Ο Σαμαράς, ο Φαν'τ Σιπ και το ιστορικό '87

13:23 | 20/11/2019

Ένα flashback στο 1987 και την άγνωστη «συνάντηση» του Γιάννη Σαμαρά με τον Τζον Φαν'τ Σιπ.

Η σεζόν 1986-87 έχει τη δική της ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δη στο επαγγελματικό. Είναι η χρονιά που το πρωτάθλημα τελείωσε τον Ιούνιο και ο τελικός κυπέλλου, ο ιστορικός για τον ΟΦΗ, έγινε τέλη του ίδιου μήνα. 

Οι τρεις τελευταίες αγωνιστικές είναι παρωδία, οι πρόεδροι των ΠΑΕ θέλουν ποσοστό από το ΠΡΟ-ΠΟ, ομάδες δεν κατεβαίνουν να αγωνιστούν, οι τιμωρίες διαφοροποιούν τον βαθμολογικό πίνακα και ο Ολυμπιακός κατακτά, για τελευταία φορά πριν από τα «πέτρινα χρόνια», το πρωτάθλημα.

απεργια-πρωτα-εφημερ.jpg#asset:148788

Για τον ΟΦΗ είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Φτάνει στον τελικό του κυπέλλου κόντρα στον Ηρακλή στο Ολυμπιακό Στάδιο και κατακτά την κούπα. Η ημερομηνία του αγώνα είναι στον «αέρα» λόγω των εξελίξεων και τελικά ορίζεται για την Κυριακή, 21 Ιουνίου. Είναι η χρονιά του Ευρωμπάσκετ και του θριάμβου, είναι η χρονιά που το ΟΑΚΑ φιλοξενεί τον τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων ανάμεσα στον Άγιαξ και την Λοκομοτίβ Λειψίας.

3_180621_112524.jpg#asset:25206

Ο συγκεκριμένος τελικός έχει οριστεί για τις 13 Μαϊου. Ο Γιάννης Σαμαράς και ο Γρηγόρης Τσινός δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και βρίσκονται στις εξέδρες για να δουν την «αρμάδα» του Κρόιφ. Στην πρόσφατη, μεγάλη, συνέντευξη που παραχώρησε στο Capitano.gr, ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΟΦΗ θυμήθηκε εκείνο το παιχνίδι, αλλά και την ξεχωριστή παρουσία του Τζον Φαν'τ Σιπ: «Πριν τον τελικό του '87 που παίξαμε με τον Ηρακλή, πήγαμε με τον Γρηγόρη τον Τσινό και είδαμε το Άγιαξ-Λοκομοτίβ Λειψίας που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο, τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Αν δεν κάνω λάθος έπαιζε και ο Φαν'τ Σιπ. Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, από εκείνον ξεκίνησε το γκολ του Άγιαξ που έκρινε το παιχνίδι», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ-ΑΓΙΑΞ-ΦΑΝΤ-ΣΙΠ.jpg#asset:148786

Και δεν έπεσε έξω. Ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ανδρών ήταν βασικό μέλος του Άγιαξ εκείνης της περιόδου και είχε αγωνιστεί στον τελικό του ΟΑΚΑ. Ο Ολλανδός, προπονητής πλέον, ήταν αυτός από τα πόδια του οποίου άρχισε η φάση, με εξαιρετική μπαλιά από τα δεξιά, για να γίνει η σέντρα προς το κεφάλι του, μοναδικού σκόρερ του τελικού, Μάρκο φαν Μπάστεν.

Ajax-Cup-Winners-Cup-1987-MESA2.jpg#asset:148807

Ο Γιάννης Σαμαράς και ο Γρηγόρης Τσινός ήταν παρόντες σε μία μεγάλη βραδιά του Αίαντα. Θαυμαστές του ολλανδικού ποδοσφαίρου και δη του Γιόχαν Κρόιφ: «Ο αγαπημένος μου παίκτης και προπονητής είναι ο Κρόιφ. Αυτόν ακολουθώ. Ο Γιόχαν για μένα είναι ψηλά. Τον έχω μελετήσει και ταυτίζομαι μαζί του σε πάρα πολλά πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς στη συνέντευξή του στο Capitano.gr.

Τριάντα δύο χρόνια μετά, Σαμαράς και Φαν'τ Σιπ έχουν κοινό τόπο διαμονής και εργασίας, την Ελλάδα. Ο πρώτος είναι ο επικεφαλής του μεγάλου πρότζεκτ του ΟΦΗ και ο δεύτερος ο προπονητής της Εθνικής ομάδας. «Ο Φαν'τ Σιπ αλλάζει το παιχνίδι της Εθνικής, θέλει την μπάλα, θέλει να επιτεθεί, θέλει να παίξει επιθετική άμυνα. Πάει σε ένα μοντέλο αντίστοιχο του ΟΦΗ. Το χρειαζόμαστε. Μακάρι να φτάσει και στις μικρές Εθνικές. Ελπίζω να έρθει η μέρα να δούμε παίκτη του ΟΦΗ στην Εθνική, αυτό θέλουμε», ήταν τα λόγια του διευθυντή ποδοσφαίρου του Ομίλου όταν η συζήτηση έφτασε στην Εθνική ομάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλη συνέντευξη του Γιάννη Σαμαρά στο Capitano.gr: «Ο δικός μου ΟΦΗ»

Ευγένιος Γκέραρντ 1940-2018

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.