Ο χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου: Πού θα παίζουν οι κρητικές ομάδες

15:50 | 08/04/2019

Πώς διαμορφώνονται οι κατηγορίες βάσει των τωρινών βαθμολογιών. Πού θα παίζουν οι κρητικές ομάδες με την αναδιάρθρωση.

Προχωράει και επίσημα, μετά τις εξελίξεις της Δευτέρας, η περίφημη αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου και ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τα νέα δεδομένα στις κατηγορίες, αλλά και πώς αυτές διαμορφώνονται βάσει των τωρινών βαθμολογιών.

Η νέα Super League:

* Πλέι οφ, τουλάχιστον με τη μορφή που τα ξέραμε, δεν θα υπάρχουν. Οπερ σημαίνει πως ο πρωταθλητής και οι ευρωπαϊκές θέσεις θα κρίνονται στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

* Η αλλαγή έχει να κάνει με τον τρόπο διεξαγωγής και τον... έξτρα γύρο. Η αλλαγή αυτή έχει προταθεί από την ΑΕΚ, η οποία πρόσφατα κατέθεσε αναλυτική πρόταση και εκτός απροόπτου αυτή αναμένεται να ακολουθηθεί.

* Το πρωτάθλημα θα έχει δύο γύρους, από 13 αγωνιστικές ο καθένας, ωστόσο επειδή οι 26, συνολικά, αγωνιστικές φαντάζουν λίγες, η πρόταση είναι για έναν ενδιάμεσο γύρο, ο οποίος θα διεξάγεται Δεκέμβρη-Γενάρη. Ο γύροw αυτός θα γίνεται πριν από την έναρξη του δεύτερου και θα περιλαμβάνει δύο γκρουπ. Στο ένα θα είναι οι ομάδες που καταλάβουν την 1η, την 3η, την 5η, την 7η, την 9η, την 11η και την 13η θέση στο φινάλε του πρώτου γύρου και στο άλλο οι ομάδες που θα πάρουν τις υπόλοιπες θέσεις. Θα γίνουν έξι αγωνιστικές και οι βαθμοί θα προστεθούν στη βαθμολογία του πρώτου γύρου. Αν για παράδειγμα μία ομάδα στον πρώτο γύρο έχει συγκεντρώσει 30 βαθμούς και στον bonus γύρο μαζέψει ακόμη 15 από τα έξι ματς που έχει να δώσει, τότε θα ξεκινήσει στον β' γύρο του πρωταθλήματος με 45 βαθμούς.

* Με αυτό τον τρόπο διεξαγωγής, το προϊόν θα γίνει πιο θελκτικό, αφού αυτός ο έξτρα γύρος, ανάμεσα στους δύο, θα περιλαμβάνει σίγουρα μεγάλες μονομαχίες, άρα έξτρα ενδιαφέρον, άρα έξτρα τηλεοπτικός χρόνος για τους τηλεθεατές.

* Πρέπει να σημειωθεί πως πριν από αυτή την πρόταση, τα πλέι οφ ήταν το πιο πιθανό σενάριο. Δηλαδή να γίνεται ένα πρωτάθλημα δύο γύρων με 16 αγωνιστικές και μετά πλέι οφ που θα κρίνουν τον πρωταθλητή. Υπήρχαν, όμως, ομάδες που εναντιώθηκαν σε αυτό το ενδεχόμενο και ξεκαθάρισαν πως θέλουν ο πρωταθλητής να κρίνεται στην κανονική διάρκεια.

* Επίσης, μέχρι ετούτη τη στιγμή που μιλάμε, παραμένει άγνωστο αν από τη νέα χρονιά και με το νέο τρόπο διεξαγωγής της Super League θα υποβιβάζονται στη Super League 1+1 ομάδες (δηλαδή η μια απευθείας και η άλλη μέσω μπαράζ) ή αν θα πάμε στο «απευθείας 2» που συζητιέται έντονα ως μία μεταβατική λύση μόνο για τη νέα σεζόν μέχρι να καταλήξουμε στο «1+1».

* Τα τηλεοπτικά συμβόλαια που ισχύουν τώρα θα παραμείνουν μέχρι το 2020 και έπειτα θα πάμε σε κεντρική διαχείριση όπως γινόταν, δηλαδή, μέχρι πέρυσι. Επειδή αυτή τη στιγμή και μέχρι και το επόμενο πρωτάθλημα υπάρχουν συμβόλαια και συμφωνίες που δεν γίνεται να «σπάσουν», το τηλεοπτικό καθεστώς παραμένει ως έχει.

Η Super League 2:

* Σε αντίθεση με τη Super League, η Super League 2 θα έχει από του χρόνου κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά. Η πίτα θα «μοιραστεί» και όλες οι ομάδες θα πάρουν ένα αξιοσέβαστο ποσό. Για παράδειγμα, αν, στο απευκταίο σενάριο, ο ΟΦΗ υποβιβαστεί εφέτος και του χρόνου παίξει στη Super League 2, θα έχει πολύ καλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο από αυτό που έχει εφέτος με τη Nova και θα μπουν πολλά περισσότερα χρήματα στα ταμεία του. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τον Εργοτέλη ή τον Πλατανιά εφόσον μία εξ αυτών ανέβουν από τη Football League στη Super League 2.

* Η Super League 2 θα είναι υπό την αιγίδα της Super League. Ιδια, δηλαδή, διοργανώτρια αρχή, άρα και οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτή θα έχουν λόγο στα Δ.Σ. και στις αποφάσεις.

* Στη Super League 2 θα συμμετέχουν 12 ομάδες και θα υπάρχουν τρεις γύροι, όπερ σημαίνει πως συνολικά θα έχουμε 30 αγωνιστικές (10+10+10). 

* Στη Super League 2 θα αγωνιστούν οι τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν απευθείας από τη Super League εφέτος και όσον αφορά από τη Football League θα είναι η μία που θα προβιβαστεί απευθείας. Από κει και πέρα, θα έχουμε μία από τα μπαράζ (είτε αυτή είναι από την πρώτη κατηγορία είτε από τη δεύτερη) και τις ομάδες που θα τερματίσουν εφέτος στη Football League μέχρι τη 10η θέση. Σύνολο 12 ομάδες στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα.

Για να το κάνουμε πιο απλό για όσους ίσως να μπερδεύτηκαν, η Super League 2 θα απαρτίζεται από τις ομάδες που θα τερματίσουν από την τρίτη μέχρι και τη δέκατη θέση της φετινής Football League (οκτώ ομάδες), τις τρεις που θα υποβιβαστούν από την φετινή Super League και τον ηττημένο του μπαράζ για μια θέση στη Σούπερ Λίγκα. 

* Η Football League θα γίνει ημιεπαγγελματική κατηγορία που θα αποτελείται από τις υπόλοιπες ομάδες της σημερινής Football League και τις τέσσερις ομάδες που θα ανέβουν από τη φετινή Γ' Εθνική.

* Παραμένει ανοιχτό το σενάριο να συμμετέχουν και ομάδες Νέων στη Football League, από ομάδες της μεγάλης κατηγορίας.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

Πάμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η Super League του χρόνου με βάση την ΤΩΡΙΝΗ κατάσταση στη βαθμολογία στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία, τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε:

ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός
ΑΕΚ
Ατρόμητος
Αρης
Παναθηναϊκός
Παναιτωλικός
Λαμία
Πανιώνιος
ΑΕΛ
Ξάνθη
Αστέρας Τρίπολης
Βόλος ΝΠΣ
ΠΑΣ Γιάννινα ή Πλατανιάς (ανάλογα το αποτέλεσμα του μπαράζ)

Με βάση την τωρινή βαθμολογία οι ομάδες της Super League 2 θα είναι:

ΟΦΗ
Λεβαδειακός
Απόλλων Σμύρνης
ΠΑΣ Γιάννινα ή Πλατανιάς (ανάλογα το αποτέλεσμα του μπαράζ)
Απόλλων Λάρισας
Εργοτέλης
Παναχαϊκή
Απόλλων Πόντου
ΑΟΧ Κισσαμικός
Κέρκυρα
ΑΕ Καραϊσκάκης
Δόξα Δράμας

Οι ομάδες της Football League θα είναι:

Ηρακλής
Τρίκαλα
Καβάλα
Βέροια
Κρόνος Αργυράδων
Ολυμπιακός Βόλου
ΟΦΙεράπετρας
Ιάλυσος
Αιγάλεω
Ασπρόπυργος
+4 ομάδες που θα προκύψουν από τα μπαράζ των 8 δεύτερων των ομίλων

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.