Ο Νίκος Μαχλάς στο Capitano: «O ΟΦΗ θέλει 5-6 Νέιρα»

11:00 | 22/11/2022

Ο Νίκος Μαχλάς σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη: Το Μουντιάλ στο Κατάρ, η Superleague και ο αγαπημένος του ΟΦΗ

Μία συνέντευξη καριέρας, μία συνέντευξη γεμάτη Νίκος Μαχλάς. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ άνοιξε την καρδιά του στο Capitano.gr και στους Γιάννη Χαμαλάκη και Σταύρο Καραϊνδρο και μίλησε για όλους και για όλα.


Τον παλιό και τον τωρινό ΟΦΗ, τον Γκέραρντ, την Εθνική ομάδα, τον Μπούση, τον Νιόπλια, τους Σαμαράδες, ακόμα και για τις "τεμενάδες" του Αλκέτα Παναγούλια, το περίφημο "σουτάρετε κι ας έχει παίκτες, ένα γκολ τι σας ζητάω", ενώ τόνισε επιτακτικά την ανάγκη να μη χαθεί το DNA του ΟΦΗ.

Σε μία απολαυστική συζήτηση ο Νίκος Μαχλάς έκανε απολογισμό καριέρας, αναφέρθηκε σε ανέκδοτα περιστατικά με τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και τι ζήλευε ο Σουηδός από τον Κρητικό φορ, έκανε τις προβλέψεις του για το Μουντιάλ, σχολίασε το εφετινό πρωτάθλημα της Super League και μίλησε για το μέλλον του στο ποδόσφαιρο.


*** Διαβάστε αλλά και ακούστε μέσα από το επίσημο κανάλι του Capitano.gr στο youtube ολόκληρη την συνέντευξη του παλαίμαχου στράικερ.

Για το γεγονός οτι το Μουντιάλ γίνεται χειμώνα: Εμένα μου αρέσει, είναι κάτι διαφορετικό, συνήθως όταν γίνεται το Μουντιάλ οι παίκτες είναι κουρασμένοι, προετοιμασίες κτλ, τώρα είναι στο ‘’πικ’’ απόδοσης. Είναι προπονημένοι, είναι καλό το timing. Είναι σε καλή κατάσταση κυρίως οι Ευρωπαίοι παίκτες, οι περισσότεροι αγωνίζονται στην Ευρώπη

Για το αν η χρονική περίοδος ''ευθύνεται'' για την απουσία παικτών: Οι τραυματίες θα μπορούσαν να ήταν και τον Ιούνιο. Έτυχε αυτό με τον Μπενζεμά, είναι της στιγμής. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ότι γίνεται Νοέμβριο το Μουντιάλ, ότι έχει απόντες το Μουντιάλ.

Για το γεγονός ότι το Κατάρ ανέλαβε την διοργάνωση: Δεν μπορώ να κρίνω, δεν ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει. Υπάρχουν πιο αρμόδιοι να κρίνουν. Πολλοί μιλάνε ότι έχουν γίνει πράγματι πάρα πολλά εργατικά ατυχήματα, κρίμα ότι σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι. Δεν μπορώ όμως να ξεκινάω από εκεί, σε μια διοργάνωση που περιμένει όλος ο πλανήτης, σε πράγματα που δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει. Πολλοί δεν θέλανε να γίνει στο Κατάρ, τα γήπεδα είναι πολύ όμορφα, ωραία, βλέπεις καινούρια πράγματα σε άλλο μέρος της γης που δεν είναι ποδοσφαιρικό.

«Άλλο επίπεδο η Βραζιλία, θέλω Αργεντινή αλλά...»

4869565_221122_100753.jpg#asset:420455


Τα φαβορί για την κατάκτηση: Κοιτάζοντας τα ρόστερ των ομάδων, ξέρονταw και από ποδόσφαιρο, βλέπουμε ότι η Βραζιλία, τα ονόματα που έχει… όλοι είναι ένας και ένας. Την Αργεντινή δεν την πιστεύω αν και θέλω να το πάρει γιατί βρίσκεται εκεί ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, δεν ξέρω αν μπορούν να έχουν την διάρκεια να αντέξουν στα δύσκολα ματς. Δεν νομίζω. Δεν πρέπει να κρίνεται σαν φαβορί η Αργεντινή. Η Γαλλία όταν της δίνεται ο όρος του φαβορί, δεν κάνει τίποτα. Έχουμε δει ότι είναι ομάδα με ποιότητα, εξαιρετικός ο Καρίμ. Υπάρχει η Γερμανία, νεανική ομάδα, θα παίξει ρόλο πως θα ξεκινήσει. Είναι ή του ύψους ή του βάθους. Θα μετρήσει ο παράγοντας φανέλα, εμπειρία. Πάνω από όλους η Βραζιλία, άλλο επίπεδο, ένα κλικ παραπάνω από τους άλλους.

Για την Αγγλία: Έχουν καλή ομάδα, είναι ομάδα που δύσκολα να την κερδίσεις. Μπορεί να κάνει πράγματα που δεν τα περιμένεις. Είναι από τις λίγες φορές, που δεν βλέπω φανφάρες, μαζεύτηκε ο ενθουσιασμός του και αυτό είναι καλό γι αυτούς.

Για την Πορτογαλία και την Ολλανδία: Έχει απίστευτους ποδοσφαιριστές, αυτή θεωρώ σαν έκπληξη που μπορεί να φτάσει ως το τέλος. Έχει ποιότητα, το μόνο που φοβάμαι είναι ότι ενώ έχει καλούς επιθετικούς δυσκολεύεται στο γκολ. Και προπονητή καλό. Υπάρχει η Ισπανία, η Ολλανδία. Δύο χώρες με το ίδιο στυλ, ο Φαν Χάαλ έχει κάνει πιο σκληρή την Ολλανδία. Άρχισε να σκέφτεται και το αποτέλεσμα πέρα από το καλό ποδόσφαιρο, χαιρόσουν να βλέπεις την Ολλανδία στα προηγούμενα τουρνουά αλλά στο τέλος δεν έκανε τίποτα.

Για την Ιταλία: Mεγάλη απώλεια, ομάδα που έδινε άλλη οντότητα. Κρίμα που λείπει αυτή η ομάδα.

Ποια ομάδα υποστήριζες μικρός: Μικρός ήμουν πάντα με την Βραζιλία. Μόνο το σήμα αυτό έβλεπα και μετά όταν πήγα Ολλανδία έγινε φανατικός ‘’οράνιε’’. Τεράστια χώρα η Βραζιλία.

Για το γεγονός ότι ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς και η Σουηδία λείπουν από το Μουντιάλ και αν έχουν επικοινωνήσει τελευταία: Δεν έχω μιλήσει με τον Ζλάταν, ήταν με τον φίλο του τον Τζόκοβιτς προχθές (γέλια). Ο Ζλάταν είναι… Ζλάταν. Μύθος. Θα γελάς πάντα μαζί του, έχει αυτή την τρέλα. Ο Ζλάταν είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ήθελε όμως πάντα να ‘’μειώσει’’ τους άλλους, χωρίς να ήθελε να το κάνει, για να δείξει πόσο καλός είναι αυτός. Ήταν από μικρό παιδί έτσι, τον έχω ζήσει πιο πολύ από όλους τους αθλητές που συνεργάστηκα στο εξωτερικό. Ήμασταν συνέχεια μαζί, ερχόταν στο σπίτι μου στην Κρήτη, κάναμε παρέα, ήμασταν πολύ καλοί φίλοι. Ο Μίντο ζήλευε τον Ζλάταν.

«Φίλος μου ο Ζλάταν, ερχόταν στο σπίτι μου στην Κρήτη»

machlas_zlatan.jpeg#asset:420457


Για το αν τον ζήλευε ο Ιμπραίμοβιτς στα χρόνια του Άγιαξ: Ο Ζλάταν στην αρχή μου έλεγε ‘’πως μπορείς εσύ που είσαι πιο κοντός να σκοράρεις τόσο πολύ, πρέπει να γίνω καλύτερος’’, στην προπόνηση έκανε πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει στους αγώνες, όταν τα έκανε, ξέφυγε.

Για το Μουντιάλ του 1994: Το συζητάμε κάποιες φορές, ήταν πολύ μεγάλο το τουρνουά για εμάς, η Αμερική ήταν κάτι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα Μουντιάλ. Αυτά που λέμε είναι τι λάθη κάναμε, η ομάδα ήταν ‘’ομάδα’’, αλλά δεν είχαμε τον ενθουσιασμό, δεν αξίζαμε να ήμασταν έτσι, ήμασταν καλύτεροι. Κάναμε πράγματα που δεν έπρεπε να τα κάνουμε, είχαμε βαρεθεί, φτάσαμε να μαλώνουμε στο τέλος. Τύχαμε και στις καλύτερες Εθνικές όλων των εποχών. Η καλύτερη Εθνική της Αργεντινής ήταν εκείνη, του Μαραντόνα. Η καλύτερη Βουλγαρία όλων των εποχών, η Νιγηρία ήταν ομαδάρα τότε.

Κάθε ομάδα δεν ξέρεις πως θα βρεθεί. Αυτή την στιγμή σε καλύτερη κατάσταση είναι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, μετά το Μουντιάλ δεν ξέρεις πως θα βρεθούν. Κάτι ανάλογο είναι και το Μουντιάλ, στα νοκ άουτ δεν μπορείς να κάνεις λάθος. Στο Ευρωπαϊκό, είδες πως το πήραμε. Ένα γκολ το βάζαμε πάντα. Με ομάδες όπως τη Γαλλία, έτσι είναι τα τουρνουά αυτά

316469462_650269713235065_8640459116196302236_n.jpg#asset:420465


H συμβουλή του Γκέραρντ πριν το Μουντιάλ του 1994: Ο αγαπημένος μου Ολλανδός, ήταν ένας άνθρωπος που πάντα τον σκέφτομαι, πάντα θα τον αγαπώ και θα τον μνημονεύω. Σε δίδασκε καθημερινά, είναι κάτι που σου το περνούσε είτε στην Εθνική, είτε σε αγώνα. Την βοήθεια του την έδειχνε με τον τρόπο του. Το ίδιο έκανε και όταν έφυγα στην Ολλανδία σαν παίκτης. Τα εφόδια που έχεις πάρει στο κομμάτι της ηθικής και της αξίας, να είσαι πάντα προσηλωμένος στο στόχος σου, εργατικός, πράγματα ανεξίτηλα. Δεν θα του έβαζα 10 στο τακτικό κομμάτι, όμως θα του έδινα 10 σε όλα τα υπόλοιπα που θα σε βοηθούσε στο τακτικό κομμάτι. Δεν καταλάβαινες τα πράγματα όταν σου τα έλεγε, τα έβλεπες στην πορεία. Πολλά πράγματα σου έβαζε στο τραπέζι και στα μοίραζε απλόχερα.

Γιατί δεν έγινε προπονητής; Δεν είναι ότι δεν ήθελα, οι εξελίξεις έγιναν διαφορετικά. Όταν τελείωσα την καριέρα μου, ήταν η αναστάτωση του ΟΦΗ, δεν θέλανε την διοίκηση, μαλώνανε, η ομάδα έπεσε. Έφυγα από το ΑΠΟΕΛ και ήρθα Κρήτη, μαζεύτηκαν 3.000 κόσμος στο σπίτι μου να αναλάβω την ομάδα. Από την μια μέρα στην άλλη, άλλαξαν πράγματα που δεν τα σκέφτηκα, δεν τα προγραμμάτισα. Έπρεπε να μπω στη διαδικασία αυτή, έχασα πολλά χρόνια από αυτά τα πράγματα που έπρεπε να κάνω. Ίσως, δεν ήταν η μοίρα μου να γίνω προπονητής, ίσως μου ταιριάζει περισσότερο το ‘’πρόεδρος’’. Τα έκανα όλα μόνος μου, να επιλέξω παίκτες κτλ. Δεν περνούσε καν από το μυαλό μου τότε αυτό. Δεν μπορούσα να κοιτάξω τον Νίκο. Καλύτερα προπονητής παρά παράγοντας, νομίζεις γιατί αυτοί που είναι παράγοντες γνωρίζουν το αντικείμενο;

«O μόνος που δεν έφταιγε ήταν ο Νιόπλιας»

4634109-1.jpg#asset:420459


Για την φετινή Superleague: Από τα καλύτερα πρωταθλήματα, αυτό περιμέναμε. Δεν μπορεί να είναι μια δυνατή ομάδα κάθε σεζόν. Δεν βλέπαμε πολλές ομάδες να διεκδικούν, τώρα το βλέπουμε. Δεν μπορείς να μην δεις πόσο ωραίο ποδόσφαιρο παίζουν ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός που είναι δίκαια μπροστά, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ εμπιστεύεται νέα παιδιά και εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και καλά κάνει. Πρέπει να αγωνίζονται Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Άρης με πολλές μεταγραφές, δεν έχει την ομάδα που θα ήθελε αλλά έχει την ποιότητα να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα. Ο Βόλος πάει πάρα πολύ καλά, παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Φαίνεται ότι ο Μπέος το κατέχει καλά το θέμα. Δεν είναι τυχαίο. Και ο φίλος μου ο Γιάννης Αναστασίου προσπαθεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να το αφήσουν να γίνει έτσι, μακάρι να συνεχιστεί αυτό. Μόνο έτσι θα έρθει ο κόσμος στο γήπεδο, ευχαριστιέσαι να βλέπεις το πρωτάθλημα.

Για τον φετινό ΟΦΗ:

Ο ΟΦΗ με έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ. Είναι πράγματα που δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενα. Κακό ρόστερ δεν έχει ο ΟΦΗ, αλλά δεν έχει και ένα ρόστερ που θέλουμε εμείς, βάζω τον εαυτό μου σαν ένα απλό φίλαθλο του ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ θέλει άλλο στιλ, άλλη ποιότητα, δεν θέλει μόνο ένα Νέιρα, θέλει 5-6 Νέιρα. Να έχει ποιότητα όπως είχαμε κάποια στιγμή με τον Σίμο προπονητή. Εβλεπες την ποιότητα, έλεγες από 'κει ξεκινάμε και μπορούμε να φτάσουμε κάπου. Τώρα αντί να ξεκινήσουμε από εκεί, έχουμε πέσει. Δεν αναπληρώσαμε παίκτες, δεν μπορείς να πεις ότι ο ΟΦΗ δεν έχει ποιότητα για να σταθεί στο πρωτάθλημα, μια χαρά έχει, απλώς ο κόσμος αναρωτιέται γιατί αφού έχουμε έναν εξαιρετικό ιδιοκτήτη που ο άνθρωπος δίνει τα λεφτά του, δεν έχει σταθερότητα η ομάδα. Εχουμε καλά δεδομένα, γιατί να μην έχουμε κι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και να χαιρόμαστε και να γεμίζουμε τα σαββατοκύριακά μας;

Για την αλλαγή προπονητή και τα λάθη:

Δεν θέλω να αρχίσω να λέω για λάθη, δεν είναι σωστό. Είναι άνθρωποι που γνωρίζω και με γνωρίζουν. Ολοι θα θέλαμε να υπήρχε καλύτερη οργάνωση, πιο γρήγορες αποφάσεις, πιο έτοιμη ομάδα και πιο έτοιμους ποδοσφαιριστές. Απλά πράγματα που θα έκαναν τη διαφορά για την ομάδα μου φέτος.

Εγώ θέλω να κρίνω τους ανθρώπους συνολικά. Από την ποιότητα του Γιάννη και του Γιώργου Σαμαρά δεν περίμενα πως αυτή τη στιγμή δεν θα είχαμε ρόστερ, δεν θα είχαμε το ένα, δεν θα είχαμε το άλλο, θα πηγαίναμε στην προετοιμασία με μισή ομάδα. Και δεν νομίζω πως φταίνε μόνο αυτοί, όλοι φταίνε που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Για μένα ο μόνος που δεν έφταιγε ήταν ο Νιόπλιας. Εγώ θεωρώ πως είναι άδικο που έφυγε ο Νιόπλιας, πιστεύω πως το τάιμινγκ δεν ήταν σωστό. Από τη στιγμή που έγιναν λάθη έπρεπε να περιμένουμε να διορθωθούν τα λάθη στη διάρκεια της διακοπής. Ο Γιάννης και ο Γιώργος έκαναν αρκετά λάθη, άρχισαν να βλέπουν την ομάδα λίγο διαφορετικά.

«Έκαναν λάθη ο Γιώργος και ο Γιάννης, ο ΟΦΗ θέλει 5-6 Νέιρα»


4296082_221122_102638.jpg#asset:420464


«Έπρεπε να κοιτάξει την Ελληνική αγορά, είμαστε ΟΦΗ παιδιά»


Θεωρώ ότι ο ΟΦΗ έπρεπε να κοιτάξει την ελληνική αγορά. Από την ξένη αγορά να παίρναμε την ποιότητα που αξίζει στην ομάδα. Δεν γίνεται να έχεις πιο πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές από Έλληνες. Είμαστε ΟΦΗ, παιδιά. Δώσαμε τόσους παίκτες στην Εθνική ομάδα. Η μισή Εθνική Ελπίδων ήμασταν από τον ΟΦΗ. Η ομάδα έπρεπε να χτιστεί πάνω στο DNA της, να βρίσκαμε καλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αυτό που έκανε ο Γκέραρντ. Πήρε τον Σκέρτζο από την Ελευσίνα, τον Πουρσανίδη από το Χαϊδάρι, τον Αλεξούδη από την Ελευσίνα, τι να λέμε τώρα. Εγώ, ο Μαρινάκης, ο Σταυρακάκης. Εμείς είμαστε μία ομάδα που ξεκινάμε με στόχο να έχουμε να βγάλουμε ποιότητα και να βγάζει η ομάδα στο γήπεδο αυτό που θέλεις να δεις. Βάσει αυτών, όλα έγιναν τελείως αντίθετα. Δεν ξέρω ποιος φταίει.

Για τον Μπούση: Βλέπεις την προσπάθεια ενός ανθρώπου, του Μιχάλη Μπούση, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης και επενδύει με τη χαρά του και το μεράκι του. Ο καθρέπτης πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο, η πρώτη ομάδα, όχι μόνο το ΒΑΚ. Προφανώς και όλα αυτά είναι καλά, αλλά ο καθρέπτης είναι η ομάδα. Είναι τέλειο που έγιναν τα έργα στο ΒΑΚ, αλλά ο κόσμος δεν βλέπει το προπονητικό κέντρο, δεν βλέπει τα έργα, ο κόσμος βλέπει την ομάδα που παίζει κάθε Κυριακή. Θέλει να ευχαριστιέται και αυτή κρίνει. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ομάδα και να έχουμε ένα γήπεδο που θα είναι η δύναμή μας. Μη μου πείτε ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του Βόλου.


Αυτή τη στιγμή στην ομάδα δεν υπάρχουν άνθρωποι του ΟΦΗ μέσα. Τα πρόσωπα κάνουν τις ομάδες, πρόσωπα που είναι η ιστορία της ομάδας. Εδώ βλέπεις ολόκληρη Μπάγερν και έχει τόσα άτομα από τα σπλάχνα της ομάδας. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να χάσει ο ΟΦΗ το DNA του. Γενικά το λέω, δεν το εστιάζω κάπου. Εγώ λέω τι μου αρέσει και τι θέλω να βλέπω. Αυτή τη στιγμή η ομάδα δεν μυρίζει ΟΦΗ. Είμαστε μία ομάδα που τους διώχνουμε. Ο ΟΦΗ πρέπει να ξαναρχίσει να δουλεύει σαν ομάδα, αυτό κρατούσε τόσα χρόνια ο Γκέραρντ.


«Αυτή τη στιγμή η ομάδα δεν μυρίζει ΟΦΗ, ο Μπούσης δεν έχει μιλήσει ακόμα ανοιχτά»

4869566.jpg#asset:420468



Για το ξέσπασμα του Μιχάλη Μπούση: Ο Μιχάλης Μπούσης σε πολλά έχει δίκιο από αυτά που είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους. Σε κάποια έχει άδικο. Δεν είναι εύκολο από το Σικάγο να ξέρεις ακριβώς τι γίνεται. Ο κόσμος δεν έκανε κάποια επίθεση στον Μπούση. Και στην ανακοίνωση των οργανωμένων που διάβασα δεν είδα κάποια επίθεση, κυρίως τον ευχαριστούσαν, του έλεγαν να αλλάξει κάποια πράγματα. Δεν μπορεί να μη μιλάμε κι εγώ που μιλάω αυτή τη στιγμή και λέω κάποια πράγματα το κάνω γιατί είμαι από 13 χρονών στον ΟΦΗ. Εζησα τα πάντα με αυτή την ομάδα. Δεν κατηγορώ κάποιον, μιλάμε για αυτά που θέλουμε να βλέπουμε. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές ο κόσμος μπορεί να το πάρει με κακό σκοπό. Εγώ μιλάω για το καλό του ΟΦΗ. Καταλαβαίνω τον κ.Μπούση, αλλά ξέρει ότι όταν είσαι σε μία ομάδα θα υπάρχει και κριτική. Καλοπροαίρετη κριτική, εγώ δεν είδα κάποια άσχημη κριτική στο πρόσωπό του.

Για μένα ο Μιχάλης Μπούσης δεν έχει μιλήσει ακόμα ανοιχτά. Ανοιχτά μιλάς με πράξεις. Χαίρομαι που υπάρχει αυτός ο άνθρωπος στην ομάδα, έβαλε τα λεφτά του να φτιάξει κάποια πράγματα, το θέμα είναι να οργανώσει και τα υπόλοιπα. Αυτό είναι που μετράει.

Ο κόσμος τον βλέπει τον κάθε πρόεδρο ανάλογα με τα αποτελέσματα. Τι είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα; Μια ομάδα που εκπροσωπεί τον κόσμο της, δεν παίζουν για την πάρτη τους. Παίζουν για να ευχαριστήσουν το νησί, τον κόσμο, γενικά πρέπει να υπάρχει κλίμα χαράς και ενότητας. Αυτό δεν το βλέπω, αυτό είναι που θέλω να δω στον ΟΦΗ.

Για τον Βάλντας Νταμπράουσκας: Δεν έχω άποψη για τον νέο προπονητή του ΟΦΗ. Δεν μπορώ να τον κρίνω τον άνθρωπο από 2-3 παιχνίδια. Δεν μπορώ να κρίνω τον κ.Νταμπράουσκας με την ομάδα που έχουμε αυτή τη στιγμή, με απουσίες, τραυματίες, ελλείψεις στο ρόστερ. Δεν έχω δει κάποια διαφορά σε αυτά τα παιχνίδια που έχει δώσει ο ΟΦΗ με τον νέο προπονητή. Ο καθένας κρίνεται από τα αποτελέσματα και την εικόνα της ομάδας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΧΛΑ:

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.