Οι «Μαυρόγατες» στο δρόμο της επιστροφής

Απόψεις

Ο χιλιοταλαιπωρημένος σύλλογος από το Βορρά της Αγγλίας, η Σάντερλαντ, κάνει την προσπάθεια της να αναγεννηθεί και να επανέλθει στη φυσική της θέση

.....και όπως δείχνουν τα πράγματα, βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να τα καταφέρει.

Ιούλιος 2016. Ο “Big Sam”, Σαμ Άλαρνταϊς αφήνει τον πάγκο των «Μαυρόγατων» και η κατηφόρα ξεκινάει, για ένα σύλλογο με τεράστιο ιστορικό υπόβαθρο και χιλιάδες πιστούς οπαδούς πίσω του. Η κάτοχος 6 πρωταθλημάτων Αγγλίας προσλαμβάνει τον Ντέϊβιντ Μόγιες στον πάγκο της και  δεν αποφεύγει να υποβιβαστεί στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου για δεύτερη φορά τα τελευταία 10 χρόνια.

Sunderland-v-Liverpool-Premier-League.jpg#asset:74011


Τα χρέη από την κακή διαχείριση του μεγαλομετόχου και απόλυτου αφεντικού του συλλόγου, Έλις Σόρτ , όμως ολοένα και αυξάνονταν. Ο ίδιος παρ’ όλο που διατυμπάνιζε πως μοναδικός στόχος είναι η επάνοδος της ομάδας στην Premier, έκλεισε την κάνουλα της χρηματοδότησης και έτσι η ιστορική ομάδα του αγγλικού βορρά βρέθηκε από εκεί που σκέφτονταν την άμεση επάνοδο στο τοπ επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου, να μάχεται για την παραμονή της στην Championship.

Η περίπτωση άλλωστε της περυσινής ακόμη πιο καταστροφικής περιόδου για το σύλλογο καταγράφεται εντυπωσιακά στο ντοκιμαντέρ της Netflix με τίτλο “Sunderland ‘Til I Die”. Οι ερυθρόλευκη πλευρά του Tyneside δεν τα κατάφερε και στο Stadium of Light βίωσαν δεύτερο σερί υποβιβασμό, αυτή τη φορά στη Ligue One, τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, αχτίδα φωτός και μοναδικό θετικό στην περυσινή καταστροφική χρονιά ήταν η αλλαγή ιδιοκτησίας του συλλόγου. Ο Έλις Σόρτ αναγκάστηκε να παραχωρήσει το μερίδιο του σε μια κοινοπραξία επιχειρηματιών με επικεφαλή τον Στιούαρτ Ντόναλντ κι έτσι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ανανεωμένο αέρα για τις «Μαυρόγατες».

Το επίπεδο του ρόστερ φαινομενικά έπεσε, πράγμα  λογικό λόγω της αλλαγής κατηγοριών, όμως η διάθεση και η αύρα σε όλο τον οργανισμό ανανεώθηκε. Οι αφίξεις των Γουίλ Κριγκ και Τσάρλι Γουάϊκ αντιστάθμισαν τις απώλειες δύο τεράστιων περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου, του Τζος Μάγια και του Τζόελ Ασόρο, αλλά και του «πολύ» Γουαμπί Καζρί.

0_Sunderland-v-Barnsley-Sky-Bet-League-One.jpg#asset:74012


Ο Τζακ Ρός προσελήφθη με διετές συμβόλαιο ως ο νέος μάνατζερ του κλαμπ, νέο προσωπικό προσελήφθη σε θέσεις κλειδιά και η σεζόν ξεκίνησε με ένα και μοναδικό στόχο. Την επάνοδο. Αυτή τη στιγμή και με 13 αγωνιστικές ημέρες να απομένουν, οι ανθρακωρύχοι βρίσκονται στους 62 βαθμούς, μόλις 4 μακριά  από τη δεύτερη προνομιούχο θέση και δείχνουν έτοιμοι να «καταπιούν» τη φιλότιμη αλλά σαφώς υποδεέστερη σε μέγεθος Μπάρνσλει.

Παρ’ όλο που πλέον οι νέοι ποδοσφαιριστές της ομάδας έχουν συνηθίσει την πίεση της φανέλας και το πρέπει της ανόδου, η επίτευξη του στόχου δε θα πρέπει να θεωρείται διόλου εύκολο πράγμα. Η στήριξη του κόσμου είναι δεδομένη. Γκρίνια προς τη διοίκηση όπως υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια δεν υφίσταται με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε φαινόμενα όπως αυτό του Ιανουαρίου. Στο Μπλάκπουλ η τοπική ομάδα φιλοξενούσε τη Σάντερλαντ και από τους 10.994 θεατές, οι 7.804 ήταν από την πλευρά των φιλοξενούμενων.

Το Στάδιο του Φωτός τελεί συνεχώς υπό απόλυτη πληρότητα στα εντός έδρας παιχνίδια και  η ώθηση του κόσμου είναι παραπάνω από φανερή. Μένει μόνο να μάθουμε αν στο τελευταίο σπριντ της φετινής χρονιάς, οι «Μαύρες Γάτες» θα διαψεύσουν τρόπο τινά το προσωνύμιο τους και καταφέρουν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέγεθος του ονόματος της Σάντερλαντ απλά δεν «χωράει» στη League One. 

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.