Οι λόγοι της κατάρρευσης του ΟΦΗ

ΟΦΗ

​Το Capitano αναλύει τους λόγους που ο ΟΦΗ έχει πάρει την κατιούσα και βρίσκεται σε δεινή βαθμολογική θέση.

Τι φταίει και ο ΟΦΗ βρίσκεται σε δεινή βαθμολογική θέση; Γιατί έχει τόσο φτωχή συγκομιδή βαθμών σε 11 αγωνιστικές.

Επιχειρούμε να αναλύσουμε τους 5 λόγους που η κρητική ομάδα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο.

1. Η υπερβολή με τις μεταγραφές

Εδώ πρέπει να μπει αστερίσκος εξ αρχής, αφού ο ΟΦΗ είχε δεδομένα οικονομικά προβλήματα το καλοκαίρι και προσπαθούσε να κινηθεί στη μεταγραφική αγορά συνετά, χωρίς υπερβολές και με στόχο την καλύτερη δυνατή ενίσχυση. Η αλήθεια είναι πως ο ΟΦΗ έκανε μεταγραφές, γέμισε το ρόστερ του, αλλά δεν έκανε τις κινήσεις εκείνες που θα τον έφερναν με ώθηση στη Super League.

Αν, για παράδειγμα, αυτές οι μεταγραφές γίνονταν με τη λογική Μπούση, η μπάλα θα ήταν χαμηλά, άπαντες θα ήταν προσγειωμένοι και τα πολλά λόγια θα ήταν περιττά. Αντίθετα, δημιουργήθηκε ένας ενθουσιασμός που ίσως να ξεπέρασε τα αναμενόμενα, ο πήχης τέθηκε ψηλά και κάπου χάθηκε η μπάλα, αφού πολλοί ξέχασαν ότι η τρέχουσα σεζόν είναι μεταβατική για μία ομάδα που επέστρεψε φέτος στη μεγάλη κατηγορία.

2. Δεν καλύφθηκε το κενό του Μάνου

Περσινά ξινά σταφύλια λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο νεαρός επιθετικός λείπει. Αυτό το γνώριζαν στον ΟΦΗ όταν οριστικοποιήθηκε η φυγή του, αλλά ουδείς περίμενε ότι τελικά η απώλειά του θα ήταν τόσο μεγάλη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πέρυσι ήταν πρώτος σκόρερ στη Football League, αλλά ότι εφέτος ο ΟΦΗ έχει πρόβλημα στο εύκολο γκολ και λύση δεν έχει βρει.

Θεωρητικά ο Χρήστος Αραβίδης ήταν αυτός που ήρθε για να καλύψει το κενό του, μαζί φυσικά με τον επίσης εξαιρετικό πέρυσι Πατρίκ Βουό. Ο δεύτερος ήταν εξ αρχής ρίσκο λόγω της μακράς απουσίας του, ο δεύτερος εφέτος είναι άτυχος.

3. Οι τραυματισμοί

Δεν είναι υπερβολή αν αναφέρουμε πως ο ΟΦΗ χρειάζεται αγιασμό. Αυτό που συμβαίνει από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα είναι από τα... άγραφα. Ο Νίκος Παπαδόπουλος δεν έχει καταφέρει σε ένα ματς να έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του και να ετοιμάσει τα πλάνα του δίχως αλχημείες.

Αυτός ίσως είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας του ΟΦΗ για τη μέχρι τώρα πορεία του, αφού οι απώλειες ποδοσφαιριστών που προορίζονταν βασικοί έχει αντίκτυπο στην ομαλή αγωνιστική λειτουργία της ομάδας. Δεν είναι και λίγο πράγμα να προσπαθείς σε κάθε αγωνιστική να βρεις τρόπο να καλύψεις τα κενά.

4. Η ψυχολογία

Ο ΟΦΗ μπήκε δυνατά στο πρωτάθλημα, με ορμή, με τη δίψα της μεγάλης απουσίας. Η εμφάνιση στη Νέα Σμύρνη στην πρεμιέρα αφήνει υποσχέσεις. Παρά τη μέτρια συνέχεια -με το άλλοθι του δύσκολου προγράμματος- η νίκη επί του Ολυμπιακού φέρνει πίσω τα χαμόγελα και τη χαμένη δυναμική. Από εκείνο το σημείο, όμως, αρχίζει η κατρακύλα. 

Τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα αγχώνουν τους ποδοσφαιριστές, τα πόδια βαραίνουν, η πίεση μεγάλη. Το πρόσφατο "χαστούκι" από τον Αρη ακόμα πιο ηχηρό, θα παίξει και αυτό τον ρόλο του για τη συνέχεια.

5. Τα αγωνιστικά προβλήματα

Δεν φταίει για όλα ο... Χατζηπετρής. Εχει και ο ίδιος ο ΟΦΗ τα προβλήματά του. Τα στημένα είναι ένα από αυτά. Είναι η αχίλλειος πτέρνα του. Δείτε τα γκολ από τον Αρη το βράδυ της Κυριακής και δεν χρειάζεται να ανοίξει περισσότερο η κουβέντα. 

Ο ΟΦΗ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κάτι καλό και χύνει την καρδάρα με το γάλα. Βγάζει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Αν στην αρχή του κειμένου αναφερθήκαμε στο εύκολο γκολ που λείπει, το πρόβλημα με την άμυνα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και άλυτο.

Συμπέρασμα: Γυρίζει η κατάσταση; Προφανώς και γυρίζει. Από την 11η αγωνιστική καμία ομάδα δεν πήρε το πρωτάθλημα και καμία δεν καταστράφηκε. Τα προβλήματα είναι εδώ, τα γνωρίζουν όλοι, ένα "κλικ" θέλει για να διαφοροποιηθεί το κλίμα και να πάρει τα πάνω του ΟΦΗ. Ενα "κλικ" στην ψυχολογία κι ένα "κλικ" στο μεταγραφικό κομμάτι. Και πάνω απ' όλα ηρεμία. Η μεμψιμοιρία και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.