ο τρίτος του πρωταθλήματος είναι δεδομένο ότι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ θα υπερτερούν σε συντελεστή σε αυτή την τριάδα ομάδων.

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο με τα τωρινά δεδομένα τουλάχιστον να υπάρξει το συγκεκριμένο rebalancing, γιατί δεν δείχνει καθόλου πιθανό μια ομάδα εκ των Κυπελλούχων Βελγίου, Τουρκίας, Τσεχίας, Σκωτίας ή Ελβετίας να είναι εκείνη με τον υψηλότερο συντελεστή σε όλα τα προκριματικά του Europa. Aυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη λίστα τον πρώτο λόγο για αυτή την προνομιακή εξέλιξη φαίνεται να τον έχουν η Πόρτο, η Σαχτάρ ή και η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που δεν θα βρίσκονται λογικά στα πλέι οφ της προκριματικής διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που μπορεί να παραμείνει ανοιχτό μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν και φυσικά όταν θα γνωρίζουμε τον κάτοχο του Conference League στον τελικό του Βρότσλαβ.

Εννοείται ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο από το να βρεθεί με εξασφαλισμένες τρεις θέσεις σε League Stage των τριών διοργανώσεων στο σύνολο των πέντε ευρωπαϊκών εισιτηρίων, που βάσει του access list για την 15 η ομάδα στο ranking της UEFA δεν δικαιούται καμία απευθείας θέση! Υπενθυμίζεται ότι τα δύο τελευταία ελληνικά εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (του 4ου και του 5ου με Κυπελλούχο τον Ολυμπιακό ή του 3ου και του 4ου με Κυπελλούχο τον ΟΦΗ) έχουν αφετηρία από τον δεύτερο προκριματικό του Conference League χωρίς κάτι να μπορεί να διαφοροποιηθεί ως προς αυτά.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.