Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ολλανδία

14:45 | 28/07/2023

Ο Ευάγγελος Δουδέσης οδήγησε τη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Ολλανδίας στην κορυφή του κόσμου, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνι

Οι «οράνιε» επικράτησαν 17-16 της Ισπανίας στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 12-12), στον σημερινό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου της Φουκουόκα, και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, μετά το 1991 στo Περθ. Είναι ο πρώτος γυναικείος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Το ματς ήταν εντυπωσιακό, με τις δύο ομάδες να αποδεικνύουν ότι δίκαια έφτασαν στον τελικό της διοργάνωσης. Η Ισπανία με δύο διαδοχικά πέναλτι της Ελενα Ρουίθ προηγήθηκε 6-4 στα μισά της δεύτερης περιόδου, αλλά η Ολλανδία ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην παίκτρια παραπάνω και ισοφάρισε 6-6 στο ημίχρονο. Στο ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου, η Φόρκα σε κόντρα έδωσε ξανά προβάδισμα στη «ρόχα», που στη συνέχεια όμως έμεινε «άσφαιρη» για οκτώ λεπτά. Στο διάστημα αυτό οι «τουλίπες» σημείωσαν τέσσερα αναπάντητα γκολ και απέκτησαν διαφορά τριών τερμάτων, η οποία εξανεμίστηκε μέσα σε 100 δευτερόλεπτα, από δύο γκολ της Κρεσπί (είχε βάλει τρία σε όλο το τουρνουά ως σήμερα) και ένα της Ορτίθ. Η Ολλανδία πήρε άλλες δύο φορές «κεφάλι» στο σκορ, αλλά οι Ισπανίδες είχαν τις απαντήσεις, με τη Φόρκα να διαμορφώνει το 12-12 σε παίκτρια παραπάνω, 15 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Στη διαδικασία των πέναλτι, «μοιραία» για την Ισπανία αποδείχθηκε μία από τις καλύτερες και πιο έμπειρες παίκτριές της. Η Μπέα Ορτίθ έστειλε την εκτέλεσή της στο δοκάρι (φάνηκε να βρίσκει ελάχιστα τη μπάλα η Λάουρα Ααρτς) και αυτό αποδείχθηκε αρκετό για τις παίκτριες του Ευάγγελου Δουδέση, που ήταν απόλυτα εύστοχες. Η Μπριτζίτ Σλίκινγκ, που του χρόνου θα αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα με το σκουφάκι του Αλίμου, ήταν ψύχραιμη στο πέμπτο πέναλτι και χάρισε στη χώρα της το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας τις Ισπανίδες με την... πίκρα του φιναλίστ, για τρίτη φορά στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την Ολλανδία): 4-3, 2-3, 3-1, 3-5
Στα πέναλτι: 5-4

Τα γκολ:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σλίκινγκ 4, Φαν ντε Κράατς 4, Φαν ντερ Σλουτ 3, Λ. Ρόγκε 3, Κόινινγκ 2, Τζούστρα 1
ΙΣΠΑΝΙΑ: Φόρκα 6, Ελ. Ρουίθ 3, Γκαρσία 3, Κρεσπί 2, Ορτίθ, Εσπάρ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.