Νταμπράουσκας για όλους και για όλα: Ο στόχος, τα «θέλω» και οι μεταγραφές

ΟΦΗ

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας μίλησε για όλους και για όλα στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Για περισσότερες από 2 ώρες ο Λιθουανός προπονητής είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΟΦΗ, αναλύοντας τους στόχους του και την αντίληψή του για το ποδόσφαιρο. Ο 45χρονος τεχνικός μίλησε για τη βελτίωση της ομάδας του, τον Μοσκέρα, τον κόσμο, τις μεταγραφές του Γενάρη, το «Γεντί Κουλέ» και άλλα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα.

«Για ποια δόξα μιλάμε με δύο νίκες σε δυο μήνες;»

Αυτό το διάστημα που είμαι στον ΟΦΗ πιο πολύ μιλάω για τον ΟΦΗ παρά με την οικογένειά μου. Είμαι δεσμευμένος με τον ΟΦΗ κι έχω μία δουλειά να κάνω. Στην καριέρα μου είχα μάθει να είμαι σε ομάδες που διεκδικούσαν τίτλους. Όταν ήρθα στον ΟΦΗ για μια εβδομάδα ήταν τελευταίος, μετά το αλλάξαμε. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την νοοτροπία της ομάδας. Δεν μου άρεσαν δημοσιεύματα που μου έστειλαν και έλεγαν για δόξα επειδή κερδίσαμε τον Παναιτωλικό. Για ποια δόξα μιλαμε με δύο νίκες σε δυο μήνες; Δόξα είναι να κατακτήσουμε έναν τίτλο ή να έχουμε μια επιτυχία στην Ευρώπη, όχι να κάνουμε μια δεύτερη νίκη. Είδατε το βίντεο από το ματς με τον Παναθηναϊκό Ρώτησα τους παίκτες μου αν είναι ικανοποιημένοι με τον έναν βαθμό όλοι είπαν όχι. Αυτό είναι το σημαντικό, να αλλάξει νοοτροπία.

«Το ρόστερ του ΟΦΗ είναι 100% υποτιμημένο»

Τώρα έχουμε περισσότερους παίκτες, στην αρχή όλα ήταν δύσκολα, δεν είχαμε παίκτες να δουλέψουμε. Πριν το φιλικό με την ΑΕΚ είχαμε 12 παίκτες που ήταν τραυματίες! Κάθε μέρα είχαμε και απουσίες. Τώρα είμαστε πλήρεις, έχουμε παίκτες να δουλέψουμε. Το ρόστερ του ΟΦΗ είναι 100% υποτιμημένο. Κάθε μέρα μιλάνε για μεταγραφές για να μπουν στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να γίνουν μεταγραφές. Πως κρίνεις την ποιότητα; Θέλω από τους παίκτες μου να δίνουν το 100% κάθε μέρα. Στα τρία τελευταία παιχνίδια είμαστε η ομάδα που δημιουργεί τις περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα.

Ο κόσμος θέλει να δει ότι οι παίκτες ενδιαφέρονται. Κάτι που πραγματικά συμβαίνει. Όταν χάνουμε στενοχωριούνται. Έχουμε ένα πολύ καλό γκρουπ ποδοσφαιριστών. Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να προοδεύσουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Έχω το δικό μου στιλ, θέλω να παίζω επιθετικο ποδόσφαιρο. Γκολ θέλει ο κόσμος. Γιατί έρχονται οι φίλαθλοι στο γήπεδο; Για να βλέπουν γκολ και θέαμα. Θα προτιμούσα να κερδίζαμε 4-0 τον Παναιτωλικό στο γήπεδό ματς, όχι εκτός έδρας.

Όταν ήμουν στην Χάιντουκ και κερδίζαμε, το γήπεδο ήταν γεμάτο με 32.000 θεατές. Αυτό δημιουργεί άγχος σε έναν παίκτη που σκέφτεται πως παίζει μέσα ατην έδρα του γεμάτη με κόσμο. Αυτήν την στιγμή για εμάς είναι πιο εύκολο να πάρουμε εκτός έδρας αποτέλεσμα παρά εντός. Είμαι μόνο 2,5 μήνες στην ομάδα για να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό στην ομάδα.

«Στην Ελλάδα βρίζουν τους παίκτες όταν δεν παίζουν καλά»

Δεν είναι εύκολο για έναν ποδοσφαιριστή να ακούει το γήπεδο να τον βρίζει. Άνθρωπος είναι, πάει μετά στο σπίτι του και στενοχωριέται. Είναι δύσκολο να το διαχειριστεί γι' αυτό βλέπουμε πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών παγκοσμίως που παλεύουν με την κατάθλιψη. Ο παίκτης γυρίζει σπίτι και ειδικά αν είναι μόνος του είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει με τους παίκτες όταν δεν παίζει καλά τον αποδοκιμάζουν και τον βρίζουν.

«Δεν θέλω να κάνω λάθος στις μεταγραφές»

Τα μεταγραφικά είναι το θέμα που μπορώ να μιλήσω λιγότερο. Από όταν ήρθα εργάζομαι αρκετά για τις μεταγραφές. Μπορεί να φαίνεται ότι καθυστερούμε και ότι η διοίκηση δεν μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε παίκτες. Όμως δεν θέλω να κάνουμε λάθη γιατί η ομάδα είναι χαμηλά στην βαθμολογία και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των μεταγραφών. Τα χρήματα μπορούν να ξοδευτούν πολύ πιο προσεκτικά από ότι κανονικά. Κυρίως ψάχνουμε επιθετικογενές παίκτες που θα μας δώσουν φάσεις και γκολ. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα.

Δεν δουλεύουμε σε 1 παίκτη αλλά σε 3-4. Την μια μέρα μπορεί να είμαστε κοντά αλλά την άλλη κάτι γίνεται και απομακρύνεται. Αυτό συμβαίνει σε μια μεταγραφική σεζόν. Δεν είναι ελεύθεροι οι παίκτες με τους οποίους μιλαμε. Έχουν ομάδα αυτά συμβαίνουν αλλά είμαστε έτοιμοι και πιστεύω πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέα. Επαναλαμβάνω θέλω να αποφύγω τα λάθη στις μεταγραφές γιατί αν γίνουν λάθη αυτό θα είναι εις βάρος της ομάδας. Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ μας. Μιλαμε κάθε μέρα και τώρα όλα φαίνονται πολύ πιο εύκολα. Εγώ ως προπονητής δεν θέλω να εμπλακώ στις διαπραγματεύσεις. Με εμπιστεύονται στις επιλογές και εγώ τους εμπιστεύομαι σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε ξεχωριστό πλάνο για κάθε συγκεκριμένο παίκτη και ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την καθημερινότητα τους ακολουθούμε ανάλογο σχέδιο.

Όλοι δουλεύουμε πολύ σκληρά. Μεγάλες ομάδες, εννοώ πλούσιες, λένε θέλω έναν παίκτη τον φέρνω, μπορούν να το κάνουν. Δεν θέλω να είναι αυτή η φιλοσοφία μας.

«Ο ΟΦΗ είναι πάνω από πρόσωπα»

Το λέω στους παίκτες κάθε μέρα δεν σας βλέπω ως παίκτες αλλά ως ανθρώπους, ως κάθε μία προσωπικότητα ξεχωριστά. Είμαι χαρούμενος με τη στήριξη του κόσμου, ήμουν πολύ χαρούμενος και στο ματς με τον Ατρόμητο στο ημίχρονο που οι φίλαθλοι φώναζαν υπέρ μας για να μας εμψυχώσουν. Το συζητήσαμε στα αποδυτήρια, όταν τελείωσε το ημίχρονο που φώναζαν "ΟΦΗ-ΟΦΗ". Δεν είμαστε μια πλούσια ομάδα ο κόσμος στην Κρήτη όλοι δουλεύουν σκληρά. Το λέγαμε πως μας αντάμειψε ο κόσμος και το συζητούσαμε μεταξύ μας.

Ο ΟΦΗ έχει τόσα χρόνια ιστορία, τόσοι προπονητές έχουν περάσει από τον ΟΦΗ. Εγώ κάποια μέρα θα φύγω, αλλά ο ΟΦΗ θα παραμείνει η ιστορία του συνεχίζεται. Ο ΟΦΗ είναι πάνω από πρόσωπα.

Πως δουλεύω εγώ; Κοιτάζω πρώτα ποιος είναι ο στόχος; Να βγούμε Ευρώπη; Πόσους βαθμούς θελουμε για να βγούμε; Μετά ποσά γκολ πρέπει να βάλουμε! Θέλεις τους χάφ να βάζουν 3-4 γκολ, τους αμυντικούς να βοηθούν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού πρέπει μα βρεις τα κατάλληλα κομματια. Δεν μπορείς να πάρεις τον Ζοάο Φέλιξ που πήγε στην Τσέλσι ούτε το Ντιμπάλα.

Ο Μοσκερα κατά 99% θα είναι εκτός με τον ΠΑΟΚ. Θέλει ακόμα 7-10 μέρες, όποτε με τον Αστέρα θα είναι διαθέσιμος. Ο Μοσκερα είναι παίκτης με εμπειριες, ήταν πρωταθλητης. Είναι καλός στο ένας εναντίον ένος, είναι της μίας επαφής. Έχει πολύ καλή πρώτη επαφή που είναι πολύ σημαντικό για έναν εξτρέμ, έχει ταχύτητα, έχει προσωπικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Οι Τοράλ, Νέιρα και Μεγιάδο είναι σημαντικοί παίκτες και πρέπει να δουλεύουμε για να τους έχουμε.

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, μοιάζει με αυτό της Κροατίας όμως η μεγάλη διαφορά είναι ότι εκεί βάζουν νεαρούς παίκτες ενώ εδώ παίζουν έτοιμοι. Είναι πιο δυνατό και πιο γρήγορο.

Ο Αποστολάκης και ο Θεοδοσουλάκης δουλεύουν μαζί μου καθημερινά. Πιστεύω πως όλοι έχουν ευκαιρίες και κάποιες φορές πρέπει να πάρουν ευκαιρίες. Όμως κοιτάξτε ο Μανδάς είναι 22 χρόνων, ο Διαμαντής επίσης, ο Μπαλογιάννης είναι νεαρός και είναι από τους καλύτερους παίκτες. Διαμαντής και Μπαλογιάννης από τους καλύτερους παίκτες. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει τόσους νεαρούς Έλληνες να παίζουν και να είναι πρωταγωνιστές. Φυσικά δεν είναι εύκολο όταν η ομάδα είναι χαμηλά να δώσεις ευκαιρίες σε ακόμα πιο νεα παιδιά,

Η πίεση ξεκινάει από τους επιθετικούς. Πηγαμε καλά αμυντικά αλλά πρέπει να έχουμε συνέπεια. Στην ομάδα καταλαβαίνει καλύτερα ο ένας τον άλλον. Για μένα ο Μεγιάδο στα δυο τελευταία παιχνίδια ήταν ο κορυφαίος. Στο Αγρίνιο κυριάρχησε στην μεσαία γραμμή. Ο Τοραλ πρεσάρει, τα μπακ ανεβαίνουν ψηλά. Και όταν περάσει η ομάδα είναι εκεί ο Μανδάς. Όλη η ομάδα βοηθάει. Για μένα αυτήν την στιγμή το πιο σημαντικό είναι η επόμενη προπόνηση και ο επόμενος αγώνας. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τη νέα χρονιά.

Ο ΠΑΟΚ αυτήν την στιγμή είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, μας πίεσε περισσότερο στο μεταξύ μας παιχνίδι, βέβαια δεν ήμασταν έτοιμοι τότε. Έχω σεβασμό για όλες τις ομάδες.»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.