​Οι δύσκολες στιγμές του ξεχωριστού Κοσμά Τσιλιανίδη

ΟΦΗ

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης ξεχώρισε για τον χαρακτήρα του και τις δηλώσεις του, έξω από τα ποδοσφαιρικά στερεότυπα.

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης είναι κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής. Είναι προσωπικότητα πάνω από το ποδόσφαιρο, με θέσεις, έξω από τα στερεότυπα της πλειοψηφίας των παικτών. Μιλάει, ξέρει τι θα πει, πότε θα το πει και δεν φοβάται να απλώσει τα συναισθήματά του.

Όπως όταν μίλησε για την περίοδο που έμεινε εκτός ποδοσφαίρου. Από τους πλέον άτυχους ποδοσφαιριστές, με μακροχρόνιους τραυματισμούς, πάνω στην κορύφωση, στην καλύτερή του φάση. Ο «Τσίλια» δεν έκρυψε ότι πάλεψε με τους «δαίμονες», δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι πέρασαν σκέψεις να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του.

«Ναι το είχα σκεφτεί. Όταν σου έρχεται ο ένας τραυματισμός μετά τον άλλον και έχεις μια τόσο μεγάλη αποχή αρχίζεις να αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό και δεν ξέρεις αν μπορείς να επιστρέψεις στο υψηλό επίπεδο που απαιτείται. Σίγουρα η κοπέλα μου έχει παίξει το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό, η οικογένεια μου και οι φίλοι μου, αλλά και μερικοί άνθρωποι εντός της ομάδας που με έχουν ακούσει να το λέω, με έχουν στηρίξει αρκετά!», είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο gazzetta.gr.

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα είχε πει πριν από περίπου ένα χρόνο στο podcast των betaraδων: «Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, να σηκωθείς από το κρεβάτι και να δουλέψεις 6-8 ώρες, κάνοντας πράγματα που δεν σου αρέσουν, για να μπορείς να παίξεις ξανά. Μου βγήκε άρνηση, δεν ήθελα να βλέπω ποδόσφαιρο. Κλείστηκα στον εαυτό μου, μου ήταν δύσκολο να δω ποδόσφαιρο. Ημουν μέρος του ποδοσφαίρου, όλοι συνέχιζαν κι εγώ δεν μπορούσα. Δεν μπορούσα να το διαχειριστώ όλο αυτό. Πού να μιλήσετε με την κοπέλα μου για να δείτε τι είχε τραβήξει αυτό το διάστημα (γέλια). Αλλάζεις σαν άνθρωπος, αλλά εκτιμάς πολλά πράγματα.

Σε πρώτο στάδιο δεν ζήτησα βοήθεια. Θεωρούσα ότι όλο αυτό μπορώ να το διαχειριστώ και βασικά το έκανα σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη στήριξη από την οικογένειά μου και την κοπέλα μου. Σε δεύτερο στάδιο, όμως, όταν έπρεπε να το ξαναπεράσω όλο αυτό, ήρθε το σκοτάδι. Εκεί κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω κάτι παραπάνω. Στη δική μου περίπτωση ήταν μία περίοδος που ήμουν στα πάνω μου, όλοι μου έλεγαν τα καλύτερα, αλλά είχα τους κοντινούς ανθρώπους να με προσγειώνουν. Μετά ήρθε η περίοδος που δεν μου έστελναν μηνύματα, που δεν μου έλεγαν κολακευτικά λόγια. Εκεί ήρθε πάλι η στήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους.

Μίλησα με φίλους και πρώην συμπαίκτες μου που έχουν περάσει παρόμοιους τραυματισμούς αλλά και χειρότερους για να με συμβουλεύσουν. Να μου πουν πώς το πέρασαν και τι έκαναν. Παθαίνεις τον τραυματισμό, αλλά από κει και πέρα δεν γνωρίζεις. Δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ποιο είναι το σωστό. Εκεί χρειάζεται η βοήθεια και η συμβουλή δικών σου ανθρώπων.

Μίλησα με τον Μιχάλη Μπουκουβάλα που ήμασταν μαζί στον Ηρακλή και έχει περάσει δύο χιαστούς. Μίλησα με τον Νίκο Πουρτουλίδη που επίσης ήμασταν μαζί στον Ηρακλή.

Μιλώντας δημόσια για τέτοια ζητήματα μπορεί να βοηθήσεις έστω κι ένα παιδί που έχει πάθει κάτι παρόμοιο με σένα. Έστω και λίγη δύναμη να του δώσεις είναι σημαντικό.»

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης ήταν αν όχι ο πρώτος, αλλά από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά για την κατάθλιψη που μαστίζει τους παίκτες, τονίζοντας τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν: «Θα πρέπει να υπάρχει ένας αθλητικός ψυχολόγος στις ομάδες. Δεν το χρειάζονται μόνο τραυματίες ποδοσφαιριστές».

Ο «Τσίλια» αποχωρεί από τον ΟΦΗ μετά από 4 χρόνια. Είναι το κλασικό «what if» που έμεινε μετά τους τραυματισμούς που άλλαξαν τον ρου της καριέρας του. Από το ένα βήμα πριν από την Εθνική ομάδα, στη μάχη για την αποκατάσταση και την επιστροφή στη δράση. Έδωσε πολλά στον ΟΦΗ, μπορούσε περισσότερα, αλλά σίγουρα άφησε το αποτύπωμά του στον Κρητικό σύλλογο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο νίκες και τίτλοι, είναι και χαρακτήρες. Ο Κοσμάς σε αυτό είναι από τους MVP του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.