OFILAND... μια επένδυση που μπλέχτηκε στα δίχτυα της γραφειοκρατίας!

ΟΦΗ

Οι ενδιαφερόμενοι ξέρουν πως εάν δεν πατήσουν... περιοχή, δεν πρόκειται να σκοράρουν!

Θα χρειαστεί να αλλαχθούν ακόμα πολλές... πάσες προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση αξιοποίησης των ακινήτων που διαθέτει η Λότζια στην περίφημη έκταση - φιλέτο του Σκαφιδαρά!

Η... μπάλα παραμένει στα... δίχτυα της ελληνικής γραφειοκρατίας, κι όσο το παιχνίδι βρίσκεται πίσω από τη... σέντρα, το μεγαλεπήβολο σχέδιο της δημοτικής αρχής... και του ΟΦΗ θα καρκινοβατεί!

Οι ενδιαφερόμενοι ξέρουν πως εάν δεν πατήσουν... περιοχή, δεν πρόκειται να σκοράρουν! Ως εκ τούτου, ώσπου να έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα και να μπει το... γκολ, η OFILAND θα παραμένει... Neverland!

Τουτέστιν, το όραμα επέκτασης του Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου θα περιπλανιέται στη “ χώρα του ποτέ”!

“Θα μας πάρει ένα χρόνο - Βλέπουμε κάθε βήμα ξεχωριστά”

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Περιουσίας κ. Μανώλης Βασιλάκης αποπειράται να συναρμολογήσει τον οδικό χάρτη του έργου στο Cretalive.

Με την πολύπειρη αυτοδιοικητική ματιά του, διαβλέπει ότι με τους ρυθμούς που κυλούν έως τώρα οι διαδικασίες, “θα μας πάρει ένα χρόνο” για δούμε ουσιαστικές εξελίξεις. Προσπαθεί να εξετάσει και να διαχειριστεί με ενάργεια και υπομονή τα υπάρχοντα δεδομένα, με μία προσέγγιση κατά το δυνατόν πιο... συμβατή με τις περιστάσεις: “Στο ποδόσφαιρο λένε βλέπουμε κάθε αγώνα ξεχωριστά. Έτσι κι εμείς βλέπουμε κάθε βήμα ξεχωριστά!”.

Εκτίμηση

Για να φτάσει στην τελική της φάση, η επένδυση θα πρέπει να περάσει από... προκριματικούς γύρους. Ο πρώτος είναι εντός του μήνα: Ορκωτός εκτιμητής, κάνοντας γνωστή την αξία των ακινήτων, θα καθορίσει και την εποπτεία στο αμέσως επόμενο στάδιο - θα είναι από την Αποκεντρωμένη ή από το Υπουργείο Οικονομικών;

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Εν αρχή ην... η (πρόσφατη) ιστορία: “Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία αποφασίζει την αξιοποίηση τριών ακινήτων που έχει ο Δήμος στην περιοχή του Σκαφιδαρά, κοντά στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο. Η απόφαση της αξιοποίησης είναι γενική, δεν μιλά για κάτι συγκεκριμένο”.

Ο κ. Βασιλάκης λειτουργεί προνοητικά , για τυχόν... απορίες, επιλέγοντας να εμβαθύνει στο ιστορικό υπόβαθρο το οποίο διαμορφώνει εν πολλοίς το παρόν και το...μέλλον της δημοτικής έκτασης στον Σκαφιδαρά: “Τα ακίνητα αυτά δωρήθηκαν στο Πανάνειο Νοσοκομείο από την Μαρία Καλοκαιρινού, συζύγου του μεγάλου ευεργέτη της πόλης Ανδρέα Καλοκαιρινού.

Το Πανάνειο Νοσοκομείο συνενώθηκε με το Βενιζέλειο, με αναγκαστικό νόμο, στη διάρκεια της δικτατορίας.

Η περιουσία του Πανανείου ήταν μεγάλη διότι διάφοροι δημότες του Ηρακλείου κι άλλων πόλεων και χωριών της Κρήτης είχαν δωρίσει στο Πανάνειο τα ακίνητά του, προκειμένου να βοηθήσουν στη λειτουργία του.

Όταν έπεσε η Χούντα, ο δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Καρέλλης έκανε μεγάλη προσπάθεια και κατάφερε και πήρε πίσω την περιουσία του Πανανείου για τον Δήμο, κι έμεινε στο Βενιζέλειο το νοσοκομείο αυτό καθεαυτό.

Η απόφαση παραχώρησης που έγινε το 1987 με κοινή απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων του Ηρακλείου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Βενιζελείου, η οποία επικυρώθηκε με προεδρικό διάταγμα, προέβλεπε ότι εντός τριετίας ο Δήμος θα έπρεπε να συστήσει ένα Ίδρυμα το οποίο θα διαχειριζόταν αυτά τα Ιδρύματα. Αυτό ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, εάν μπορούμε να ξεκινήσουμε στην αξιοποίηση των ακινήτων πριν συσταθεί αυτό το Ίδρυμα.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει μία Υπηρεσία που επιβλέπει τα Ιδρύματα, είναι ότι οφείλουμε να συστήσουμε το Ίδρυμα, όμως μπορούμε και πριν συσταθεί να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα του Πανανείου, υπό τον όρο ότι τα χρήματα που τυχόν θα εισπράξουμε από την αξιοποίηση θα μείνουν σε ειδικό λογαριασμό, ούτως ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του διαθέτη (να πάνε δηλαδή για σκοπούς υγειονομικού ενδιαφέροντος για στήριξη ασθενών κλπ)”.

Το “ΟΚ” του Υπουργείου και η “μακρά διαδικασία”

Η δημοτική αρχή πριν από λίγες μέρες έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ακινήτων, αν και στη Λότζια θα αρχίσουν να “τρέχουν” παράλληλα και την σύσταση του Ιδρύματος για να είναι και τυπικά... εντάξει.

Από τούδε και στο εξής λοιπόν ξεκινάει η “μακρά” όπως την χαρακτηρίζει ο κ. Βασιλάκης “διαδικασία της εκτίμησης της αξίας τους”. Σύμφωνα με τον Πολιτικό Προϊστάμενο της δημοτικής περιουσίας, “η αξιοποίηση θα γίνει με τους νόμους που διέπουν τα Ιδρύματα. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει υπό την εποπτεία μιας Επιτροπής που υπάρχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή μιας Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό θα εξαρτηθεί από την αξία των Ιδρυμάτων – εάν είναι πάνω από 500.000 πάμε στο Υπουργείο Οικονομικών, εάν είναι λιγότερες παραμένουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση”.

Από εκεί και μετά, “χρειάζονται αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων” και θα γίνει “κάποιος διαγωνισμός, στον οποίο θα έρθει όποιος επενδυτής θέλει”. Έπειτα, “θα συσταθεί μία Επιτροπή που θα ελέγξει τις προσφορές που θα γίνουν”.

“Παραμένει ζεστό το ενδιαφέρον του ΟΦΗ”

Το ενδιαφέρον της διοίκησης του ΟΦΗ για να επενδύσει στο δημοτικό “φιλέτο” του Σκαφιδαρά είναι γνωστό, και παρά τις καθυστερήσεις παραμένει... “ζεστό”, όπως θα επιβεβαιώσει ο κ. Βασιλάκης: “Είχαμε μία επαφή στην αρχή της θητείας μου. Τους υποσχέθηκα πώς όταν έχουμε νεότερα θα τους ενημερώσω. Πράγματι, είχαμε επίσκεψη εδώ από εκπροσώπους της ομάδας, είχε έρθει και ο ίδιος ο πρόεδρος και τον ενημέρωσα για τις εξελίξεις. Ακολούθησε επίσκεψη στον δήμαρχο”.

“Αναβάθμιση της περιοχής και θέσεις εργασίας”

Ο Πολιτικός Προϊστάμενος του Δήμου Ηρακλείου επικοινωνεί... επιπλέον την - πέρα για πέρα - θερμή διάθεση που έχει η Λότζια και ο ίδιος προσωπικά για την αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων:

“Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ το Δήμο. Τα ακίνητα είναι αξιόλογα και θα μπορέσουν να υπάρξουν έσοδα. Πρόκειται για τρία μεγάλα ακίνητα 60, 90 και 45 στρεμμάτων. Μια μεγάλη επένδυση θα συμβάλλει στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Κυρίως, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας για τους συνδημότες μας. Και η περιοχή λοιπόν θα αναβαθμιστεί και θα δοθούν δουλειές σε συνδημότες μας. Άρα, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προχωρήσουμε και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Πηγή:
www.cretalive.gr
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.