ΟΦΗ, ο απολογισμός: Τι είδαμε και τι θα δούμε

Απόψεις

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 10 αγωνιστικών, ιδού ο απολογισμός του «νέου» ΟΦΗ. Δεν έτυχε, πέτυχε.

Ο ΟΦΗ φέτος συγκαταλέγεται στις θετικές εκπλήξεις της Super League κι αυτό είναι κάτι που δύσκολα κάποιος μπορεί να το αρνηθεί. Έπειτα από δέκα αγωνιστικές η ομάδα του Γιώργου Σίμου βρίσκεται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μπορεί εσχάτως να ζορίστηκε απέναντι στον ΠΑΟΚ, όμως σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένης και της ήττας στο «Γ. Καραϊσκάκης απ’τον Ολυμπιακό») η ομάδα του Ηρακλείου έχει παίξει ομολογουμένως καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο με την μπάλα κάτω. Μια ομάδα που με τον τρόπο που παίζει σε αυτά τα πρώτα δέκα ματς της σεζόν έχει γεμίσει χαμόγελα τους φιλάθλους της, που έχουν σήμερα κάθε λόγο να ονειρεύονται μια συνολικά καλή χρονιά στην πρώτη κατηγορία, έπειτα από καιρό.

Η αλλαγή στη διοίκηση και στα πρόσωπα

Ο ΟΦΗ πέρασε από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, από οικονομικά και διοικητικά προβλήματα. Η έλευση του Μιχάλη Μπούση στην προεδρία έφερε τη σταθερότητα που έλειπε για αρκετό καιρό από τις τάξεις της ομάδας και μαζί με αυτή ένα νέο και μακροπρόθεσμο πλάνο. Σιγά-σιγά και με συγκεκριμένες κινήσεις έγιναν βήματα προς τα εμπρός για ένα σχέδιο που σήμερα υλοποιείται και ήδη φαίνεται στο χορτάρι.

Ο ισχυρός άνδρας του ΟΦΗ, από την ημέρα που ανέλαβε μέχρι και σήμερα φρόντισε να εξοπλίσει την ομάδα με ανθρώπους που ανήκουν χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου και έχουν εμπειρία. Οι Γιάννης Σαμαράς, Νίκος Νιόπλιας, Γρηγόρης Τσινός, Παύλος Αδάμος, Μανώλης Πατεμτζής, Σάββας Κωφίδης, Δημήτρης Μάρκος, Αλέξης Αλεξούδης, Στέφανος Βαβουλάς, έγιναν μέλη ενός πρότζεκτ που σήμερα εμπεριέχει εννέα τομείς στο ποδοσφαιρικό τμήμα του και μια πολύ συγκεκριμένη οργάνωση, ενώ την ίδια ώρα στη Διοίκηση του ΟΦΗ μπήκαν επιπλέον προσωπικότητες, πρόσωπα με όραμα, όρεξη για δουλειά και αγάπη για τον κρητικό σύλλογο (Γιώργος Σαμαράς, Ηλίας Πουρσανίδης κ.ά.). 

Σωστές επιλογές και στο χορτάρι

Ο ΟΦΗ το καλοκαίρι μπορεί να έχασε κάποια σημαντικά όπλα που βοήθησαν την περσινή σεζόν, ωστόσο δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Απ’τη στιγμή που ξεκαθάρισε το τοπίο με την άνοδό του, κινήθηκε έξυπνα και οργανωμένα και ενισχύθηκε ποιοτικά σε αρκετές θέσεις. Σεμέντο, Μάνος και Τσιλιανίδης αναμφίβολα έχουν κλέψει την παράσταση απ’τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, καθώς όλοι μαζί έχουν σήμερα 13 γκολ και 3 ασσίστ σε δέκα αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό πως στην περίπτωση του Μάνου ο ΟΦΗ περίμενε αρκετό καιρό προκειμένου να πάρει το ΟΚ από τον Ολυμπιακό, ενώ η κομβική επιλογή Τσιλιανίδη (διακριθείς πέρυσι με τον Αστέρα Τρίπολης) ανέβασε κι άλλο τις δυνατότητες της ομάδας. Μαζί με τους Νέιρα (1ος στον ΟΦΗ στις ασίστ με 4), Ναμπί και Μεγιάδο, οι προαναφερθέντες φτιάχνουν μια πολύ ποιοτική μεσοεπιθετική γραμμή που σε αυτό το πρώτο διάστημα έχει τραβήξει τα βλέμματα. Δυστυχώς ο τελευταίος μπήκε στα πιτς για τους επόμενους δύο μήνες περίπου και η ομάδα του Ηρακλείου θα χρειαστεί να βρει λύσεις, ωστόσο ο ΟΦΗ πλέον έχει πρωταγωνιστές.

Δεν είναι όμως μόνο οι μεταγραφές που κάνουν ένα σύνολο να δουλεύει σωστά. Παίζει ρόλο και ο άνθρωπος που αποφασίζει. Ο Γιώργος Σίμος και το επιτελείο του έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά παρουσιάζοντας ένα σύνολο που πιέζει, που τρέχει στο χορτάρι και έχει συγκεκριμένες αρχές. Μπορεί να μην είναι το ποιοτικότερο σύνολο του πρωταθλήματος, αλλά αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία απ’τη στιγμή που σαν ομάδα δουλεύουν σε πολύ υψηλό επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα. Έτσι λοιπόν ο ΟΦΗ σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να είναι 1ος στο πρωτάθλημα σε τελικές (13.4 ανά αγώνα), 2ος σε γκολ (19 σύνολο, 1.9 ανά αγώνα) πίσω από τον ΠΑΟΚ και 3ος σε ασσίστ (14 σύνολο, 1.4 ανά αγώνα) πίσω μόνο απ’τους δύο πρωτοπόρους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. 

Υγεία και σωστή δουλειά που φέρνει αποτέλεσμα

Πέρα όμως από τα στατιστικά και τους αριθμούς ο φετινός ΟΦΗ (τουλάχιστον αυτός που βλέπουμε σε αυτές τις πρώτες δέκα αγωνιστικές) βγάζει μια υγεία προς τα έξω. Είναι φανερό πως ο Σίμος έχει κερδίσει τους παίκτες του και τη διοίκηση που τον εμπιστεύεται παρά το ότι είναι νέος στην ηλικία. Επιπλέον η διοίκηση εργάζεται σωστά καθώς υπάρχει σχέδιο και προσωπικό για διαφορετικούς τομείς που απασχολούν το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Θα ήταν από δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει το αποτέλεσμα που βλέπουμε, αν το ποδοσφαιρικό τμήμα για παράδειγμα αποτελείτο από τρία-τέσσερα άτομα ή αν οι προπονητές και ο γυμναστής της ομάδας δεν έκαναν σωστή δουλειά. Και το θετικό για την κρητική ομάδα δεν είναι μόνο η 4η θέση αυτή τη στιγμή. Είναι και το ότι φαίνεται πως είναι μια ομάδα που της αρέσει να σκοράρει και δεν «κάθεται» σε ένα βολικό αποτέλεσμα, της αρέσει να πιέζει και να βρίσκει πολλούς πρωταγωνιστές. 

Έτσι ο ΟΦΗ κατάφερε να πάρει ισοπαλία στο Κλ. Βικελίδης απέναντι στον Άρη (1-1), να κερδίσει τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας (1-3), και να πάρει τη νίκη με ανατροπή απέναντι στους Παναιτωλικό (3-1), Αστέρα Τρίπολης (3-1) και Πανιώνιο (4-1) στο γήπεδό του. Σαφώς και υπάρχουν κηλίδες στη συγκομιδή του, αφού έχει ήδη τέσσερις ήττες από Βόλο (1-0), Ολυμπιακό (2-1) και Λάρισα (3-2) εκτός έδρας και από τον ΠΑΟΚ (0-1) εντός. Αυτές οι ήττες όμως ήρθαν απέναντι σε ποιοτικούς αντιπάλους που ο ΟΦΗ τους κοίταξε στα μάτια. Με το Βόλο το ματς για λεπτομέρειες θα μπορούσε να λήξει διαφορετικά και τον Ολυμπιακό τον ζόρισε πολύ στο γήπεδό του και σήμερα έχει σκοράρει το ένα απ’τα μόλις τρία γκολ που έχουν δεχθεί οι «ερυθρόλευκοι». Ουσιαστικά απέναντι στη Λάρισα (αν και προηγήθηκε με 0-2 στο 7ο λεπτό) και τον ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε περισσότερο αμυντικά, που και οι δύο φέτος κάνουν καλή πορεία. 

Είναι νωρίς, αλλά υπάρχουν δείγματα

Φυσικά και είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα και ειδικά στην Ελλάδα είμαστε μαθημένοι στις εύκολες κρίσεις, τις εναλλαγές προπονητών και τη μη πίστωση χρόνου. Ο ΟΦΗ το τελευταίο διάστημα έβγαλε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με τρεις ήττες και μία νίκη (με Ξάνθη), απέναντι στους δύο πρωτοπόρους και τη Λάρισα που στην ουσία ανταγωνίζονται για την 4η θέση. Σοβαρές γκέλες δεν έχουν γίνει ακόμα και συνήθως οι ομάδες που ξεκινούν καλά «κάνουν κοιλιά» μέσα στη σεζόν. Υπάρχουν όμως δείγματα στη φετινή προσπάθεια που κάνει ο ΟΦΗ κι αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Η σωστή δουλειά που γίνεται έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς και είναι αλήθεια πως υπάρχει προσμονή για κάτι καλό τη φετινή χρονιά.

Είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να μείνει ανεπηρέαστη από κάθε εξωγηπεδικό παράγοντα και τόσο η ομάδα όσο και το επιτελείο της να αφεθούν και να δουλέψουν χωρίς επιπρόσθετα βάρη και υπερβολικές απαιτήσεις από τον κόσμο. Οι νίκες θα συνεχιστούν, αλλά και οι γκέλες θα έρθουν. Αυτό που χρειάζεται ο ΟΦΗ είναι στήριξη διαρκείας. Αν τη βρει, όλο το μέλλον είναι μπροστά του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η τελευταία φορά που έμεινε «άσφαιρος»

«Έσπασε» το ρεκόρ εισιτηρίων ο ΟΦΗ!

Η βαθμολογία: H Λαμία «κράτησε» στην 4η θέση τον ΟΦΗ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.