Οι κρητικοί των Ολυμπιακών Αγώνων

08:51 | 14/07/2021

Συνολικά 83 αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο - ποιοι οι αθλητές από το νησί

Aυτή είναι και η πιο ολιγομελής αποστολή σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1992 και τη Βαρκελώνη (70) και φυσικά είναι μόλις η δεύτερη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ισπανίας, όπου έχουμε λιγότερα από 100 μέλη. Ο στίβος έχει τα περισσότερα μέλη, αφού μετέχουν 20 αθλητές/τριες, ακολουθεί η Εθνική Ομάδα πόλο των ανδρών με 13, ενώ στα ατομικά αθλήματα κυριαρχεί η κολύμβηση με 12. Η ομοσπονδία με τους περισσότερους αθλητές είναι η ΚΟΕ (34), με 12 εξ αυτών στην κολύμβηση, 9 στην καλλιτεχνική κολύμβηση, αλλά και 13 στην εθνική πόλο των ανδρών.

Από τον Σμπώκο στην Βασιλείου

Το 1996 στην Ατλάντα ήταν ο Θωμάς Σμπώκος του ΟΦΗ. Το 2004 στην Αθήνα η Στέλλα Πιλάτου του ΟΦΗ και η Καλλιόπη Στρατάκη του Εργοτέλη στο ποδόσφαιρο. Στο Πεκίνο το 2008 ο Τάσος Τριανταφύλλου του ΟΦΗ.

Το 2012 στο Λονδίνο δεν είχαμε εκπροσώπηση αλλά το 2016 στο Ρίο συμμετείχε η Ειρήνη Βασιλείου. Στους τρεις από τους τέσσερις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες το Ηράκλειο έχει εκπροσώπους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση τον κόσμο. Με τον στίβο στην αρχή και τώρα με την συγχρονισμένη κολύμβηση (Γιαλαμά). Ο Σμπώκος το 1996 πήρε μέρος στην Ατλάντα τρέχοντας στα 200 μ. αλλά ο χρόνος του, 20,88 στα προκριματικά δεν τον έστειλε στον τελικό.

Το ίδιο και για την Πιλάτου το 2004 στην Αθήνα. Στο βʼ γκρουπ του μήκους ήρθε 9η με 6,42 μ. Στο Πεκίνο συμμετέχουν όμως κι άλλοι δύο Ηρακλειώτες αθλητές αλλά αγωνίζονται σε ομάδες Αθηνών. Η Αργυρώ Στρατάκη γεννήθηκε στις 3/8/1975 στο Ηράκλειο, αγωνίζεται στον Ολυμπιακό και συμμετέχει στο έπταθλο. Η Νάντια Εφεντάκη έχει καταγωγή από τα Βασιλικά Ανώγεια, αγωνίζεται στον ΟΦΚΑ Οδυσσέας και συμμετέχει στα 1500 μ. H Eιρήνη Βασιλείου το 2016 στο Ρίο ήρθε 54η με 54.37 στα 400 μ

Από την Κρήτη γενικά είχαμε εκπροσώπηση σε Ολυμπιακούς αγώνες. Από τον Ρεθυμνιώτη Στέλιο Μυγιάκη (χρυσός στην Ελληνορωμαϊκή το 1980 στη Μόσχα), τον Πέτρο Μπουρδούλη (ελεύθερη πάλη από Αλμυρό Αγ. Νικολάου) το 1996 στην Ατλάντα (8ος στα 130 κιλ.), Μαρία Μπελιμπασάκη (Σητεία), Τόνια Μαχαίρα (Χανιά), Άννα Ντουντουνάκη, Στέλλα Λεδάκη, Μιχάλη Αναστασάκη (Χανιά), Άννα Ασουμανάκη (Ρέθυμνο) και Μαρία Πρεβολαράκη (Μεσαρά).

Απόβαση στο Τόκιο

Και τώρα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο οι αθλητές με καταγωγή από το νησί δεν είναι λίγοι. Όπως λίγοι δεν είναι εκείνοι που προπονούνται ακόμα στα γήπεδα της Κρήτης. Από τους εξαιρετικούς σφυροβόλους μας, Χανιώτες, Φραντζεσκάκη - Αναστασάκη, την Ειρήνη Βασιλείου από το Ηράκλειο, ο διεθνής πολίστας Δημήτρης Σκουμπάκης (Χανιά), ο Κριστιάν Γκολομέεβ ο οποίος μεγάλωσε στο Ηράκλειο και έφυγε για τον Πειραιά στα 17 του χρόνια, κολυμβητής από τα Χανιά, Απόστολος Παπαστάμος, φυσικά η Άννα Ντουντουνάκη, στην κολύμβηση η Κρυσταλλένια Γιαλαμά από το Ηράκλειο ενώ στην ποδηλασία ο πρωταθλητής από τα Χανιά Πολυχρόνης Τζωρτζάκης θα δώσει την δική του μάχη.

πηγή: εφ. Πατρίς, Capitano.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΕΡΤ ανακοίνωσε το πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα

Στους Ολυμπιακούς η Βασιλείου!

Συγκινεί η Ειρήνη: «Θεέ μου, σε ευχαριστώ»

Βασιλείου: «Ακόμα τρέμω, δεν μπορώ να το πιστέψω»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.