Μόρας στο Capitano.gr: Ο κορωνοϊος, ο «πόλεμος» στην Ιταλία και ο ΟΦΗ

Special

Ο Βαγγέλης Μόρας μίλησε στο Capitano.gr για την υπάρχουσα κατάσταση, για την τραγωδία στην Ιταλία, αλλά και για το πρότζεκτ του ΟΦΗ.

Ο Βαγγέλης Μόρας είναι αυτό που λέμε από τα καλύτερα παιδιά του χώρου. Εκτός από τις δεδομένες ποδοσφαιρικές του ικανότητες και τη μακρά πορεία του στο ποδόσφαιρο, εντός και εκτός συνόρων, είναι ένα υπόδειγμα χαρακτήρα και ήθους που κοσμεί τα ελληνικά γήπεδα.

Έζησε για πολλά χρόνια στην Ιταλία όπου έπαιξε ποδόσφαιρο μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ και οι δεσμοί του με τη χώρα είναι ιδιαίτεροι. Οι Ιταλοί ζουν μία εθνική τραγωδία λόγω του κορωνοϊού, ενώ ολόκληρος ο πλανήτης βαδίζει σε ένα ζοφερό παρόν και ένα άγνωστο μέλλον.

Στην Ελλάδα τα ερωτηματικά πολλά και η ανησυχία μεγάλη. Μεταξύ αυτών και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε μικρότερη κλίμακα. Πού καιρός για να ασχοληθούμε με αυτό; Είναι, όμως, ένα θέμα που αιωρείται, είναι μία μετέωρη κατάσταση που ουδείς γνωρίζει το φινάλε. Ούτε ο ίδιος ο έμπειρος αμυντικός της ΑΕΛ, ο οποίος μιλώντας στο Capitano.gr αναφέρθηκε σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Με την ευχή αυτό να ξεπεραστεί γρήγορα, να το θυμόμαστε σαν ένα κακό όνειρο και να επιστρέψουμε με τις λιγότερες απώλειες στην καθημερινότητά μας. Η συζήτηση σύντομη μεν, ενδιαφέρουσα δε. Γιατί πάντα σημασία έχει ο συνομιλητής.

«Αρχίζει και «σπάει» ο κόσμος στην Ιταλία»

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή και θα περάσει. Είναι ένας αγώνας που δίνουμε όλοι μαζί», τόνισε αρχικά στο Capitano.gr o Βαγγέλης Μόρας και πρόσθεσε: «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία. Είναι δύσκολα τα πράγματα, τα βλέπουμε καθημερινά στα Μέσα. Είναι τεράστιο το θέμα, είναι μεγάλο το πλήγμα σε όλους τους τομείς. Στην Ιταλία κάνουν κανονική καραντίνα, όχι όπως εδώ στην Ελλάδα. Μένουν συνεχώς κλεισμένοι σπίτι και εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Το ψυχολογικό κομμάτι. Ο κόσμος αρχίζει και βγάζει νεύρα, «σπάει». Το να είσαι κλεισμένος συνέχεια σπίτι σου δημιουργεί καταστάσεις, η ψυχολογία διαλύεται».

Το μέλλον στην Ιταλία είναι δυσοίωνο από πολλές απόψεις, η όλη κατάσταση θα αφήσει πίσω της μεγάλες απώλειες σε όλους τους τομείς. Ο Θεσσαλός ποδοσφαιριστής μάς λέει όσα του περιγράφουν από τη γειτονική χώρα: «Μιλάω με τον κουμπάρο μου που μένει εκεί και μου μεταφέρει το όλο κλίμα. Δεν είναι καλά τα πράγματα, όποιος αντέξει. Ο κόσμος αρχίζει να τρελαίνεται. Μιλάω και με παλιούς μου συμπαίκτες. Σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένας ποδοσφαιριστής έχει μία οικονομική άνεση να το περάσει πιο εύκολα όλο αυτό. Ο απλός ο κόσμος, όμως, που δεν έχει χρήματα δεν αντέχει. Το οικονομικό πλήγμα στην Ιταλία είναι τεράστιο. Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί όταν περάσει όλο αυτό. Είναι σαν πόλεμος! Εννοείται ότι οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν μπαίνουν πάνω απ' όλα».

«Αν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, ουδείς θα γυρίσει όπως ήταν πριν»

Ο Βαγγέλης Μόρας παραμένει σπίτι του, στη Λάρισα, όπως όλος ο κόσμος. Ακολουθάει τα μέτρα, κάνει υπομονή και περιμένει το αύριο. Παράλληλα, περιμένει τις εξελίξεις με το θέμα της Super League και είναι από αυτούς, τους πολλούς πλέον, που δεν βλέπουν το λόγο να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

«Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το πρωτάθλημα, απλά διαβάζουμε. Περιμένουμε, δεν υπάρχει ενημέρωση. Δεν μπορώ να δω πώς μπορεί να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, εκτός αν βρεθεί κάποιος τρόπος και να ξαναρχίσει τον Μάιο. Όσο καθυστερεί η επανέναρξη τόσο γίνεται δύσκολο το πράγμα. Μην ξεχνάμε ότι εμείς οι ποδοσφαιριστές χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15-20 μέρες για να προετοιμαστούμε. Αλλά και πάλι αν επιστρέψουμε κανείς δεν θα είναι στην κατάσταση που ήταν πριν τη διακοπή. Απλά θα γίνει ένα πρωτάθλημα για να γίνει. Δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται να πιεστεί η κατάσταση για να ξαναρχίσει.

Κάθε παίκτης έχει πάρει πρόγραμμα από τους γυμναστές των ομάδων. Έτσι κι εγώ. Μας έχει δώσει πρόγραμμα ο γυμναστής, αλλά πλέον με κλειστά τα αθλητικά κέντρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μόνο σπίτι γυμναζόμαστε και σε κανά πάρκο να βγούμε με σχετική άδεια για ατομική άσκηση. Πρέπει άμεσα να παρθεί μία απόφαση γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο γίνεται δύσκολο να έχουμε ξανά σέντρα».

«Παράδειγμα προς μίμηση ο ΟΦΗ»

Ο δυναμικός στόπερ είναι σε συζητήσεις για να συνεχίσει ακόμα μία χρονιά στην ΑΕΛ (κάτι που επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Αλέξης Κούγιας), αλλά το όλο θέμα πήγε πίσω ελέω κορωνοϊού: «Ναι, ήμασταν σε συζητήσεις για ανανέωση, είχαμε πει να τα πούμε πιο αναλυτικά όταν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, αλλά όπως βλέπεις μας πρόλαβαν οι καταστάσεις. Έχουν «παγώσει» όλα».

Κόντρα στον ΟΦΗ έπαιξε δύο φορές, τον παρακολουθούσε συνεχώς και η άποψή του για την κρητική ομάδα είναι σημαντική, όταν βγαίνει από το στόμα ενός παίκτη, πόσο μάλλον αντιπάλου, αλλά είναι και ξεκάθαρη. Ειδικά όταν προέρχεται από τα χείλη του Μόρα που έχει την τεράστια εμπειρία του εξωτερικού: «Ο ΟΦΗ ήταν πολύ καλός φέτος. Όλοι λένε ότι ήταν έκπληξη η πορεία του, αλλά τίποτα δεν είναι έκπληξη όταν υπάρχει πλάνο. Στον ΟΦΗ δημιούργησαν ένα σύνολο που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, με διαφορετική νοοτροπία από άλλες ομάδες. Ο ΟΦΗ ξεχώρισε γιατί έχει σωστούς ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις και μία διοίκηση που φέρνει σιγουριά στους παίκτες. Δημιουργήθηκε ένα σύνολο ανθρώπων που ο καθένας ασχολείται με το κομμάτι του και δεν εμπλέκεται στη δουλειά του άλλου. Στο ποδόσφαιρο δεν χρειάζονται μόνο τα χρήματα, αλλά και η γνώση. Ο ΟΦΗ ξεχώρισε σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που κοντεύει να πιάσει πάτο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις υπό τέτοιες συνθήκες. Χρειάζεται υπομονή και στήριξη όταν γίνονται πρότζεκτ σαν αυτό του ΟΦΗ. Πρέπει και ο Έλληνας φίλαθλος να μπει σε ένα καλούπι και να καταλάβει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο για να έχει απαιτήσεις από τις ομάδες του».

Για επιμύθιο της κουβέντας μας, ο Βαγγέλης Μόρας επανέλαβε τη φράση των ημερών. Κουραστική μεν, «παίζει» συνεχώς, σαν τους ήχους ενός ρολογιού μέσα στη νύχτα, αναγκαία δε. «Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Μένουμε σπίτι, όλοι. Καταλαβαίνω τον κόσμο ότι θέλει να βγει, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τα μέτρα. Μένουμε σπίτι, θα το λέω συνέχεια. Είναι ο μόνος τρόπος για να περάσει αυτό. Πρέπει να φανούμε δυνατοί».


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.