Ο «Μαριάτσι», ο ΟΦΗ και το... τραγούδι!
Τεχνίτης με την μπάλα, τραγουδιστής και παρουσιαστής - Το Capitano.gr παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα ιστορία του πρώην Κοσταρικανού παίκτη του ΟΦΗ, Αλόνσο Σολίς
Του Μάνου Ανδρουλάκη
Η παράδοση του ΟΦΗ με τους ποδοσφαιριστές από την Κόστα Ρίκα άρχισε από τον Ρόναλντ Γκόμες και συνεχίστηκε χάρη στον Αλόνσο Σολίς. Μπορεί ο Σολίς να μην προσέφερε στην κρητική ομάδα όσα ο θρυλικός Ρόναλντ Γκόμες, όμως η ιστορία του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Το Capitano.gr καταγράφει τη ζωή και την καριέρα του 39χρονου σήμερα βετεράνου άσου, ο οποίος βγάζει το ψωμί του ως τραγουδιστής/κιθαρίστας και ως συμμετέχων σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα της χώρας του.
- Διεθνής από μικρός
Ο Αλόνσο Χόρχε Σολίς Καλδερόν γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1978 στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα και από τις ακαδημίες της Ντεπορτίβο Σαπρίσα έδειχνε ότι θα ξεχωρίσει στις μονομαχίες «1v1».
Αγωνιζόμενος ως επιτελικός ή στην επίθεση, ο νεαρός συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ17 του 1995 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων του 1997, ενώ στο ενδιάμεσο είχε προαχθεί στην ανδρική ομάδα της «S», όπως είναι το παρατσούκλι της.
Το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία της Κόστα Ρίκα έγινε στο 82o λεπτό τηςεκτός έδρας αναμέτρησης με την Πέρες Σελεδόν στις 28 Ιανουαρίου 1996.
Στο 29ο λεπτό του εντός έδρας αγώνα με την Καρμελίτα (13/4/1997) σημείωσε και το πρώτο του γκολ εναντίον του Ρότζερ Μόρα, σε μία περίοδο που άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής.
*Με τον Ντιέγκο Μαραντόνα
Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 1997 δύο στελέχη της Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, ο προπονητής Οσβάλδο Ουρτάδο και ο τεχνικός διευθυντής Αντρές Αλβαράδο, παρακολούθησαν τον νεαρό να πραγματοποιεί συμπαθητική εμφάνιση κόντρα στη Ρεάλ Εσπάνια της Ονδούρας για το Torneo Grandes de Centroamérica (σ.σ. το αντίστοιχο Champions League της Κεντρικής Αμερικής).
Ο «μαριάτσι», όπως είναι το παρατσούκλι του επειδή κατάγεται από οικογένεια μουσικών του συγκεκριμένου είδους, παραδέχθηκε ότι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση δεν έπιασε την απόδοση της 8ης Σεπτεμβρίου στο φιλικό με την ΟυνιβερσιδάδΚατόλικα.
«Η Ρεάλ Εσπάνια έπαιξε πολύ κλειστά πίσω και με τη σφικτή αμυντική της λειτουργία δεν επέτρεψε σε κανέναν επιθετικό να έχει αρκετή ελευθερία κινήσεων», ήταν τα λόγια του ίδιου του Σολίς.
Εκείνο το διάστημα, μάλιστα, ένα διοικητικό σφάλμα (σ.σ. ήταν εγγεγραμμένος στους ερασιτέχνες και θα έπρεπε να είχε ανανεωθεί το δελτίο του) δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στο ματς με τη Ραμονένσε.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο Αλόνσο Σολίς παραχωρήθηκε δανεικός στην Κατόλικα και περίπου έναν χρόνο αργότερα (Νοέμβριος 1999) έμαθε τη λέξη ΟΦΗ.
- «Ο ΟΦΗ μόνο σαν ΟΦΗ δεν θα έπαιρνε τέτοιον παίκτη»
Το καλοκαίρι του 1999 ένας άλλος Κοσταρικανός, ο Ρόναλντ Γκόμες, είχε γίνει κάτοικος Ηρακλείου και, μάλιστα, είχε κάνει τη διαφορά στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
Εύλογα, ο Ευγένιος Γκέραρντ και το αρμόδιο τιμ του ΟΦΗ αναζήτησε κι άλλους άσους από τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπως επί παραδείγματι ο Αλόνσο Σολίς και ο Τζόστιν Κάμπος.
Εν αντιθέσει με τον τότε αρχηγό της εθνικής Κόστα Ρίκα, ο «μαριάτσι» έπεισε τον αείμνηστο Ολλανδό για την αξία του και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας.
- Η πρώτη δοκιμή και οι αναφορές Καζανάκη
Η πρώτη δοκιμή του Σολίς έγινε στις 17 Νοεμβρίου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα (προηγήθηκαν μαραθώνιες συζητήσεις) έπεσαν οι υπογραφές.
Τότε, η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι το μοναδικό αγκάθι της υπόθεσης ήταν ότι στην ίδια θέση έπαιζε και… ένας Γιουγκοσλάβος (σ.σ. ο Πρέντραγκ Μίτιτς), αλλά τελικά όλα κύλησαν ομαλά.
Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για συμφωνία με τον Μαουρίσιο Σολίς, όμως αυτές έπεσαν έξω κατά περίπου μια τριετία, καθώς εκείνος ήρθε στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2002.
«Ο Σολίς έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει στον ΟΦΗ. Πρόκειται για έναν καλό παίκτη που πιστεύουμε ότι μπορεί να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι παίκτη της αξίας του Σολίς δεν θα μπορούσε ποτέ ο ΟΦΗ να αποκτήσει εάν δεν είχε την αμέριστη βοήθεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Ο ΟΦΗ μόνο σαν ΟΦΗ δεν ήταν ποτέ δυνατόν να πάρει έναν τέτοιο παίκτη. Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Βαρδινογιάννη για τη συνεχή βοήθειά της στην ομάδα και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ποιοι είναι αυτοί που βοηθούν αφιλοκερδώς την ομάδα μας.
Ευχαριστούμε και τον Σολίς που προτίμησε τον ΟΦΗ παρά τις προτάσεις και του ευχόμαστε να έχει πορεία αντάξια των ικανοτήτων του», ήταν τα λόγια του Κώστα Καζανάκη.
Ο παίκτης, από την πλευρά του, μέσω του ατζέντη-μεταφραστή είπε μεταξύ άλλων: «Τώρα κι εγώ πρέπει να δείξω μέσα στο γήπεδο ποιος είμαι και με τη δουλειά μου να δικαιώσω τους ανθρώπους του ΟΦΗ που με έχουν εμπιστευθεί. Αν και είχα προτάσεις από την Κολομβία και το Μεξικό, προτίμησα τον ΟΦΗ για δύο λόγους.
Από την αρχή εδώ όλοι με αγκάλιασαν και με δέχθηκαν σαν να ήμουν στην ομάδα πολλά χρόνια. Ο ΟΦΗ είναι στην Ευρώπη, όπου ένας παίκτης μπορεί να υλοποιήσει τα όνειρα που έχει και εγώ έχω μεγάλα όνειρα.
Καταρχήν θέλω να καθιερωθώ στον ΟΦΗ, να κατακτήσω το πρωτάθλημα Ελλάδας. Εφέτος πιστεύω ότι στη χειρότερη περίπτωση ο ΟΦΗ θα βγει στην Ευρώπη».
- Έθελξε στο ξεκίνημα, αλλά…
Όταν υπέγραψε στον ΟΦΗ, οΣολίς ήταν 28 φορές διεθνής με την εθνική Νέων της Κόστα Ρίκα, άλλες 20 με την Ελπίδων, μια φορά με την Ανδρών και βασικό στέλεχος στην Ολυμπιακή ομάδα.
Ο νεοφερμένος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ένα ματς Κυπέλλου με το Αγερσανί Νάξου, όταν στο 73ο λεπτό αντικατέστησε τον συμπατριώτη του Ρόναλντ Γκόμες.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 16 Ιανουαρίου 2000, ο 21χρονος μεσοεπιθετικός έθελξε στη νίκη με 2-1 επί του Ολυμπιακού, ασχέτως αν αγωνίστηκε για μόλις ένα ημίωρο ως «ρεζέρβα» του Πρέντραγκ Μίτιτς.
Όλα κυλούσαν ρόδινα, δεδομένου ότι είχε αφιχθεί στο Ηράκλειο και η σύζυγος του παίκτη Αμαλία Μπεναβίδες, η οποία αργότερα θα του έφερνε στον κόσμο δύο κοριτσάκια, την Μισέλ και την Ταμάρα.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο ο Αλόνσο συμμετείχε σε 12 ματς (2 για το Κύπελλο), όμως μόνο στα 3 αγωνίστηκε ως βασικός και μόνο στο ένα χρίστηκε σκόρερ.
Συγκεκριμένα, στις 6 Φεβρουαρίου 2000 έβαλε τα πρώτα δύο γκολ της εντός έδρας αναμέτρησης με την Καλαμάτα για τη 18η αγωνιστική της Α’ Εθνικής.
Ο Κοσταρικανός έπεσε μέσα στην πρόβλεψη ότι ο ΟΦΗ θα βγει στην Ευρώπη, όμως δεν συνέβη το ίδιο με τους στόχους που έθεσε κατά την παρουσίασή του.
Στην πρώτη χρονιά χωρίς τον Ευγένιο Γκέραρντ στον πάγκο, ο Άρης Βασιλείου του εμπιστεύθηκε φανέλα βασικού στις δύο από τις τρεις πρώτες αγωνιστικές και, μάλιστα, τον δικαίωσε κόντρα στον Ολυμπιακό με το γκολ που σημείωσε (σ.σ. ισοφάρισε σε 1-1, αλλά στο τέλος η ομάδα του έχασε με 2-1).
Το πρώτο μισό της σεζόν 2000-01 επεφύλασσε 7 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (1 γκολ, το προαναφερθέν με τους «ερυθρόλευκους»), 8 στο Κύπελλο (2 γκολ) και 4 στην Ευρώπη (κανένα γκολ).
Ο Κοσταρικανός διέθετε καλή τεχνική κατάρτιση, σπιρτάδα και σπουδαίο αριστερό πόδι, όμως δεν είχε την ανάλογη διάθεση για προπόνηση, ενώ ήταν προφανές ότι δεν αισθανόταν άνετα μακριά από την πατρίδα του.
Συνεπώς, στις 30 Ιανουαρίου 2001, ο Σολίς έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο που είχε με τον ΟΦΗ και επέστρεψε στη Σαπρίσα, την οποία δεν εγκατέλειψε σχεδόν ποτέ.
- Μουσικός και παρουσιαστής
Ο Αλόνσο Σολίς αγαπήθηκε ιδιαίτερα στη χώρα του αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Σαπρίσα από το 2001 μέχρι το 2012, ενώ στο ενδιάμεσο πέρασε για λίγους μήνες από τη νορβηγική Μπραν (14 συμμετοχές - 4 γκολ το 2002) και τη μεξικανική Νεκάξα (δανεικός για 9 ματς/1 γκολ το 2008).
Το 2006-07 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν με 16 γκολ (συνολικά σημείωσε 93 στην πατρίδα του), κατέκτησε 8 πρωταθλήματα με τη Σαπρίσα, το CONCACAF ChampionsLeague του 2005 και την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της ίδιας χρονιάς.
Το 2007 ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής Κόστα Ρίκα κατά την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, ενώ έβαλε 8 γκολ σε 48 συνολικά συμμετοχές με την Ανδρών.
Το 2009 ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός για σχεδόν δύο χρόνια και, συμπτωματικά, επέστρεψε στις 10/10/2010 (σημειωτέον ότι φορούσε τη φανέλα με το Νο10!).
Έβαλε δύο γκολ με το καλημέρα κόντρα στη Λιμόν και ενθουσίασε το κοινό της Σαπρίσα που τον αγαπούσε πολύ, αλλά από το προσεχές καλοκαίρι όλα έδειχναν ότι πλησιάζει το φινάλε της καριέρας του.
Τον Ιανουάριο του 2012 διέρρευσε ότι θα ενταχθεί στην ινδική Ντουργκαπούρ (δεν έγινε ποτέ) και στις 17 Ιουλίου 2012 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται επειδή δεν έβρισκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Το φθινόπωρο ο προπονητής ΑλεσάντρεΓκιμαράες του πρότεινε να προπονείται τρεις φορές την εβδομάδα με τη Σαπρίσα, ωστόσο εκείνος δεν το δέχθηκε.
Πάντως, δεν εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο, καθώς αρχικά έπαιξε στη Σαν Φρανθίσκο ντε Ντος Ρίος και από τον Αύγουστο του 2013 ως παίκτης-βοηθός προπονητή στη Χενερασιόν Σαπρίσα, δηλαδή τη β’ ομάδα της Ντεπορτίβο.
Δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 36 ετών πια, εντάχθηκε στο ρόστερ της Πουνταρένας μαζί με τον Βάλτερ Σεντένο, πρώην άσο της ΑΕΚ, ο οποίος έγινε προπονητής αντί του Λουίς Ντιέγκο Αρνάες.
Την περίοδο του τραυματισμού του (περίπου τέλη 2009 με αρχές 2010) δημιούργησε ένα συγκρότημα ονόματι «Leyenda», στο οποίο είναι ο βασικός τραγουδιστής και κιθαρίστας.
To 2010 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Sueño Real» με 10 τραγούδια "του συγκροτήματος, ενώ το 2016 ο Σολίς παρουσίασε το τηλεοπτικό πρόγραμμα«De bocaenboca» (σ.σ. «Από στόμα σε στόμα»).
Αναμφίβολα, ο Αλόνσο Σολίς ήταν ένα πολύ σπουδαίο ταλέντο που δεν το έδειξε στην Κρήτη, ίσως επειδή ήταν αρκετά νεαρός για να διαχειριστεί την τεράστια απόσταση από την πατρίδα του.
Αγαπήθηκε πολύ από τους υποστηρικτές της Σαπρίσα, πήρε τίτλους, κατέγραψε αρκετές διεθνείς συμμετοχές και, πλέον, διατηρεί τη δημοφιλία του μέσω του συγκροτήματος, των τηλεοπτικών εμφανίσεων, αλλά και των σκανδάλων στην προσωπική του ζωή…
Μάλιστα, ο Μαουρίσιο Σολίς που ήρθε λίγο αργότερα σίγουρα έβγαλε… ασπροπρόσωπο το επίθετό τους και, γεροί να ‘μαστε, το Capitano.gr θα συνεχίσει τη σειρά των αφιερωμάτων με εκείνον.