Οι ευχάριστες εκπλήξεις μιας ιδιαίτερης χρονιάς

Απόψεις

Έχουμε διανύσει, κατά το ήμισυ, την περίοδο του θερινού τριμήνου και υπάρχει ακόμα αγωνιστική δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν φέτος, σε μια χρονιά που στιγματίστηκε από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, με την πλειοψηφία των μεγάλων πρωταθλημάτων να έχει ρίξει αυλαία, το Capitano.gr σκιαγραφεί τις ομάδες που, κατά γενική ομολογία, πραγματοποίησαν μια, απροσδόκητα, επιτυχημένη πορεία σε μια, εκ των πραγμάτων, ιδιαίτερη σεζόν.

Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πιο θεαματικά και συνάμα παραγωγικά σύνολα της Ευρώπης, είναι η Αταλάντα.

papu-gomez-atalanta-800x500.jpeg#asset:222351


Οι «Μπεργκαμάσκι» του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, ουδόλως πτοήθηκαν από την διακοπή εξαιτίας της καραντίνας και συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους με την επιστροφή τους στα γήπεδα, διατηρώντας παράλληλα αήττητο σερί 18 αγώνων. Το συγκρότημα του 62χρονου έμπειρου τεχνικού έχει, εύλογα, τραβήξει όλα τα βλέμματα επάνω του καθώς διαθέτει την δεύτερη καλύτερη επίθεση σε όλη την Ευρώπη με 95 τέρματα, πίσω μόνο από τα 100 της Μπάγερν.

Η «Ντέα» έσπασε ρεκόρ 70 ετών, εφόσον το Καμπιονάτο είχε να δει ομάδα να σκοράρει τόσο πολύ από την Μίλαν του 1950, με εξαίρεση τη Νάπολι του 2017, που όμως σταμάτησε στα 94 γκολ. Βρίσκεται στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στο Champions League της ερχόμενης χρονιάς, ενώ προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την Παρί Σεν Ζερμέν στο πλαίσιο της φάσης των προημιτελικών για την φετινή διοργάνωση, αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Bαλένθια.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομάδας από το Μπέργκαμο, αποτελεί η πολυπρόσωπη συμμετοχή στην επίτευξη των γκολ. Διότι μπορεί οι Ίλισιτς, Ζαπάτα και Μουριέλ, να συνιστούν τους κύριους εκφραστές της δεινής επιθετικής λειτουργίας της Αταλάντα, με τον πρώτο να έχει 21 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και αμφότεροι οι έτεροι δυο να έχουν από 18, όμως σίγουρα ως παίκτης – κλειδί λογίζεται ο Πάπου Γκόμεζ, που έχει την πρωτιά στις ασίστ με 18.

Στην Αγγλία με μια πρώτη ματιά, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η επιστροφή της Λέστερ στην πρώτη πεντάδα και κατ’ επέκταση η έξοδος στην Ευρώπη, μετά από την κατάκτηση του τίτλου το 2016. Οι «Αλεπούδες» με τον Μπρέντναν Ρότζερς στην τεχνική ηγεσία, πραγματοποίησαν αξιοθαύμαστη πορεία, με τον Τζέιμι Βάρντι να θυμίζει και πάλι, τον απόλυτο πρωταγωνιστή εκείνης της ονειρικής χρονιάς και της ομάδας του Ρανιέρι. Μάλιστα αν καταφέρει η Λέστερ να κερδίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την τελευταία αγωνιστική, θα πανηγυρίσει την είσοδό της στους ομίλους του Champions League.

gettyimages-1186901084-e1573911124106.jpg#asset:222349


Ωστόσο, άπαντες στο Νησί, έμειναν έκπληκτοι με την πορεία που διέγραψε η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με την επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από 25 χρόνια.

Οι νεοφώτιστοι με τον Κρις Ουάιλντερ στο τιμόνι, αποτέλεσαν ένα άκρως σκληροτράχηλο και δυσκολοκατάβλητο σύνολο, με το «Μπραμάλ Λέιν» να ξαναζεί μεγάλες στιγμές όπως η νίκη κόντρα στην Τσέλσι (3-0), απέναντι στην Τότεναμ (3-1) και το αλησμόνητο 3-3 με αντίπαλο την Γιουνάιτεντ.

Οι «Λεπίδες» διεκδικούσαν, μέχρι πρότινος, ευρωπαϊκό εισιτήριο, παρότι ο στόχος που είχε θέσει ο 52χρονος προπονητής Ουάιλντερ, ήταν η ταχύτερη εξασφάλιση της παραμονής. Με κορυφαίο τον Λις Μουσέ, τον 24χρονο Γάλλο με καταγωγή από την Σενεγάλη, η μεταγραφή του οποίου, από την Μπόρνμουθ, κόστισε 11 εκατομμύρια, η Σέφιλντ δημιούργησε ένα σύνολο με κύριο χαρακτηριστικό την ομοιογένεια. Μόλις 4 εκ των 32 που απαρτίζουν το ρόστερ της, δεν έλκουν την καταγωγή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους Άγγλους Σαρπ, Λάντστραμ, Μπάλντοκ, Ρόμπινσον και τον Ιρλανδό Στίβενς να αποτελούν τους βασικούς «πυλώνες» της ομάδας του Ουάιλντερ.

Όσον αφορά την Μπουντεσλίγκα, αναμφίβολα δεν συνιστά έκπληξη η κατάληψη της τρίτης θέσης από την Λειψία, καθώς οι «ταύροι» του Γιούλιαν Νάγκελσμαν υπήρξαν υπέρ το δέον θεαματικοί, κατά την διάρκεια της σεζόν, αν και ήταν από τις ομάδες που επηρεάστηκαν από την διακοπή. Εκείνο που επικεντρώνει την προσοχή είναι το επίτευγμα της Γκλάντμπαχ, καθώς τα «πουλάρια» τερματίζοντας στην 4η θέση εξασφάλισαν την είσοδο στους ομίλους του Champions League, έπειτα από απουσία τριών χρόνων.

gladbach406__v-gseapremiumxl.jpg#asset:222350


Η ομάδα του 43χρονου Γερμανού τεχνικού, Μάρκο Ρόζε, αποδίδοντας, κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο, κατάφερε να πάρει στο … νήμα το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, επικρατώντας της Λεβερκούζεν.Πρωτεργάτης ήταν ο Πλεά ο οποίος σημείωσε 10 τέρματα και ισάριθμες ασίστ. Όμως πλαισιώθηκε από τον Εμπολό, που ήρθε από την Σάλκε και προσαρμόστηκε σε χρόνο μηδέν και τον Μάρκους Τουράμ, τον γιο του μεγάλου Γάλλου ποδοσφαιριστή, Λιλιάν Τουράμ, που στην πρώτη του χρονιά εκτός Γαλλίας, τα πήγε περίφημα, μετρώντας 10 γκολ και 8 ασίστ.

Στην Ισπανία και την Πριμέρα, μετά την πρώτη καθιερωμένη τριάδα, η αναπάντεχη εξέλιξη δεν είναι άλλη, από την πορεία της Βιγιαρεάλ, η οποία μετά την περυσινή καταστροφική σεζόν, επέστρεψε φέτος στην Ευρώπη και το Europa League, όντας 5 η στην La Liga. Τα «κίτρινα υποβρύχια» με τον Χαβιέρ Καγιέχα στον πάγκο και στυλοβάτη τον Σάντι Καθόρλα βρέθηκαν ξανά στην φυσική τους θέση, με τις προσδοκίες για την επόμενη χρονιά να είναι υψηλές, όπως αποδεικνύει και η πρόσληψη ενός προπονητή που γνωρίζει άριστα το Europa League, τον Ουνάι Έμερι.

Κλείνοντας, παρότι στο Σαμπιονά δεν μπορεί να γίνει ιδιαίτερη αναφορά λόγω της πρόωρης διακοπής που αποφάσισαν οι Γάλλοι για το πρωτάθλημα πολύ νωρίς, η ομάδα που ξεχώρισε, ενώ δεν υπήρχαν βλέψεις τέτοιου μεγέθους με το ξεκίνημα της χρονιάς, ήταν σίγουρα η Ρεν του Στεφάν Ζουλιέν, που η διακοπή την βρήκε στη τρίτη θέση και τα προκριματικά του Champions League.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.