Ο ΟΦΗ δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν

Απόψεις

Πόσα pasillo αντέχεις; Ένα σχόλιο για το pasillo μακριά από χρωματισμούς και οπαδικές αντιλήψεις

Ιδού ένα ερώτημα που από μόνο του θα έφτανε για να δώσει όλες τις απαντήσεις σχετικά με το περίφημο pasillo του ΟΦΗ στον Ολυμπιακό. Τι πραγματικά ενόχλησε από αυτή την κίνηση του ΟΦΗ: Η κίνηση ή ότι την έκανε έχοντας απέναντί του τον Ολυμπιακό;

Αν απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα φτάνει και ίσως να μη χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω. Η απάντηση είναι και όλη η ουσία.

Ο ΟΦΗ ήταν η πρώτη ομάδα που υποδέχθηκε στο «Γεντί Κουλέ» τους αντιπάλους και έγινε viral. Τι πιο αυτονόητο δηλαδή, αλλά εδώ στην Ελλάδα πρέπει να τονίζουμε και αυτά. Θυμάστε τα videos με τον Ηλία Πουρσανίδη να στέκεται στην πόρτα και να καλωσορίζει τις αποστολές των αντιπάλων; Από την αρχική έκπληξη, από τα σχόλια κάποιων περί δηθενιάς, φτάσαμε στο να γίνει συνήθεια και να μην ασχολούμαστε πλέον. Γιατί το έκανε ο ΟΦΗ; Για τη δηθενιά ή για να αναδείξει τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό που πρεσβεύουν οι άνθρωποί του; Δεύτερο σημαντικό ερώτημα.

Από εκείνη, λοιπόν, την πρώτη φορά που είδαμε τον Πουρσανίδη στην υποδοχή των αντιπάλων πέρασαν μήνες. Έγινε κανονικότητα. Και φτάσαμε στο απόγευμα της Τετάρτης όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία είδαμε το λεγόμενο pasillo. Και να τα μηνύματα να γεμίζουν το inbox μου. Από «πράσινους», «κίτρινους», «κόκκινους». Και να οι ερωτήσεις «γιατί το έκανε;» «ποιος ο λόγος;» «μήπως είναι στο άρμα του Ολυμπιακού;» Και φυσικά το πιο συνηθισμένο (και αναμενόμενο) ερώτημα: «με εμάς θα το έκανε αυτό;»

Ναι, ρε 'σεις. Θα το έκανε και με εσάς. Δεν το έκανε για να τιμήσει τον Ολυμπιακό επειδή είναι ο Ολυμπιακός ούτε για να τιμήσει τον ιδιοκτήτη του, αλλά για να τιμήσει τον πρωταθλητή που είναι ο Ολυμπιακός. Για το θεσμό του πρωταθλητή, για το fair play, για τη σημασία του νικητή, για το ποδόσφαιρο ολάκερο. Γι' αυτό που πρεσβεύει ο σύλλογος και οι επικεφαλής του. Το έκανε ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ.

Ο οπαδισμός, οι κόντρες, οι δικαστικές εκκρεμότητες, τα στημένα, τα CAS, οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους, όλα αυτά που δηλητηριάζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εδώ. Και θα είναι εδώ όσα pasillo κι αν κάνει ο ΟΦΗ. Αυτό, όμως, τι σημαίνει; Ότι πρέπει να... κατηγοριοποιείται μία κίνηση ενός συλλόγου που έχει αποδείξει ότι θέλει να αναδεικνύει τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό; Δηλαδή πρέπει ακόμα και στην περίπτωση του ΟΦΗ να ψάχνουμε ότι κρύβεται κάτι από πίσω; Ή μήπως επειδή έγινε pasillo στον Ολυμπιακό θα πρέπει να σβηστούν από τη μνήμη όλα όσα έχουν γίνει εντός κι εκτός γηπέδου τα τελευταία χρόνια με πρωταγωνιστές τους «ερυθρόλευκους»;

Ναι, για τον οπαδό που σκέφτεται οπαδικά, που οι απέναντι είναι εχθροί, που το ποδόσφαιρο είναι μόνο η ομάδα του, ήταν δύσκολο. Για τον κόσμο μίας ομάδας σαν τον ΟΦΗ που δεν έχει περάσει και λίγα και κουβαλά στις πλάτες τη μάχη που έδωσε για ανεξαρτησία και για να μπορεί να πανηγυρίζει περήφανη κάθε επιτυχία χωρίς να τη στιγματίζουν διάφοροι «καλοθελητές», ναι η κίνηση αυτή έμοιαζε με το πικρό κατακάθι στον καφέ. Είναι η πρώτη φορά που ξινίζει. Το θέμα είναι η συνήθεια και άπαντες θα συνηθίσουν τον ΟΦΗ της νέας εποχής. Θα τον καταλάβουν.

Αφήστε, λοιπόν, στην άκρη τους χρωματισμούς, την οπαδική λογική και κοιτάξτε την ουσία. Μόνο τότε θα καθαρίσει η σκέψη και θα αναλογιστείτε αυτό που κάνει ο ΟΦΗ εδώ και μία διετία.

Πιστέψτε με, το ελληνικό ποδόσφαιρο για να αποκτήσει την οντότητα που θέλει και την αξιοπρέπεια που έχει χαθεί κάπου στα βάθη των... αιώνων, χρειάζεται περισσότερες ομάδες σαν τον ΟΦΗ. Και τότε δεν θα χρειάζεται να σχολιάζουμε για τα pasillo γιατί, απλούστατα, θα είναι η κανονικότητα ενός... κανονικού ποδοσφαίρου.

Μέχρι να γίνει αυτό ο ΟΦΗ θα αναγκάζεται να... δίνει λογαριασμό σε όσους αμφισβητούν τις κινήσεις του ή διαφωνούν με αυτές. Δεν πειράζει, εδώ άντεξε άλλα κι άλλα. Θα το αντέξει κι αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Pasillo των παικτών του ΟΦΗ στον Ολυμπιακό

O Tύπος αποθέωσε το pasillo του OΦΗ

Μαρτίνς: «Μεγάλη στιγμή το pasillo του ΟΦΗ»

Το μήνυμα του Μπούση για το pasillo

Το μήνυμα του Ολυμπιακού για το pasillo του ΟΦΗ


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.