NBA, η επιστροφή: Τι έχει αλλάξει και τι περιμένουμε να δούμε

Mπασκετ

Ο Φανούρης Λυριντζάκης γράφει για την επιστροφή στην κανονικότητα στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ

Το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη εκκινεί και πάλι μετά από 4 μήνες και 3 εβδομάδες. Ο ενθουσιασμός των φίλων του NBA ξεχειλίζει για την επανέναρξη των αγώνων, οι οποίοι θα γίνουν και για τις 22 ομάδες στο θεματικό πάρκο Disney World στο Orlando της Florida.

Πολλά πράγματα έχουν μεσολαβήσει από τότε που διακόπηκε βίαια το πρωτάθλημα στις 11 Μαρτίου. Οι προπονήσεις και οι αγώνες σταμάτησαν, παίκτες νόσησαν από τον COVID-19 ενώ η αστυνομική βία στις ΗΠΑ και ο θάνατος του George Floyd επέφερε ένα κλίμα κοινωνικής κατακραυγής για την πρακτική έλλειψη της αρχής της ίσης μεταχείρισης που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης.

Αρκετοί παίκτες του NBA, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάννη, συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας προκειμένου να ευαισθητοποιεί η κοινή γνώμη για την μηδενική ανοχή σε θέματα ισότητας και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λίγκα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την υπεύθυνη στάση που την χαρακτηρίζει στα κοινωνικά ζητήματα, αποφάσισε η φράση «Black Lives Matter», το πρωταρχικό δηλαδή σύνθημα του κινήματος κατά του ρατσισμού, να είναι μόνιμα γραμμένο σε εμφανή θέση στο παρκέ των αγώνων. Παράλληλα οι παίκτες δύνανται να αντικαταστήσουν το όνομα στις φανέλες τους με κάποιο κοινωνικό μήνυμα. Ο Greek Freak για παράδειγμα επέλεξε το μήνυμα «Εquality» (ισότητα), ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την μαζική διαμαρτυρία έναντι της φυλετικής αδικίας.

Πρέπει εξάλλου να επισημανθεί πως αρκετά στοιχεία πλέον θα αλλάξουν και τίποτα δεν θα θυμίζει φυσικά την ατμόσφαιρα που είχαμε συνηθίσει. Ήταν εύλογο και αναμενόμενο πως η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής θα επηρεάσει δραστικά την καθημερινότητα των παιχνιδιών.

Λόγου χάριν οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και οι πάγκοι των ομάδων θα εκτείνονται σε τρεις σειρές με τις καρέκλες να είναι τοποθετημένες με τέτοιον τρόπο ώστε να τηρούνται οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης. Ομοίως η γραμματεία αλλά και οι σχολιαστές των αγώνων θα περικλείονται από προστατευτικό τζάμι.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν μέρος ενός γενικότερου πλάνου, το οποίο χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ αποκαλείται «NBA Bubble» (Η φούσκα του NBA). Η καραντίνα είναι πολύ αυστηρή, αφού οι παίκτες είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο. Οι πιο πρόσφατες οδηγίες αναφέρουν πως αν ένας παίκτης αποχωρήσει χωρίς άδεια, μόλις επιστρέψει, θα πρέπει να μείνει 10 ημέρες σε καραντίνα, σε δωμάτιο ξενοδοχείου, ενώ θα κάνει και το σχετικό τεστ για τον COVID-19. Από την άλλη, αν κάποιος πάρει άδεια να αποχωρήσει, τότε επιστρέφοντας θα μπαίνει σε καραντίνα για 4 ημέρες, αρκεί κάθε καθημερινό τεστ που θα κάνει, όσο διάστημα είναι εκτός, να βγαίνει αρνητικό. Το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος (ξενοδοχεία, γήπεδα για προπονήσεις, φαγητό, καθημερινά τεστ για τον ιό, μετακινήσεις, ιατρική περίθαλψη κ.α.) θα κοστίσει 150 εκατομμύρια ευρώ στο NBA. Τέλος αν κάποιος παίκτης βρεθεί θετικός θα μπαίνει αυτόματα σε καραντίνα.

Επιπρόσθετα μέσω της Microsoft το NBA κάνει προσπάθειες να διατηρηθεί όσο γίνεται η εμπειρία του κοινού έστω και σε αυτές τις περίεργες συνθήκες. Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση πάνω από 30 καμερών, μαζί με ρομποτικές συσκευές, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο, στις θέσεις που κανονικά κάθονται οι φίλαθλοι. Οι οθόνες θα έχουν μέγεθος 5μιση μέτρων θα είναι κολλητά μεταξύ τους για να έχουν την αίσθηση του γηπέδου οι φίλαθλοι ,δηλαδή πως είναι ο ένας δίπλα στον άλλο, από την άνεση όμως και την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Όσον αφορά τους Milwaukee Bucks η επανέναρξη τους βρίσκει στην πρώτη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας με ρεκόρ 53 νίκες και 12 ήττες, με τους Toronto Raptors να ακολουθούν με 46 νίκες και 18 ήττες. Τα 8 εναπομείναντα παιχνίδια τους για το κλείσιμο της regular season γίνονται με την σειρά κόντρα στους Celtics, Rockets, Nets, Heat, Mavericks, Raptors, Wizards και Grizzlies. Όλοι στην ομάδα είναι υγιείς με εξαίρεση τους Marvin Williams (μικροτραυματισμός στη βουβωνική χώρα) και Pat Connaughton, Eric Bledsoe οι οποίοι εντάχθηκαν στην ομάδα καθυστερημένα καθώς είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID-19 όσο βρίσκονταν μακριά από το Orlando.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα του Budenholzer για να φτάσει στους Τελικούς (για πρώτη φορά από το 1974) μοιάζουν με εκείνες που πέρυσι στάθηκαν εμπόδιο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι Kawhi Leonard και Lebron James θα είναι παρόντες στο Orlando, εφοδιασμένοι με αίσθημα προσήλωσης στον στόχο του πολυπόθητου δαχτυλιδιού. Τα playoffs αυτήν την σεζόν δεν θα έχουν την συνηθισμένη «καυτή» αύρα και το πλεονέκτημα της έδρας θα είναι απόν από την εξίσωση για τον τίτλο. Εξαιτίας αυτού οι Bucks οφείλουν να διατηρήσουν την δυναμική που είχαν στα 65 παιχνίδια της regular season παρά τις ειδικές συνθήκες διεξαγωγής της συνέχισης του πρωταθλήματος, μην δίνοντας το δικαίωμα σε ανταγωνίστρια ομάδα να τους δημιουργήσει άλυτα προβλήματα και δυσμενείς καταστάσεις.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.