Η εξομολόγηση του αρχηγού: Ο Πραξιτέλης Βούρος στο Capitano.gr

08:10 | 22/03/2023

Μία ώρα Πραξιτέλης Βούρος στο Capitano.gr σε μία απολαυστική συνέντευξη για όλους και για όλα!

Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Ο Πραξιτέλης Βούρος σε μία χορταστική συνέντευξη μίας ώρας στο Capitano.gr, σε μία προσωπική εξομολόγηση, χωρίς φόβο, με αλήθειες και αποκαλύψεις.

Ο 28χρονος αμυντικός και αρχηγός του ΟΦΗ μίλησε στους Γιάννη Χαμαλάκη και Σταύρο Καραΐνδρο για την εφετινή σεζόν, τα λάθη, τον κόσμο, τον Βάλντας Νταμπράουσκας, εξομολογήθηκε τα όνειρά του, αλλά και τα παράπονά του για την Εθνική, αποκάλυψε τη σκέψη του να εγκατασταθεί μόνιμα στο Ηράκλειο, αναφέρθηκε στον Μιχάλη Μπούση και τόνισε πως ετοιμάζει βαλίτσες για... Νάπολι για να δει τη μεγάλη του αγάπη να σηκώνει την κούπα.

Απολαύστε τον:


"Εχω αρχίσει να σκέφτομαι να μείνω μόνιμα στο Ηράκλειο"

«Οσοι παίκτες έρχονται στο Ηράκλειο, τους αρέσει και θέλουν να μείνουν και μετά, όταν τελειώνει η καριέρα τους. Κι εγώ έχω αρχίσει να σκέφτομαι να μείνω μόνιμα εδώ. Το αν θα κλείσω την καριέρα μου στον ΟΦΗ εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, αν με θέλει η ομάδα κι εγώ αν μπορώ να προσφέρω στην ομάδα, πάντως δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου πίσω στη Μυτιλήνη όταν τελειώσω το ποδόσφαιρο. Τώρα έτσι όπως το σκέφτομαι δεν μπορώ να γίνω προπονητής σε ανδρικό επίπεδο, αλλά σε παιδάκια Ακαδημιών ναι. Αυτό μου αρέσει και ήδη ασχολούμαι με το να πάρω το δίπλωμα. Η μητέρα μου δουλεύει σε φούρνο, ο πατέρας μου είναι στρατιωτικός. Δεν μπορώ να γυρίσω, όχι πως είναι ντροπή, αλλά επειδή ξέρω τι τραβάει η μάνα μου τόσα χρόνια δουλεύοντας σε φούρνο.

Οταν τελείωνε το συμβόλαιό μου πέρυσι το καλοκαίρι συζητήσαμε με τον ΟΦΗ λίγο πριν το τελευταίο ματς της κανονικής διάρκειας, με τον Απόλλωνα. Η ομάδα έτσι λειτουργεί και είναι απολύτως σεβαστό. Είναι ξεκάθαρα στο χέρι της ομάδας. Πέρυσι ακούγονταν πάρα πολλά για ενδιαφέρον άλλων ομάδων, κάθε δημοσιογράφος μπορεί να γράψει κάτι και να απέχει από την πραγματικότητα γιατί δεν έχει μιλήσει ούτε με εμένα ούτε με την ομάδα.

Οι περισσότεροι παίκτες θέλουν να πάνε εξωτερικό, αλλά πρέπει να βλέπεις και τις προοπτικές. Γιατί εξωτερικό είναι και η Κίνα και η Ινδία. Σίγουρα τα λεφτά είναι περισσότερα, αλλά έχω δείξει ότι τα χρήματα δεν είναι το παν. Οι αγορές της Ολλανδίας ή του Βελγίου παίρνουν πιο μικρούς από εμένα ηλικιακά για να υπάρχει η προοπτική της πώλησης. Σίγουρα θα το σκεφτώ αν υπάρξει κάτι από το εξωτερικό με προοπτική εξέλιξης, κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά την καριέρα του.

"Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ο κόσμος του ΟΦΗ κουράστηκε"

Εμένα μου αρέσει πάντα να τα λέω έξω από τα δόντια και να μη στέκομαι σε δικαιολογίες. Ούτε να λέω πάρα πολλά λόγια γιατί ο κόσμος κουράστηκε να ακούει. Η δουλειά μου δεν είναι να μιλάω και να λέω ποιος φταίει ή δεν φταίει, αλλά σίγουρα η χρονιά δεν ήταν επιτυχημένη. Δεν καταφέραμε να μπούμε στην εξάδα κι αυτό είναι αποτυχία. Οι εμφανίσεις μας, ειδικά στο Γεντί Κουλέ, δεν είναι αυτές που πρέπει να είναι. Εχουμε κερδίσει πάρα πολύ λίγα παιχνίδια. Εγώ πριν έρθω στον ΟΦΗ ήξερα ότι οι περισσότερες ομάδες έλεγαν πάμε στην έδρα του ΟΦΗ και να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε κάτι. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλοιωθεί λίγο.

Κατά την άποψή μου εντός έδρας θα πρέπει να παίξεις ένα διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου, πιο κυριαρχικό, να δημιουργείς ευκαιρίες. Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα ημίχρονα με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, που σταθήκαμε καλά, δεν κλειστήκαμε πίσω σε Τούμπα και Καραϊσκάκη. Και πρεσάραμε και προσπαθήσαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο κατοχής. Αυτό πρέπει να γίνεται και στην έδρα μας, από το 1ο λεπτό πρέπει να είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι. Θεωρώ πως και με Ατρόμητο, που χάσαμε από ένα σουτ, και με τον Βόλο που κάναμε ευκαιρίες και αξίζαμε τη νίκη και με τον Αστέρα που κερδίσαμε στο τέλος ήμασταν καλύτεροι. Με εξαίρεση τα τελευταία τρία παιχνίδια με Αρη, ΑΕΚ και το Σάββατο με τον Λεβαδειακό, που δεν αντιπροσώπευαν την εικόνα που κάναμε στον δεύτερο γύρο. Αν και θεωρώ ότι από τη Λαμία και μετά, αν και κερδίσαμε 4-1, η ομάδα δεν έπαιξε όπως έπαιζε. Μπορεί ο κόσμος να βλέπει το σκορ, αλλά η ομάδα δεν είχε την εμφάνιση που έκανε στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό. Και με τον Ιωνικό επίσης. Μετράει τελικά η νίκη, ειδικά εκτός έδρας, χωρίς να παρουσιάζουμε σωστό ποδόσφαιρο ή να παίζουμε καλά και ο κόσμος να ευχαριστιέται; Αν ο κόσμος βλέπει ότι η ομάδα παίζει με πάθος και οι παίκτες ματώνουν τη φανέλα, δεν θα πει κάποιος κάτι. Αν δει μία εμφάνιση όπως με τον Λεβαδειακό είναι λογική και κατανοητή η στενοχώρια και η γκρίνια.

VOUROS-OCFP.jpg#asset:442200


Μετά την κάκιστη εμφάνιση στη Λιβαδειά, που θεωρώ ως τη χειρότερη που κάναμε σε εκτός έδρας παιχνίδι, μας έβγαλε η κληρωτίδα να ξαναπαίξουμε με τον Λεβαδειακό 1η αγωνιστική στα πλέι άουτ. Οταν χάνεις 2-0 και σου δίνεται η ευκαιρία να ξαναπαίξεις με αυτή την ομάδα μία εβδομάδα μετά δεν γίνεται να λέμε πως δεν υπάρχει κίνητρο. Νομίζω ότι είναι χρέος μας, όπως έχει πει και ο προπονητής μας, να κάνουμε ένα σερί νικών με αυτές τις ομάδες. Αν θέλουμε να δείξουμε πως του χρόνου μπορούμε να μπούμε στην 6άδα τότε πρέπει να τερματίσουμε έβδομοι. Ο κόσμος περιμένει τα ντέρμπι, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως αν κερδίσουμε όλες τις ομάδες που βρίσκονται από την 6η θέση και κάτω θα μπούμε στα πλέι οφ. Ο Βόλος, για παράδειγμα, έχασε από όλες τις μεγάλες ομάδες και με μεγάλο σκορ και κέρδισε τις ομάδες από την 6η θέση και κάτω. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Ο κόσμος έχει κουραστεί να λέμε του χρόνου και του χρόνου. Πρέπει να φέρουμε τον ΟΦΗ εκεί που πρέπει γιατί η ομάδα έχει τεράστια δυναμική και πρέπει να είναι στην εξάδα. Είναι αμαρτία που δεν είμαστε στα πλέι οφ και υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ποδοσφαιριστές.

Όλα αυτά που έγιναν με τους κ.κ. Γιάννη και Γιώργο Σαμαρά και Νιόπλια σίγουρα μπορεί να επηρεάσουν, αλλά οι παίκτες είναι αυτοί που πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι και να τραβήξουν την ομάδα. Ο κάθε προπονητής, για παράδειγμα, μπορεί να δείξει ένα σύστημα, μία τακτική και στα πρώτα 5 λεπτά ενός αγώνα όλα να αλλάξουν, οι παίκτες λοιπόν είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία.

Οταν είσαι αρχηγός πρέπει να αναλαμβάνεις την ευθύνη. Στα εύκολα είναι πιο εύκολο να κάνεις δηλώσεις. Οταν χάνουμε και στραβώνει το κλίμα πρέπει να βγαίνουν οι αρχηγοί. Στην προκειμένη περίπτωση εγώ, όπως έγινε και μετά την Κηφισιά. Δεν το παίζω υπεράνω, αλλά όταν φοράς το περιβραχιόνιο πρέπει να το τιμάς. Σε κάθε ομάδα ο αρχηγός πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Τα αποδυτήρια είναι πιο σημαντικά από το γήπεδο, όταν δεν υπάρχουν υγιή αποδυτήρια τότε υπάρχουν προβλήματα.

"Ο ΟΦΗ χρειάζεται τη σταθερότητα"

Μία χρονιά πριν έρθω, ο ΟΦΗ βγήκε Ευρώπη. Οταν ήρθα στον ΟΦΗ την πρώτη χρονιά σωθήκαμε λίγο πριν το τέλος. Πέρυσι μείναμε εκτός πλέι οφ όταν ο ΠΑΣ πήρε πίσω τους βαθμούς. Πρέπει να βρούμε μία ισορροπία. Φέτος την 5η αγωνιστική πέφταμε και όταν παίζαμε με τον Άρη αν κερδίζαμε προλαβαίναμε τα πλέι οφ. Κάπου να είμαστε ρεαλιστές. Είναι λογική η γκρίνια μετά τον Λεβαδειακό όπως ήταν ωραίο που μετά το ματς με τον Άρη, που φάγαμε τρία γκολ, όλο το Γεντί Κουλέ χειροκροτούσε. Εγώ δεν το έχω ξαναδεί αυτό! Ο κόσμος είναι δύσκολος και απαιτητικός και καταλαβαίνω ότι θέλει να βλέπει τον ΟΦΗ να πρωταγωνιστεί, αλλά καταλαβαίνει και αναγνωρίζει. Πρέπει να βρούμε σαν οργανισμός τη σταθερότητα, να μπούμε 2-3 χρονιές στην εξάδα για να φτιάξουμε τη βάση για το βήμα παραπάνω. Δεν γίνεται τη μία χρονιά να σωζόμαστε στο τέλος και την άλλη να βγαίνουμε Ευρώπη.

"Όνειρο μου είναι να κάνουμε κάτι με τον ΟΦΗ, να πάρουμε ένα κύπελλο"

Ο στόχος του ΟΦΗ του χρόνου είναι η εξάδα και αν μείνει ο κορμός των παικτών και αν κριθεί ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις, να πάμε την ομάδα στα πλέι οφ. Δικό μου όνειρο είναι να παίξω Εθνική και θέλω να κάνουμε κάτι με τον ΟΦΗ, να πάρουμε ένα κύπελλο, να κάνουμε κάτι. Εγώ δεν είμαι από παιδί ΟΦΗ, δεν πουλάω οπαδιλίκι, αλλά είμαι τρία χρόνια στον ΟΦΗ και αν μείνω και 5 μπορώ να πάρω υπηκοότητα (γέλια).

DABRA.jpg#asset:442202

Το σύστημα είναι ανάλογα τα υλικά που έχεις. Δεν μπορείς να κάνεις μακαρόνια με κιμά αν δεν έχεις κιμά. Αυτό το σύστημα κρίνει ο προπονητής και αυτό παίζει. Το 3-5-2 έφτιαξε κυρίως την άμυνα του ΟΦΗ. Μετά το 65' με τον Λεβαδειακό το σύστημα άλλαξε και νομίζω ότι ήμασταν λίγο πιο καλοί, κρατήσαμε μπάλα. Και με τον Αστέρα από το 75' παίζαμε με 4 πίσω. Το 3-5-2 είναι απαιτητικό σύστημα, αν θυμάστε τη Γιουβέντους, όταν έπαιζε με Κιελίνι, Μπαρτσάλι και Μπονούτσι, κατέβαινε με 3-5-2 και κατάφερε να το παίξει καλά μετά τον τέταρτο χρόνο. Οι παίκτες τρέχουν σε άλλους χώρους με αυτό το σύστημα, τη μεγαλύτερη δουλειά στην άμυνα την κάνουν οι τρεις πίσω και το «6άρι», ο Μεγιάδο στην προκειμένη περίπτωση. Εμένα αν με ρωτάτε το αγαπημένο μου σύστημα είναι το 4-3-3, όχι για τον ΟΦΗ, μιλάω γενικά, αν γίνω ποτέ προπονητής αυτό θα έπαιζα.

Ο κύριος Νταμπράουσκας είναι ένας πολύ απαιτητικός άνθρωπος, πάντα έχει κάτι να πει. Αν θυμάστε μετά τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο είχε κάτι να πει, το ίδιο και στη Λαμία, είναι πολύ απαιτητικός. Φανταστείτε με τον Ιωνικό που δεν παίξαμε καλά, αλλά κερδίσαμε τι μας είπε στα αποδυτήρια (γέλια). Μπορεί να φαίνεται ψυχρός, αλλά δεν είναι. Του αρέσει ο ΟΦΗ, θέλει να αφήσει έργο. Ήρθε από ομάδες που έκανε πρωταθλητισμό και βοηθάει και τον ΟΦΗ να μεγαλώσει τους στόχους του, να περάσει στην ομάδα τον πρωταθλητισμό.

Ο κόουτς το έχει με το θέμα της ψυχολογίας, όπως το είχε και ο κ.Νιόπλιας. Να σε ανεβάσουν δηλαδή. Με τον κ.Νταμπράουσκας μου έκανε εντύπωση που φώναξε τον κάθε αρχηγό ξεχωριστά και μας μίλησε κανά δίωρο. Ρωτούσε πράγματα και εκτός ποδοσφαίρου. Και προσωπικά και οικογενειακά, ρωτούσε αν έχουμε κάποια προβλήματα. Οι απαιτήσεις που έχει σε κάνουν καλύτερα, φτάνεις στα όριά σου και βελτιώνεσαι. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και δεν έχουμε παρουσιάσει ακόμα αυτό που πρέπει.

Εγώ πάντα δεν είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου, πάντα θέλω να βοηθάω περισσότερο. Το ότι πήρα 7 κίτρινες κάρτες εφέτος σημαίνει πως κάτι μάλλον δεν έκανα καλά, αργούσα να πάω στον αντίπαλο. Είναι πολλές κάρτες για μένα, την επόμενη χρονιά θα ήθελα να μη πάρω τόσες κάρτες. Θα ήθελα να είχα βάλει κι ένα γκολ, όπως πέρυσι που είχα βάλει τρία.

Το 3-3 με την ΑΕΚ πέρυσι είναι αξέχαστη στιγμή, ήταν και ο πατέρας μου στο γήπεδο, υπήρχε συναισθηματική φόρτιση. Είναι η πιο ωραία μου στιγμή στην ομάδα, αν και δεν κερδίσαμε. Φαντάσου να το κάναμε 4-3 τι θα γινόταν.

VOUROS-AEK.jpg#asset:442201


Εχω πάψει να σκέφτομαι την Εθνική. Είναι πολλά που θέλω να πω και δεν χρειάζεται γιατί δεν υπάρχει ουσία. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα παιδιά που έχουν παράπονα. Σε ένα φιλικό με τη Λιθουανία θα μπορούσε ο προπονητής να δοκιμάσει παίκτες. Για μένα η μεγαλύτερη τιμή είναι το εθνόσημο. Το έχω σαν παράπονο από την εποχή που ήμουν στο ΑΠΟΕΛ. Επαιζα Champions League και δεν ήμουν στην Εθνική. Και ο Χρήστος ο Μανδάς θα μπορούσε να κληθεί με αυτή τη χρονιά που κάνει. Να κληθεί στο φιλικό, να τον δοκιμάσει ο κόουτς, να εξαργυρώσει την προσπάθεια που κάνει ο παίκτης. Αν έπαιρνε έναν παίκτη από τον ΟΦΗ αυτό θα ήταν καλό για την ομάδα, αλλά και για τους Έλληνες παίκτες που γενικώς στην Ελλάδα είμαστε στο περιθώριο. Θα δουν οι Έλληνες άλλων ομάδων, που δεν παίζουν στους «μεγάλους», ότι κλήθηκε ένας παίκτης του ΟΦΗ και θα αποκτήσουν κίνητρο.

VOUROS-MANDAS.jpg#asset:442199


Δηλαδή ένας παίκτης πρέπει να φύγει από την Ελλάδα, να πάει να παίξει για παράδειγμα στην Πολωνία για να κληθεί στην Εθνική; Εσάς αυτό πώς σας φαίνεται; Πέρυσι ο κ.Πογέτ πήγε να δει το ΠΑΟΚ-Άρης που ήταν μόνο ο Πασχαλάκης Ελληνας! Δεν λέω να έρθει να δει μόνο τον ΟΦΗ, αλλά να πάει σε παιχνίδια που υπάρχουν Έλληνες ποδοσφαιριστές. Πλέον τους Έλληνες τους ψάχνουμε με το κιάλι. Δεν νομίζω ότι υστερούμε τόσο πολύ σε σχέση με κάποιους παίκτες που έρχονται από το εξωτερικό. Εγώ πάντα θα στηρίζω τον Ελληνα ποδοσφαιριστή. Όλοι μας θέλουμε το καλό της Εθνικής, πάνω απ' όλα είναι η Εθνική.

"O Mπούσης είναι ο καλύτερος πρόεδρος που είχα"

Ο Μιχάλης Μπούσης είναι πάρα πολύ καλός άνθρωπος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ τέτοιο πρόεδρο δεν είχα ποτέ ξανά. Πρόπερσι που κάναμε 10 σερί ήττες μας στήριζε συνέχεια και η αντίδρασή του ήταν οικογενειακή. Είναι ο καλύτερος πρόεδρος που είχα. Ανθρώπινος και προσιτός. Αν και μακριά λόγω απόστασης είναι πάντα κοντά στην ομάδα και έχει σχέδια και βλέψεις. Νομίζω ότι θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να πρωταγωνιστήσει του χρόνου ο ΟΦΗ.

Εγινε η 1η αγωνιστική των πλέι οφ και είδατε τι έγινε. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να γίνει την 5η ή 6η αγωνιστική, για να μη πω την προτελευταία. Αν φτάσουμε εκεί. Διαιτητικά λάθη γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται, απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνονται λάθη με τόσα άτομα. Εχουμε διαιτητή, βοηθούς, VAR, aVAR. Βάλαμε με τον Λεβαδειακό γκολ με απευθείας φάουλ και το κοιτούσαν στο VAR! Δηλαδή τι κοιτάτε ρε παιδιά; Βλέπετε ότι ο ΟΦΗ δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για τη διαιτησία μόνο μία αντίδραση του κ.Μπούση και αυτό το έκανε όταν έγιναν σοβαρότατα διαιτητικά λάθη.

Εμένα στον β' γύρο μου αρέσει πάρα πολύ ο ΠΑΟΚ. Έχει ένα πολύ καλό προπονητή, ασχέτως με αυτά που βγαίνει και λέει που χαλάνε την εικόνα του. Ο Λουτσέσκου το χάνει εκεί, αλλά σαν προπονητής έχει τρομερή τακτική και στα ντέρμπι είναι μανούλα. Επίσης εφέτος έχει βγάλει 2-3 παίκτες. Είναι δύσκολο πράγμα να κάνεις πρωταθλητισμό και να βγάζεις και νέα παιδιά. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα αγωνιστικό ντεμαράζ με τον Φορτούνη που είναι ο πιο ποιοτικός Έλληνας ποδοσφαιριστής. Η ΑΕΚ παίζει πολύ ανοιχτά και παίζει πάρα πολύ ψηλά και πρέπει λίγο να το αλλάξει αυτό. Ο τίτλος θα κριθεί ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Εγώ υποστηρίζω Ρεάλ Μαδρίτης, μη μου πείτε εσείς πως είστε Μπαρτσελόνα (γέλια)! Το πιο τρελό μου όνειρο ήταν που έπαιξα κόντρα στη Ρέαλ στο Champions League. Θέλω να το πάρει το Champions League η Ρεάλ, αλλά παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα. Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση η Νάπολι εφέτος, είναι μία σοβαρή ομάδα και παίζει τρομερό ποδόσφαιρο. Στην Ιταλία υποστηρίζω Νάπολι λόγω Μαραντόνα και φανταστείτε ότι δεν τον έχω δει live να παίζει. Να ξέρετε ότι έχω κλείσει εισιτήρια για το τελευταίο ματς, 6 Ιουνίου, Νάπολι-Σαμπντόρια. Αν μπορούσα θα έπαιρνα μαζί μου τον πιο τρελό, τον Νίκο Μαρινάκη. Ο Νίκος είναι ο πιο τρελός απ' όλους στην ομάδα!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.