Νταμπράουσκας: «Στο Αγρίνιο ήμασταν εμείς... ΑΕΚ»

ΟΦΗ

Πώς σχολίασε ο Λιθουανός τεχνικός τη νίκη επί της ΑΕΚ και την έως τώρα πορεία του ΟΦΗ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο ΒΑΚ, στο περιθώριο της προπόνησης της Πέμπτης, ο Βάλντας Νταμπράουσκας μίλησε για τη σπουδαία νίκη του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ, την έως τώρα πορεία της ομάδας του, αλλά και το προσεχές παιχνίδι κυπέλλου με τα Χανιά.

«Ήταν μία καλή εβδομάδα, αλλά σημασία έχει τι θα κάνουμε στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας. Αυτό το παιχνίδι (σ.σ Χανιά) είναι ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν, είδαμε τι έγινε την προηγούμενη χρονιά και θέλουμε να δούμε την πρόοδο. Στην καριέρα μου έχω αυτή την εμπειρία, πάντα παλεύεις πολύ περισσότερα σε παιχνίδια έπειτα από μεγάλες νίκες. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε, ήταν μεγάλη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ, όπως και με τον ΠΑΟΚ, όμως το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το παιχνίδι τι αντίδραση θα βγάλουμε, τι νοοτροπία θα βγάλουμε, χωρίς να έχουμε τους Μπάκιτς, Τοράρινσον και Καρώ που είναι στις εθνικές τους ομάδες, είναι μία διαφορετική ιστορία. Αλλά δεν μπορούμε να ψάχνουμε για δικαιολογίες πηγαίνοντας να παίξουμε. Μπορώ όμως να σας πω ότι ήταν μία καλή εβδομάδα μετά από αυτό το παιχνίδι!»

«Ίσως μετά την ΑΕΚ το ταβάνι μας να είναι ακόμα μεγαλύτερο»

Νομίζω πως όλοι μας θεωρούμε πως ήταν ένα καλό παιχνίδι στο κομμάτι του τακτικού πλάνου, της εκτέλεσης του, της ενέργειας, της συγκέντρωσης, αλλά πως μπορείς να το μετρήσεις πόσο καλός μπορείς να είσαι; Έχει να κάνει με την πίστη και να μην αφήσεις κανέναν να σου βάλει ταβάνι. Ποιος μπορεί να σου πει, ποιος μπορεί να αποφασίσει πόσο καλός θα είσαι. Πρέπει να πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι ακόμα καλύτερος, πρέπει να έχεις αυτή την εσωτερική δύναμη. Ίσως μετά από αυτό το παιχνίδι το ταβάνι να είναι ακόμα μεγαλύτερο από ότι νομίζαμε ότι είναι, αλλά είναι ένας μακρύς δρόμος. Κι αν νομίζετε πως είμαστε εκεί και πως θα παίζουμε έτσι σε κάθε παιχνίδι, ξέρω πως δεν θα είναι έτσι. Είναι διαφορετικοί αντίπαλοι, συνθήκες, αλλά μιλάω μακροπρόθεσμα και τη σταθερότητα. Δουλειά, δουλειά, δουλειά, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να βελτιωνόμαστε την επόμενη μέρα, τότε θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε».

«Ο Παναιτωλικός ήταν… ΟΦΗ και ο ΟΦΗ ήταν… ΑΕΚ»

«Μα δεν είναι διαφορετικός ΟΦΗ, είναι ο ίδιος ΟΦΗ, οι ίδιοι προπονητές και οι ίδιοι παίκτες. Το διαφορετικό είναι πως παίζαμε με άλλον αντίπαλο, εκτός έδρας. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Επειδή διαλέγεις την ίδια εντεκάδα και τακτικές που διάλεξες απέναντι στην ΑΕΚ δεν σημαίνει ότι θα κερδίσεις όλα τα παιχνίδια, γιατί οι αντίπαλοι θα προσαρμοστούν. θα σου δημιουργήσουν προβλήματα, θα σου βάλουν δυσκολίες, αλλά όπως είπα κόντρα στον Παναιτωλικό τα πρώτα 55 λεπτά ελέγχαμε το παιχνίδι, αλλά δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε. Με την ΑΕΚ είχαμε λίγο παραπάνω χώρο, γιατί είναι πιο επιθετική ομάδα και χρησιμοποιήσαμε τον χώρο για να κάνουμε ευκαιρίες. Τα γκολ αλλάζουν ένα παιχνίδι. Αν σκοράραμε με τον Παναιτωλικό ένα δεύτερο γκολ, μπορείς να σκοράρεις και τρίτο και τέταρτο, όμως όταν το γκολ δεν έρχεται είναι διαφορετικό. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Παναιτωλικός ήταν… ΟΦΗ και ο ΟΦΗ ήταν… ΑΕΚ. Γι’ αυτό το ποδόσφαιρο είναι το κορυφαίο παιχνίδι στον κόσμο. Γιατί η αδύναμη ομάδα μπορεί να κερδίσει τον δυνατό».

«Η εμφάνιση του ΟΦΗ στο Αγρίνιο από το 10ο έως το 60ο λεπτό θεωρώ ότι ήταν κορυφαία εμφάνιση, οπού γνωρίζαμε τι κάναμε, ανοίγαμε τους χώρους και γενικά κυριαρχήσαμε. Άλλα δεν σκοράραμε στις ευκαιρίες μας, στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπάκιτς πέτυχε το δοκάρι και αυτό σου δημιουργεί αμφιβολίες. Είμαστε άνθρωποι, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, δεν είμαστε ρομπότ. Έχουμε συναισθήματα, κάποιες φορές υπάρχουν θέματα φυσικής κατάστασης, κάποιες φορές είμαστε κουρασμένοι. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως να είναι και οι 11 παίκτες στην ίδια φόρμα σε ένα παιχνίδι. Αν είχαμε 11 παίκτες σε κορυφαία φόρμα θα ήταν αρκετό να κερδίσουμε, αλλά αυτό δεν γίνεται. Κάποιος μπορεί να είναι στο 70%, άλλος μπορεί να είναι κακός, αλλά και πάλι μπορείς να βρεις τον τρόπο να κερδίσεις.

Είναι πολλές οι λεπτομέρειες σε ένα παιχνίδι. Αλλά ας δούμε στρατηγικά τη μεγάλη εικόνα. Κάναμε ένα παιχνίδι που ήμασταν πραγματικά πολύ κακοί, αυτό με τον Αστέρα, που ίσως ήταν μόνο ένα ημίχρονο. Στα υπόλοιπα παιχνίδια είχαμε καλές και κακές στιγμές, αλλά συνεχίζουμε να προχωράμε και να μεγαλώνουμε. Μετά από αυτό το παιχνίδι η αυτοπεποίθηση είναι πολύ μεγάλη, ήταν μία πολύ μεγάλη νίκη και η αυτοπεποίθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Γιατί όταν είσαι στον Απρίλιο και είσαι σε κακή κατάσταση, μπορεί να κοιτάξεις πίσω και να πεις «είμαστε καλοί, τους κερδίσαμε αυτούς τους αντιπάλους με αυτούς τους παίκτες», οπότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την υπόλοιπη σεζόν και είναι ένα σημαντικό κομμάτι επίσης».

«Θα προσεγγίσουμε το παιχνίδι της Δευτέρας σαν να παίζουμε στον τελικό»

«Φυσικά, δεν υπάρχει ροτέισον. Υπάρχουν διαφόρων ειδών αλλαγές. Αλλαγές για να ξεκουράσεις παίκτες, αναγκαστικές όταν έχεις τραυματισμούς ή όπως τώρα με τις εθνικές ομάδες ή για τακτικούς λόγους. Για αυτούς τους λόγους είναι φυσιολογικό, όπως τώρα λείπουν οι Τοράρινσον, Μπάκιτς και Καρώ, πρέπει να αντικαταστήσεις αυτούς τους παίκτες, δεν μπορείς να ξεκινήσεις με οκτώ. Πιστεύω πως έχουμε τους παίκτες. Ακόμα και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, κάποιοι κορυφαίοι παίκτες δεν χρησιμοποιήθηκαν για τακτικούς λόγους, επειδή χρειαζόμασταν διαφορετική προσέγγιση με μεγαλύτερη ενέργεια, επιθετικότητα και σωματικότητα στα τελευταία λεπτά, ειδικά εφόσον ήμασταν μπροστά με 2-0. Ίσως θέλαμε λιγότερη δημιουργία και θέλαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι. Τώρα είναι διαφορετική ιστορία, τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη δημιουργία. Σας διαβεβαιώ πως παίρνουμε πολύ σοβαρά το παιχνίδι που έρχεται. Θα προσεγγίσουμε το παιχνίδι της Δευτέρας σαν να παίζουμε στον τελικό του Κυπέλλου. Δεν έχει σημασία που είναι ο πρώτο γύρος, το προσεγγίζουμε ακριβώς το ίδιο».

«Όταν κερδίζουμε πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα και όταν χάνουμε, πάμε να υποβιβαστούμε»

«Το έχω ξαναπεί σε συνεντεύξεις πως ένα από το πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μίας ομάδας και ενός προπονητή είναι να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές δυνάμεις και αδυναμίες της ομάδας του. Να μην έχει παραισθήσεις, να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά να μην έχει και χαμηλή αυτοεκτίμηση, χρειάζεται η ισορροπία. Δείξαμε ότι είμαστε ευέλικτοι στην προσέγγιση μας, οι παίκτες έδειξαν πως έχουν εκπληκτική προσαρμοστικότητα, στο να παίξουν διαφορετικά στυλ και αυτό είναι η δύναμη μας. Μπορούμε να αλλάξουμε και να κάνουμε ότι χρειαζόμαστε ανάλογα με το σημείο του παιχνιδιού και αυτό γίνεται πραγματικά η δύναμη μας. Αλλά αυτό που με κάνει ακόμα πιο χαρούμενο από τα αποτελέσματα είναι η εξέλιξη, του club, της ομάδας, των παικτών, η μεγαλύτερη πίστη από τον κόσμο. Κάποιες φορές σε… σκοτώνει, γιατί όταν οι προσδοκίες είναι πολύ ψηλές και δεν τα καταφέρνεις και γίνεται δύσκολο. Γιατί πιστεύω πως ο ΟΦΗ είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Όταν κερδίζουμε πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα και όταν χάνουμε, πάμε να υποβιβαστούμε και αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε.

Τίποτα δεν μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Εντάξει, αν είσαι πρωταθλητής για τρία χρόνια, είναι φυσικό να σε ρωτήσουν γιατί δεν είσαι πρωταθλητής τον τέταρτο χρόνο. Αλλά όταν τη μία χρονιά παλεύεις για τον υποβιβασμό δεν είναι ρεαλιστικό να παλέψεις για το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά. Χρειάζεται να κοιτάμε μέρα με τη μέρα. Δεν πρέπει να ξεφεύγει ο ενθουσιασμός όταν κερδίζουμε τις κορυφαίες ομάδες. Να χαρούμε εκείνη τη βραδιά, αλλά την επόμενη μέρα επιστρέφουμε στη δουλειά και αυτή η θετικότητα και η αυτοπεποίθηση να μας δίνει τα θεμέλια να δουλέψουμε. Αλλά επίσης όταν χάνουμε να μην πανικοβαλλόμαστε. Ξέρουμε ότι έχουμε μία καλή ομάδα, με καλές βάσεις που δύσκολα την κερδίζεις. Το επαναλαμβάνω, όχι επειδή κάναμε κάτι απίστευτο, αλλά έχουμε μία ήττα σε 14 παιχνίδια και αυτό δείχνει ότι αυτή η ομάδα είναι δύσκολο να την κερδίσεις. Το γεγονός ότι πάμε σε κάθε παιχνίδι και ξέρουμε πως μπορούμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς είναι ήδη κάτι καλό. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να διαλέξεις ποια παιχνίδια θα χάσεις και ποια θα κερδίσεις. Το πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα και η εξέλιξη».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.