Οι προβλέψεις του Νιόπλια για το Euro: Τα φαβορί, οι εκπλήξεις και ο όμιλος του… θανάτου

11:41 | 11/06/2021

O προπονητής του ΟΦΗ έδωσε τις προβλέψεις του για την εφετινή διοργάνωση.

Μιλώντας στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", ο Νίκος Νιόπλιας ανέλυσε το Euro και το τι θα δούμε, μίλησε για τα σταυρώματα μετά τους ομίλους, ενώ αναφέρθηκε και στο αν υπάρχουν φαβορί.

«Το πρώτο πράγμα που έχω να παρατηρήσω γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι ότι πρόκειται για μια διοργάνωση γεμάτη καλές και ποιοτικές ομάδες. Ισως περισσότερες από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει ο Νιόπλιας και συνεχίζει: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε ειδικότερα, θα δούμε ότι ομάδες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, ακόμα και η Γερμανία που δεν είχε καλά αποτελέσματα πρόσφατα, διαθέτουν πολύ ποιοτικά σύνολα».

Και πρόσθεσε:

«Είναι το δυσκολότερο πράγμα να βρεις 1-2 ομάδες και να πεις ότι αυτές μπορούν να το πάρουν. Απλούστατα γιατί είναι πολύ περισσότερες. Διαβάζω ότι η Αγγλία έχει περισσότερες πιθανότητες επειδή ο τελικός θα διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ. Αν φτάσει μέχρι εκεί, μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες, αλλά το θέμα είναι να φτάσει. Δεν θα είναι εύκολο και δεν θα έχει ανοιχτό δρόμο. Παίζουν σημαντικό ρόλο τα σταυρώματα μετά τους ομίλους, αλλά οι Αγγλοι έχουν πολύ καιρό να πανηγυρίσουν μια σπουδαία επιτυχία και δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί κανείς. Το μέταλλο του πρωταθλητή, το οποίο έχουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, έχει τη σημασία του.

Οι ομάδες είναι γεμάτες από παίκτες-αστέρια και δεν αναφέρομαι μόνο σε πασίγνωστους άσους, τον Ρονάλντο ή τον Εμπαπέ ή τον Λεβαντόφσκι. Θα λάμψουν και άλλοι παίκτες αυτό το καλοκαίρι. Και μέσα σε όλα αυτά, οι πιο πολλές χώρες με σημαντικές προσδοκίες στη διοργάνωση έχουν εντυπωσιακή ομαδικότητα. Θα έλεγα ότι από αυτό το Euro δεν λείπει τίποτα για να είναι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών».

Υπάρχει και ένας όμιλος που ξεχωρίζει, ο 6ος, που έχει χαρακτηριστεί όμιλος του… θανάτου. Μετέχουν η τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, η πιο πρόσφατη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία. Προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και οι 4 από τους 6 καλύτερους τρίτους. Ο λόγος στον Νιόπλια: «Θεωρητικά μπορεί να περάσουν και οι τρεις. Κανείς όμως δεν θέλει να περάσει ως τρίτος. Επειτα, μπορεί να φαγωθούν μεταξύ τους και ο τρίτος να μαζέψει λίγους βαθμούς σε σχέση με άλλους πιο βατούς ομίλους. Οπότε προβλέπω μεγάλες μάχες εδώ».

Όσον αφορά στο αν θα δούμε… κουρασμένα παλικάρια στα ευρωπαϊκά γήπεδα λόγω της πανδημίας και της διαφορετικής κανονικότητας από πέρυσι, ο 56χρονος προπονητής υπογράμμισε:

«Δεν το πιστεύω αυτό. Οι ομάδες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το πρόγραμμα είναι διαφορετικό από άλλες χρονιές. Σε κάθε τιμ υπάρχουν τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η κούραση που πάντα υπάρχει τέτοια εποχή. Νομίζω ότι οι παίκτες θα πάρουν τις ανάσες που πρέπει και θα τα δώσουν όλα στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι θα είναι μεγαλύτερα φέτος τα ρόστερ λόγω της πανδημίας και της πιθανότητας κρουσμάτων, οπότε οι προπονητές θα έχουν περισσότερες επιλογές. Ποδοσφαιριστής που μπαίνει στο γήπεδο για να παίξει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι έτοιμος για όλα. Ισως να παίξει ρόλο το γεγονός ότι οι αγώνες θα γίνουν σε διαφορετικές χώρες και όχι μόνο σε μία. Αποκτούν προβάδισμα οι ομάδες που φιλοξενούν ομίλους στις χώρες τους».

Όσον αφορά στην επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες, ο Νιόπλιας τόνισε: «Αυτό είναι ένα από τα πιο θετικά στοιχεία του Euro. Οι παίκτες θα έχουν κίνητρο. Γι’ αυτό και λέω πως θα παίξουν καλό ποδόσφαιρο. Θα δουν πάλι κόσμο στις εξέδρες μετά από πολύ καιρό. Θα έχουν για ποιον να παίξουν και να πανηγυρίσουν. Δεν θα είναι σαν να παίζουν φιλικά προετοιμασίας. Γιατί έτσι είναι όλα τα παιχνίδια χωρίς οπαδούς. Αλλάζει η φύση του παιχνιδιού με άδειες εξέδρες».

Μπορούμε να δούμε μια μεγάλη έκπληξη άραγε; «Οταν υπάρχουν τόσες πολλές καλές ομάδες, η αλήθεια είναι πως το στοιχείο της έκπληξης ατονεί. Ακόμα και να βρεθεί κάποια και να περάσει από τον όμιλο, θα πέσει πάνω σε άλλα μεγαθήρια. Εχω όμως την αίσθηση πως η Ολλανδία μπορεί να εμφανιστεί καλύτερη από ό,τι την περιμένουμε. Διαθέτει το υπόβαθρο, έχει καλό προπονητή, αλλά και τη δίψα να επιστρέψει στις επιτυχίες. Ο όμιλός της είναι βατός, με αντιπάλους Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία και Ουκρανία και αν δεν την υπολογίσουν οι υπόλοιποι όσο πρέπει, θα βρεθούν προ εκπλήξεων».

Από τους προπονητές του Euro ποιοι είναι αυτοί που θα αφήσουν πιο έντονο αποτύπωμα στη διοργάνωση; Τον Νίκο Νιόπλια τον έχουν εντυπωσιάσει τρεις: «Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι της Ιταλίας έχει να επιδείξει επιτυχίες. Εκτιμώ πολύ και τον Λουίς Ενρίκε στην Ισπανία. Ισως ο προπονητής που έχει αναμορφώσει την Εθνική του ομάδα από το 2016 που ανέλαβε είναι ο Σάουθγκεϊτ στην Αγγλία. Το έργο του φάνηκε, ανέβασε επίπεδο τους Αγγλους και είναι ο κύριος λόγος που κάνει τους συμπατριώτες του να ελπίζουν ότι θα τον δουν μετά τον τελικό να σηκώνει το τρόπαιο».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.