Ο MVP Γιάννης και οι ασταθείς Μπακς

Απόψεις

Τι έκαναν οι Μιλγουόκι στο ξεκίνημα της νέας περιόδου.

Στο εναρκτήριο ματς κόντρα στους Rockets οι Bucks κατάφεραν και γύρισαν μια διαφορά 16 πόντων στο ημίχρονο υπέρ των γηπεδούχων, για να κερδίσουν με 117-111, σημειώνοντας νικηφόρα πρεμιέρα απέναντι σε μια ομάδα φαβορί για την κατάληψη των 3 πρώτων θέσεων της ανταγωνιστικής Δύσης.

Ο Γιάννης ξεκίνησε την μετά MVP εποχή, με εντυπωσιακό triple double (30 ποντ, 13 ριμπ, 11 ασ) αλλά και με μια αποβολή που ευτυχώς δεν στοίχισε στα Ελάφια. Έγινε μάλιστα ο πρώτος παίκτης μετά των Oscar Robertson το μακρινό 1966, που καταφέρνει triple double με 30 πόντους στην πρεμιέρα της σεζόν.

Επίσης πέτυχε 2-5 τρίποντα και στις βολές ήταν μέτριος με 6 στις 11. Ο Γιάννης μπορεί να ήταν η κινητήρια δύναμη για την ανατροπή του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά και άλλοι συνέβαλλαν στην νικηφόρα έναρξη της regular season. Ο Ilyasova για παράδειγμα με 13 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο βοήθησε αρκετά, όπως και ο Brook Lopez, o οποίος μετά την αποβολή του Αντετοκούνμπο εκμεταλλεύτηκε τα mismatches και πέτυχε όλους τους πόντους του στα τελευταία 7 λεπτά (11 πόντοι και 5 τάπες).

Τέλος θετικό ντεμπούτο είχε ο Matthews( 14 π), με κύρια συνεισφορά του την άμυνα απέναντι στον Harden, περιορίζοντας τον σε 4 πόντους μόνο από την γραμμή των βολών στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και ανέλαβε το μαρκάρισμα του μετά το foul trouble του Bledsoe. Μέτριες εμφανίσεις έκαναν οι Bledsoe και Middleton με 22 πόντους συνολικά και από τους δύο.

Το αντίθετο σκηνικό παρακολουθήσαμε στο αμέσως επόμενο παιχνίδι κόντρα στους Miami Heat στην έναρξη των εντός έδρας παιχνιδιών των Bucks στο Fiserv Forum. Το Milwaukee έχασε την διαφορά των 21 πόντων που έχτισε κατά την διάρκεια του ματς και με μειονέκτημα την αναποτελεσματική επίθεση της 3ης περιόδου, επέτρεψαν στους Heat(απών ο Jimmy Butler) να ξαναμπούν στο παιχνίδι και τελικά να το κερδίσουν στην παράταση. Το buzzer beater καλάθι του Γιάννη που έστειλε τον αγώνα στην παράταση δεν ενίσχυσε το momentum των Bucks όπως και αναμενόταν.

Ο Greek Freak αποβλήθηκε και πάλι και αυτή την φορά ήταν εμφανής η απόγνωση και τα νεύρα στην συμπεριφορά του. Το triple double χάθηκε για μια τελική πάσα ( 29 πόντους και 17 ριμπάουντ), παρόλα αυτά τα 8 λάθη και το 0-5 στα τρίποντα μετρίασαν την εμφάνιση του και δημιούργησαν προβληματισμό. Βέβαια τα εύσημα αποδίδονται και στους Heat, που με όπλο το μέγεθος, τα μεγάλα άκρα των παικτών τους και την συνεχή κινητικότητα περιόρισαν και εκνεύρισαν τον MVP, που ήταν και πάλι μέτριος από τις βολές με 5-9.

Οι Bledsoe και Hill(μείον 18) ήταν αρνητικοί, ενώ ο Middleton μπορεί να πέτυχε 25 πόντους αλλά δεν έδωσε σκορ και λύσεις όταν ο Γιάννης αποβλήθηκε και η ομάδα του τον χρειαζόταν. Από τον πάγκο μόνο ο βετεράνος Kyle Korver ήταν ουσιαστικός με 14 πόντους και 4 τρίποντα, και αυτός όμως παρασύρθηκε από την μετριότητα των Bucks επιθετικά στο δεύτερο μισό του ματς όπου και πάγωσε το σουτ του, δείχνοτας παράλληλα και τις αναμενόμενες αμυντικές του ατέλειες.

Κομβικό σημείο για την καθίζηση του δευτέρου ημιχρόνου ήταν το 3 στα 24 τρίποντα όπως και ο υπερβολικός εφησυχασμός που οδήγησε σε πρόχειρες και απρόσεκτες επιθέσεις. Τα πολλά άστοχα τρίποντα δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την άσχημη εικόνα. Αυτή μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα από τον τρόπο που τα σουτ αυτά εκτελούνταν, με χαρακτηριστικά στοιχεία την χαμηλότερη ποιότητα σε ανάγκη εκτέλεσης και με αρκετή απόγνωση στην επιλογή τους.

Αν οι παίκτες κλειδιά (Γιάννης, Middleton, Bledsoe και Hill) ήταν ικανοί να ενεργήσουν σαν σταθεροποιητικοί παράγοντες σε αυτό το κρίσιμο ασταθές σημείο, τότε οι Bucks θα είχαν κάνει άνετα το 2 στα 2, με νίκη στον πρώτο τους εντός έδρας αγώνα.

Είναι αδύνατον ο Γιάννης για το επόμενο της σεζόν να παίζει συνέχεια κρίσιμα λεπτά προς το τέλος των παιχνιδιών διότι με ένα αμφισβητούμενο σφύριγμα, όπως έγινε και στο ματς με τους Heat, θα έχει πρόβλημα και ο ίδιος και η ομάδα. Η πειθαρχία και ο έλεγχος πρέπει να βελτιωθούν σε γενικές γραμμές, ωστόσο η βελτίωση αυτή πρέπει να ξεκινήσει να φαίνεται στον καλύτερο παίκτη και ηγέτη της ομάδας.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.