ΟΦΗ-ΑΕΚ: Rewind στη νίκη στο άδειο «Γεντί Κουλέ»

ΟΦΗ

Το Capitano.gr θυμάται το τελευταίο ΟΦΗ-ΑΕΚ σε άδειο «Γεντί Κουλέ» και τη νίκη του Ομίλου - σήμερα στις 15:00 το ματς

H προϊστορία των συναντήσεων του ΟΦΗ με την ΑΕΚ στο “Θεόδωρος Βαρδινογιάννης” περιλαμβάνει τα πάντα: γκολ, σασπένς (όπως η ματσάρα τον Απρίλιο του 2005 που κρίθηκε υπέρ της Ένωσης με το τέρμα του Νίκου Λυμπερόπουλου, στην εκπνοή), φιλάθλους και των δύο ομάδων... αλλά κι ένα μόλις παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών, πριν από 18μιση χρόνια!

Τώρα είναι ο κορωνοϊός, που εδώ και 10 μήνες κρατά τον κόσμο μακριά απ’ τα γήπεδα, τότε ήταν η τιμωρία του αθλητικού δικαστή για τα επεισόδια θερμοκέφαλων οπαδών στην πρώτη εντός έδρας αναμέτρηση των “ασπρόμαυρων” για τη σεζόν 2002-2003, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Είχαμε φτάσει στην 6η στροφή του 24ου επαγγελματικού πρωταθλήματος, και ο ΟΦΗ με τον Ζντένεκ Σκάζνι στο “τιμόνι” αγνοούσε την γεύση... της νίκης!

Οι Κρητικοί μετρούσαν ήδη τρεις κατραπακιές: 3-0 στην πρεμιέρα από τον Ηρακλή στην Νέα Ευκαρπία, 1-0 από τον Ολυμπιακό στο Ηράκλειο και 3-2 από τον ΠΑΟΚ ξανά στο “Γεντί Κουλέ”. Η συγκομιδή τους ήταν πολύ φτωχή, όλοι κι όλοι δύο βαθμοί απ’ τις ισάριθμες ισοπαλίες με Ακράτητο στα Άνω Λιόσια (1-1) και Προοδευτική (0-0) στον Κορυδαλλό.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο ΟΦΗ άνοιξε το σπίτι του για να υποδεχθεί την ΑΕΚ. Παρά τις εσωτερικές αναταράξεις απ’ την παρουσία του Μάκη Ψωμιάδη στη διοίκηση του και την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Νέα Φιλαδέλφεια, η Ένωση ήταν για 15 σερί αγώνες αήττητη, σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Οι πτήσεις ... του “δικεφάλου” ήταν πολύ υψηλές, με αποκορύφωμα τις δύο ισοπαλίες με την Ρεάλ Μαδρίτης: 3-3 στο “Νίκος Γκούμας” και 2-2 στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”.

Οι στίχοι που έγραψε ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, μελοποίησε ο Στέλιος Καζαντζίδης και ερμήνευσε ο Μίμης Παπαϊωάννου, επιβεβαιώθηκαν για δεύτερη φορά: “και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε τ' όνομά σου”.

Ο ύμνος της ΑΕΚ θα μπορούσε να παίξει και το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου στο Ηράκλειο. Οι “κιτρινόμαυροι”, παρασυρμένοι απ’ το ρεφρέν, σούταραν και κόντεψαν να σπάσουν δύο φορές τα δοκάρια, με τους Λάκη στο 39’ και Ίβιτς στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

οφη-2002-πανηγυρικο.jpg#asset:276882


Ο αγωνιστικός χώρος θύμιζε... χωράφι, οι κερκίδες ήταν άδειες, όμως οι φίλοι του ΟΦΗ είχαν πιάσει τις γύρω πολυκατοικίες, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, έστω και από μεγαλύτερη απόσταση απ’ την συνηθισμένη.

Οι γηπεδούχοι απείλησαν σε δύο συνεχόμενες φάσεις, στο 24’ και το 25’, την εστία του Χιώτη, με τους – προερχόμενους απ’ το Μουντιάλ στην Κορέα και την Ιαπωνία - Κοσταρικανούς Μαουρίτσιο Σολίς και Ρόναλντ Γκόμεζ.

Η επιλογή του Μπάγεβιτς να αφήσει στον πάγκο τον Βασίλη Τσιάρτα αποπροσανατόλισε την ομάδα του, που έμοιαζε ασύνδετη επιθετικά. Με εξαίρεση τα δύο δοκάρια, οι “κιτρινόμαυροι” δεν είχαν κάτι άλλο σημαντικό να επιδείξουν.

Με υπομονή και συντήρηση δυνάμεων, ο ΟΦΗ βρήκε στο στόχο στο 55’. Ο Σολίς εκτέλεσε φάουλ απ’ τα δεξιά, ο Γκόμεζ πήρε την κεφαλιά απ’ τον Καψή, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Ηλία Κώτσιου, ο οποίος πλάσαρε ψύχραιμα και υποδειγματικά, γράφοντας το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

Πολύ καλή η διαιτησία του Κύρου Βασσάρα. Ο Θεσσαλονικιός μουντιαλικός ρέφερι, στις καθυστερήσεις πήρε δύο πολύ καίριες και ορθές αποφάσεις: Ακύρωσε το τέρμα του Δημήτρη Ναλιτζή, καθώς είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Ίλια Ίβιτς στον Άριαν Μπεκιάι, και απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Μιχάλη Καψή.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΦΗ: Μπεκιάι, Δερμιτζάκης, Κώτσιος, Αδάμος, Κολιτσιδάκης, Μπελεβώνης (88 Γκίτσης), Σταυρακάκης (60 Σοάρες), Κιάσσος, Σολίς, Σαπουντζής (85 Χρυσάφης), Γκόμες.

ΑΕΚ: Χιώτης, Κωστένογλου, Ράιτ, Καψής, Ζαγοράκης, Σεντένο (71 Τσάρτας), Κατσουράνης, Λάκης, Γεωργάτος (65 Κωνσταντινίδης), Νικολαϊδης (75 Ναλιτζής), Ίβιτς.

Παρθενική νίκη για τον Σκάζνι, παρθενική ήττα για τον Μπάγεβιτς. Ο ΟΦΗ έκοψε τη... φόρα και τα φτερά της ΑΕΚ, που έχασε πολύτιμο έδαφος στην μάχη του τίτλου. Εκείνη η απώλεια βαθμών στο Ηράκλειο, αποδείχθηκε καθοριστική στο τέλος της χρονιάς. Πιθανότατα στέρησε και το “στέμμα” απ’ την Ένωση, η οποία τερμάτισε στην τρίτη θέση, δύο μόλις πόντους πίσω από τους δύο “αιώνιους”, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που ισοβάθμισαν, με το πρωτάθλημα να βάφεται κόκκινο στο ντέρμπι της Ριζούπολης...

* ΟΦΗ-ΑΕΚ σήμερα στις 15:00 με ζωντανή μετάδοση από το Novasports 1 και live ενημέρωση και ρεπορτάζ από το Capitano.gr.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.