Ο «βιονικός» Ντόντσιτς πίσω μόνο από Αντετοκούμπο και Ουέστμπρουκ!

Mπασκετ

Για τον μπασκετικό κόσμο ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ένα νέο παιδί απ’την Ισπανία που φέτος, στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ, έχει τραβήξει την προσοχή λόγω των ικανοτήτων του και συγκεκριμένων εμφανίσεών του.

Ένα χαμογελαστό παιδί απ’την Ευρώπη, που απολαμβάνει αυτό που κάνει και επιλέχθηκε στο ντραφτ απ’την ομάδα του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι. Οι γνώστες του αθλήματος βέβαια τα τελευταία χρόνια τον γνωρίζουν πολύ καλά απ’τη θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης και τα όσα έκανε εκεί. 

Ποιος ο λόγος όμως να ασχοληθούμε παραπάνω με την περίπτωσή του;

Ο πραγματικός λόγος είναι πως ο ίδιος μας το «επιβάλει». Όχι με τα λόγια ή τις εξωαγωνιστικές κινήσεις του, αλλά με τα όσα κάνει μέσα στο παρκέ. Ο 20χρονος Σλοβένος, στην πρώτη του χρονιά στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, κατάφερε να ηγείται με την παρουσία και την προσωπικότητά του της ομάδας του Ντάλας. Χωρίς καμία διάθεση να κουραστεί ο αναγνώστης με αριθμούς και αναλογίες, καταγράφουμε την κατάταξή του σήμερα.

Έχοντας αγωνιστεί σε 64 από τα 68 παιχνίδια, ο Λούκα μεταξύ των συμπαικτών του είναι: 

• 1ος σε πόντους (200+ πάνω από τον 2ο Τιμ Χάρνταγουει)
• 1ος σε λεπτά συμμετοχής
• 1ος σε ριμπάουντ (144 πάνω απ’τον βασικό σέντερ)
• 1ος σε ασσίστ (σχεδόν 200 πάνω απ’τον 2ο)
• 1ος σε κλεψίματα
• 4ος σε μπλοκ και
• 1ος σε επιθετικές προσπάθειες με μία προσπάθεια ανά περίπου 5,5 επιθέσεις.

Ντοντσιτς-ΝΟΒΙΤΣΚΙ.jpg#asset:79773

Οι ικανότητές του φάνηκαν απ’την αρχή και στους Μάβερικς αποφασίστηκε από νωρίς να του δώσουν αρκετό χρόνο και μεγάλο μερίδιο στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ο ίδιος βέβαια, με την προσωπικότητα που διαθέτει, πήρε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε στην ανάληψη αυτών των ευθυνών, κάθε σουτ της τελευταίας στιγμής και κάθε δύσκολη απόφαση, δείχνοντας έτοιμος γι’αυτό το ρόλο. 

Η λογική βέβαια λέει ότι η ομάδα του Ντάλας δεν είναι ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια (14η φέτος στη Δύση) κι έτσι υπήρχε χώρος για την εξέλιξή του. Ο αντίλογος είναι ότι απ’τη στιγμή που επιλέχθηκε ψηλά στο ντραφτ, πιθανότατα θα κατέληγε σε μία ομάδα που θα χρειαζόταν κάποιον στη θέση του. Το Νο3 του ντραφτ του 2018 όμως δεν έμεινε επαναπαυμένος σε αυτή την κατάσταση. 

Συγκρίνοντας τις επιδόσεις του με αυτές των υπόλοιπων ρούκι της χρονιάς του, βρίσκεται: 

• 1ος σε πόντους συνολικά, αλλά και σε μ.ό. ανά παιχνίδι
• 2ος σε ασσίστ συνολικά, αλλά και σε μ.ό. ανά παιχνίδι
• 2ος σε ριμπάουντ συνολικά, αλλά και σε μ.ό. ανά παιχνίδι
• 3ος σε κλεψίματα συνολικά, αλλά και σε μ.ό. ανά παιχνίδι

αποδεικνύοντας μέχρι σήμερα ότι για τις πρωτιές που προαναφέραμε δε φταίει μόνο το υλικό των Μαβς, αλλά και το δικό του πολύ υψηλό μπασκετικό ταλέντο, το οποίο και αξιοποιεί στο έπακρο. 

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι στη σύγκριση των ρούκι, ο Λούκα υπερείχε εξ αρχής μιας και πήγε στο ΝΒΑ ως πρωταθλητής Ισπανίας και Ευρώπης, με εμπειρίες που άλλοι δεν είχαν. Ο στόχος όμως δεν είναι να αναδείξουμε τι κάνει στο επίπεδο των ρούκι, αλλά σε ένα ευρύτερο επίπεδο.

Σήμερα είναι 29ος σε πόντους σε όλο το ΝΒΑ, 24ος σε συνολικές ασσίστ αλλά και 8ος σε λάθη, αποδεικνύοντας βεβαίως ότι σε τέτοια ηλικία, όταν παίρνεις τόσο υψηλές ευθύνες, αναμενόμενα θα έχεις και απώλειες. Πάντως στον τελευταίο αγώνα των Μάβερικς (14/3) απέναντι στους, 2ους της Δύσης, Νάγκετς είχε 24 πόντους, 11 ριμπάουντ και 9 ασσίστ σε 35 λεπτά συμμετοχής, έβαλε το τελευταίο καλάθι (με κάρφωμα) της ομάδας του κάνοντας το σκορ 99-98, έξι δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα. 

Όλα αυτά φαίνονται αρκετά καλά, ενδεχομένως και ελκυστικά. Η στατιστική όμως που αποδεικνύει τι πραγματικά κάνει στο παρκέ ο Ντόντσιτς είναι διαφορετική. 

ΝτοντσιτςΜΕΣΑ1.jpg#asset:79774

Μέχρι σήμερα έχει 1.342 πόντους, 364 ασσίστ και 476 ριμπάουντ. Συγκρίνοντας λοιπόν όλους τους παίκτες του ΝΒΑ στη συνδυαστική τριπλέτα πόντοι – ασσίστ – ριμπάουντ, οι μοναδικοί που έχουν καλύτερα στατιστικά απ’αυτόν είναι οι Γιάννης Αντετοκούμπο και Ράσελ Ουέστμπρουκ. Καλά διαβάσατε. Με βάση το επίσημο site του ΝΒΑ, ο Σλοβένος έχει την 3η καλύτερη επίδοση σε αυτούς τους τρεις τομείς μαζί, μετά από τον Γιάννη που φέτος είναι υποψήφιος για MVP της κανονικής περιόδου και από τον μίστερ τριπλ-νταμπλ τα τελευταία χρόνια, Ράσελ.

Σίγουρα οι γνώστες των πραγμάτων στο μπάσκετ μπορεί να περίμεναν ότι ο Λούκα θα βρει χώρο στο ΝΒΑ. Ενδεχομένως να περίμεναν να το πετύχει και νωρίς. Μου είναι δύσκολο όμως να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιος που θα περίμενε πως στην πρώτη του χρονιά, και μετά από 68 αγώνες, ο μικρός θα έκανε τόσα πολλά στο παρκέ και με τόση αποτελεσματικότητα. Δέχομαι ότι το σημερινό μπάσκετ στο ΝΒΑ και ειδικά στην κανονική περίοδο είναι πιο γρήγορο, με περισσότερους χώρους και λιγότερες άμυνες, πράγμα που πολλές φορές μπορεί να το κάνει και βαρετό. 

Το σίγουρο όμως είναι ένα. Τυχερός ή δουλευταράς, ευλογημένος με ταλέντο ή ανταγωνιστής του καλύτερου, ο Ντόντσιτς είναι ένας ακόμη λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος μπάσκετ σήμερα. Και είναι μόλις 20 χρονών!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.