Ο ΟΦΗ και το έξτρα κίνητρο κόντρα στον Άρη

ΟΦΗ

Ένα από τα στοιχεία που θα κρίνουν το ματς του Σαββάτου και μία σύγκριση που προσβάλλει τον ΟΦΗ

Το πρώτο ισοδύναμο ντέρμπι για τον ΟΦΗ, το πρώτο παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων απέναντι σε μία ομάδα που δεν υπερτερεί του Ομίλου. Παιχνίδι ειδικών απαιτήσεων και προσδοκιών, παιχνίδι-πρόκληση για τον ΟΦΗ με πολλά κέρδη.

Από την επιστροφή του στη Super League έως σήμερα ο Άρης μοιάζει με Λερναία Ύδρα. Το καλοκαίρι ήταν μία ομάδα που φλέρταρε με την διάλυση, για ακόμα μία φορά τη γλίτωσε από το χείλος του γκρεμού, κάνει υψηλές πτήσεις στο εφετινό πρωτάθλημα γιατί πηγαίνει στην τακτική του «χαλάω» παιχνίδι για να το κάνω δικό μου και κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολλά λιγότερα από αυτά για την οποία την αποθεώνουν. Είναι η αντίφαση του πράγματος, είναι το οξύμωρο που κάποια στιγμή θα οδηγηθεί στη φυσική του κατάληξη.

Ο ΟΦΗ είναι πολλά περισσότερα από τον Άρη και αν δεν είναι στο βαθμολογικό επίπεδο των «κίτρινων» ή έστω κοντά σε αυτό οφείλεται σε δικά του λάθη. Δείτε ένα προς ένα τα παιχνίδια των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα. Ο Άρης έχει πάρει κάποια από αυτά που δεν άξιζε, ο ΟΦΗ δεν πήρε κάποια από αυτά που άξιζε. Κι εδώ μπαίνει στο κάδρο και το θέμα της ψυχολογίας, είναι να σε πηγαίνουν τα αποτελέσματα που λέμε στην καθομιλουμένη. Η ομάδα του Μάντζιου βασίζεται σε αυτό: έχει ατομική ποιότητα, έχει τους λεγόμενους game changers στην ομάδα, μα πάνω απ' όλα έχει το μομέντουμ. Έχει και κάτι άλλο: αν βάλει πρώτος γκολ είναι δυσκολοκατάβλητος.

Σε σύγκριση των δύο, ο ΟΦΗ είναι πιο θελκτικός στο μάτι. Βέβαια, τι να το κάνεις αν υπολείπεσαι βαθμούς, αλλά ο ΟΦΗ διαγράφει μία αγωνιστική διαδρομή που θα έχει άνοδο, ο Άρης διαγράφει ήδη μία πορεία που έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του. Κάποια στιγμή θα «ξεφουσκώσει».

Προφανώς δεν είναι για... πέταμα σαν ομάδα, ο Μάντζιος έχει φτιάξει ένα συγκρότημα που βγάζει πάθος και αγωνιστική προσήλωση, αλλά δεν είναι αυτό το εντυπωσιακό που παρουσιάζεται. Είναι μία συγκροτημένη ομάδα με συγκεκριμένους στόχους στο παιχνίδι και ένας από αυτούς είναι να σου «χαλάσει» το μυαλό. Είτε με την τακτική του είτε με τις αντιδράσεις που γεννά στο χορτάρι (το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα).

Έχει αρκετά μειονεκτήματα και πάνω σε αυτά δουλεύει ο Σίμος και το τεχνικό επιτελείο. Οπως κάθε ομάδα συγκεκριμένων δυνατοτήτων, αλλά υψηλής αγωνιστικής προσήλωσης, έχει την αχίλλειο πτέρνα. Οι Θεσσαλονικείς έχουν μονάδες, όπως ο Γκάμα, που αν μπλοκαριστούν τότε πέφτει σαν τραπουλόχαρτο η όποια τακτική. Αυτό θα επιδιώξει ο ΟΦΗ στο ματς του Σαββάτου. Όχι μόνο να πάρει την κυκλοφορία της μπάλας, αλλά να βραχυκυκλώσει τον Άρη στη δημιουργία και την έμπνευση.

Ο ΟΦΗ είναι καλύτερη, συνολικά, ομάδα από τον Άρη αρκεί να το πιστέψει και να το αποδείξει. Ωραία τα λόγια, αλλά χρειάζονται πράξεις. Ιδού η Ρόδος, που λέει ο θυμόσοφος λαός. Μία νίκη θα έχει πολλαπλά κέρδη για τον Όμιλο και θα σταματήσει και μία κουβέντα από μικρή, ευτυχώς, μερίδα φιλάθλων που προσβάλλει την ιστορία, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται στο σύλλογο. Μία κουβέντα που βάζει σε σύγκριση τις δύο ομάδες με μοναδικό γνώμονα τη βαθμολογική κατάταξη. Ο ΟΦΗ είναι όαση στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορεί να κοιτάξει με καθαρή ματιά τον οποιονδήποτε, δεν έχει ρόλο και θέση στη γραφικότητα που χαρακτηρίζει το πρωτάθλημα. Αυτό από μόνο του φτάνει.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.