ΠΑΟΚ analysis: Έτσι σήκωσε το... τιμημένο

Απόψεις

Το Capitano.gr επιχειρεί τον απολογισμό του πρωταθλητή ΠΑΟΚ και καταγράφει τα στοιχεία εκείνα που τον ανέβασαν στο θρόνο.

Οι πανηγυρισμοί στη Θεσσαλονίκη θα κρατήσουν για μέρες. Το πρωτάθλημα πλέον ανήκει δικαιωματικά στον ΠΑΟΚ, που με ρεκόρ 25/4/0 σε 29 αγωνιστικές, δεν έδωσε πολλά δικαιώματα στους αντιπάλους του. Τρεις εκτός και μία εντός έδρας ισοπαλίες. Αυτές ήταν οι απώλειες βαθμών. Μάλιστα στις πρώτες 18 αγωνιστικές οι θεσσαλονικείς είχαν ρεκόρ 17/1/0 στα παιχνίδια τους, ενώ η τελευταία ισοπαλία ήρθε την 28η αγωνιστική με τη Λάρισα, όταν λίγο πολύ τα πράγματα είχαν κριθεί. Με μια πρώτη ματιά η κατάσταση δείχνει επιβλητική.

Αυτοί που τον κράτησαν

Και τα πράγματα είναι περίπου έτσι, κυρίως διότι η διοίκηση του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια φρόντισε γι΄αυτό. Αρχικά με έναν κορμό που χτίζεται σταδιακά και σε δεύτερη φάση στο φετινό καλοκαίρι όπου το ρόστερ δεν άλλαξε δραματικά σε σχέση με πέρυσι, μιας και θεωρήθηκε πετυχημένο. Παράλληλα έγιναν προσθήκες ποδοσφαιριστών πρώτης γραμμής, ώστε να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό πληρότητα σε κάθε θέση. 

Τρανό παράδειγμα της λογικής αυτής ήταν ο δανεισμός του Ολιβέιρα το χειμώνα, σε έναν χώρο που ήδη υπάρχουν οι Μαουρίσιο και Σάκχοφ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως η ομάδα του Λουτσέσκου είχε τη δυνατότητα να βρει πολλούς πρωταγωνιστές μέσα στη σεζόν, παρά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπισε. Προσωπικότητες που τον πήραν απ΄το χέρι και τον κράτησαν στα δύσκολα. 

Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, απόλυτος πρωταγωνιστής υπήρξε ο Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος επιθετικός πέτυχε 9 γκολ σε 13 παιχνίδια δίνοντας το πολύτιμες λύσεις, όταν η ομάδα του τα έβρισκε σκούρα και δεν έκανε καλές εμφανίσεις. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ που ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα δεν έπαιζε το ίδιο ποδόσφαιρο με τον ΠΑΟΚ που ολοκλήρωσε το περσινό. Ένα ποδόσφαιρο που στόχο είχε ως επί το πλείστον την τροφοδότηση του Πρίγιοβιτς κι εκείνος θα έβρισκε τον τρόπο, όπως και γινόταν. Το χορτάρι έδειχνε όμως ότι τον πρώτο καιρό οι «ασπρόμαυροι» δυσκολεύθηκαν σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητά τους.

Στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν. Οι κυριότεροι ανάμεσα στους διακριθέντες ήταν ο αρχηγός Βιεϊρίνια, ο Μπίσεσβαρ και ο Ακπόμ. Ο Λουτσέσκου, χάνοντας το χειμώνα τον πρώτο σκόρερ της ομάδας του, άλλαξε την τακτική του προσέγγιση, δουλεύοντας ένα πλάνο με περισσότερες συνεργασίες και αξιοποιώντας το ατομικό ταλέντο παικτών όπως οι προαναφερθέντες  και ο Ζαμπά. Με έναν αστερίσκο όμως. 

Ο Βιεϊρίνια βγήκε μπροστά μόνος του και οι υπόλοιποι ακολούθησαν. Ο αρχηγός μέχρι τα Χριστούγεννα είχε μόλις μία ασσίστ και σύννεφα γύρω απ΄την απόδοσή του. Σήμερα έχει πέντε γκολ και τέσσερις ασσίστ και μάλιστα απέναντι σε Ολυμπιακό, Άρη, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο, στιγματίζοντας με μοναδικό τρόπο το φετινό πρωτάθλημα, παίζοντας κυρίως ως αριστερό μπακ.

Συνεχίζοντας, ένα επιπλέον στοιχείο που βοήθησε είναι πως ο Λουτσέσκου φέτος είχε την πολυτέλεια να βρίσκει όπλα στη φαρέτρα του σταθερά. Δηλαδή, μπορεί ο Κάνιας να ήταν βασικότατος στο πρώτο μισό της σεζόν, ωστόσο τραυματίστηκε. Σάκχοφ, Μαουρίσιο(αργότερα τραυματίστηκε κι αυτός) και Ολιβέιρα αναπλήρωσαν το κενό του. Παράλληλα υπήρξε η πολυτέλεια, ένα αναμφισβήτητο όπλο όπως ο Ουάρντα, να μην αγωνίζεται λόγω της συμπεριφοράς του και να μη δημιουργείται πρόβλημα απόδοσης του ΠΑΟΚ. 

Το χειμώνα μάλιστα δόθηκε δανεικός και χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο οι Ζαμπά, Ελ Καντουρί και Λημνιός. Ο Πέλκας πέρυσι ήταν πρωταγωνιστής στην ομάδα που διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τίτλο, κι όμως φέτος ήταν σκιά του εαυτού του. Και πάλι, ο Μπίσεσβαρ έκανε τέτοιες εμφανίσεις που ήταν σαν να μην υπήρχε πρόβλημα στη θέση αυτή. 

Το αντίπαλον δέος

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όμως και το τοπίο στο οποίο εκτυλίχθηκε το φετινό πρωτάθλημα. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να στέφεται πρωταθλητής και μάλιστα με αήττητο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι το παίρνει και με ευκολία, ακόμη κι αν δεν έχασε ποτέ την πρώτη θέση, απ΄όταν ανέβηκε κι έπειτα (5η αγ.).

Πίσω του ο δεύτερος Ολυμπιακός φέτος έχει κάνει μια εξίσου πολύ καλή πορεία σε μια χρονιά ανανέωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρυσι άλλαξαν προπονητή και παίκτες σημαίνοντας μια νέα πορεία σχεδόν απ΄το μηδέν. Υπήρξαν τα αναμενόμενα στραβοπατήματα, ειδικά στον πρώτο γύρο, κυρίως διότι ο Μαρτίνς έψαχνε να βρει το βέλτιστο σχέδιο για την ομάδα και τα κατάλληλα εργαλεία. Στον δεύτερο γύρο όμως ο Ολυμπιακός έτρεξε μέχρι και σήμερα ένα σερί 14/0/1, με μοναδική ήττα αυτή από τον ανώτερο ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Πέρασε νικηφόρα από τις δύσκολες έδρες του Παναθηναϊκού και του Αστέρα Τρίπολης, νίκησε εντός έδρας ΑΕΚ, Άρη και Ατρόμητο που σήμερα συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος και επιπλέον φιλοδώρησε με τέσσερα και πέντε γκολ τις ομάδες που του στέρησαν βαθμούς στον πρώτο γύρο (ΟΦΗ, Ξάνθη). 

Σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 72 βαθμούς σε 29 αγωνιστικές. Στα τελευταία δύο χρόνια, οι πρώτοι των πρωταθλημάτων μας πήραν 70 και 67 βαθμούς, ενώ οι δεύτεροι 64 και 61 σε 30 αγωνιστικές. Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός φέτος έχει κάνει μια χρονιά πρωταθλητισμού, καλύτερη ακόμη και από τους τελευταίους δύο πρωταθλητές κι ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 77 βαθμούς σε 29 αγωνιστικές. Χρειάζεται να ανατρέξουμε στη χρονιά 2015-16 προκειμένου να βρούμε την ομάδα που συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς, κι αυτή είναι ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα. Η ομάδα με το εκπληκτικό 28/1/1 και 85 βαθμούς στο πρωτάθλημα και την 3η θέση με 9 βαθμούς και ισοβαθμία σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ (με αντιπάλους Μπάγερν Μονάχου, Άρσεναλ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ).

Και τι γίνεται με τους περσινούς πρωταθλητές, θα αναρωτηθεί κάποιος. Η ΑΕΚ φέτος δεν κατάφερε να διεκδικήσει με αξιώσεις την κορυφή, καθώς έγιναν λανθασμένες επιλογές. Αρχικά δεν έγινε αντιληπτό ότι ο περσινός τίτλος ήταν μια υπέρβαση για το σύλλογο κι όχι μια φυσιολογική εξέλιξη. Δηλαδή, φέτος με την ίδια προσπάθεια, ενδεχομένως και με τους ίδιους παίκτες, δε θα ήταν δεδομένο ότι και πάλι η ΑΕΚ θα έπαιρνε το πρωτάθλημα, ή ότι θα έβρισκε παρόμοια αποτελέσματα, διότι πρώτον δε θα μπορούσε να επαναλάβει μια τόσο καλή χρονιά και δεύτερον διότι οι αντίπαλοι δυνάμωσαν. Επιπλέον ο Χιμένεθ έφυγε και τη θέση του πήρε ο Ουζουνίδης, ένας προπονητής διαφορετικής φιλοσοφίας. Παράλληλα, όταν χάθηκαν σημαντικά κομμάτια του περσινού παζλ, όπως ο Χριστοδουλόπουλος, ο Αραούχο και Βράνιες δεν βρέθηκαν άξιοι αντικαταστάτες τους με αποτέλεσμα το ρόστερ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα θέλω του προπονητή. Πέραν τούτων, υπήρξε κακή μεταχείριση μεσούσης της σεζόν σε θέματα σημαντικών ποδοσφαιριστών όπως οι Σιμόες και Μπακασέτας, που δημιούργησε τριγμούς εσωτερικά. Ουσιαστικά η διοίκηση της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ δεν θέλησε φέτος να επενδύσει οικονομικά, λόγω της κατασκευής του νέου γηπέδου, κι αυτό είχε επίπτωση στο χορτάρι.

Η επιπλέον απόφαση

Για να συμβεί όμως ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα όπως είναι η φετινή πορεία του ΠΑΟΚ, πέραν όλων των παραπάνω χρειάστηκε και κάτι ακόμα. Γιατί ο τίτλος δεν εξαρτάται μόνο από τη δική σου απόδοση, αλλά και των άλλων. Άλλωστε η ομάδα του Λουτσέσκου ξεκίνησε με -2 τη σεζόν, πράγμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το ότι τερματίζει με τέτοια ανωτερότητα. 

Τι ήταν αυτό το κάτι λοιπόν; Η Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ φέτος πέρασε από το δεύτερο και τον τρίτο προκριματικό γύρο με αντιπάλους τη Βασιλεία και τη Σπαρτάκ Μόσχας με τρεις νίκες και μία ισοπαλία, ωστόσο δεν προκρίθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μπενφίκα στα πλέι-οφ. Στη συνέχεια κληρώθηκε στο δωδέκατο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ με αντιπάλους τις Τσέλσι, Μπάτε Μπόρισοφ και Βίντι. Εκ πρώτης όψεως και με βάση τον τρόπο που τερμάτισαν την περσινή σεζόν οι «ασπρόμαυροι», ο όμιλος αυτός θεωρήθηκε ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, σιωπηλά ή μη, ο ίδιος ο σύλλογος αποφάσισε πως απόλυτη προτεραιότητα για φέτος είναι το πρωτάθλημα. Από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δημιουργούν πάντα ένα έξτρα βάρος στους συλλόγους και η ομάδα του Λουτσέσκου δεν ήταν μαθημένη σε αυτήν την κατάσταση, σχεδόν νομοτελειακά οδηγήθηκε στο να παρατήσει τις όποιες βλέψεις της για διάκριση εκτός συνόρων. Έτσι σε έξι αγώνες στους ομίλους είχε ρεκόρ 1/0/5 συγκεντρώνοντας μόλις τρεις βαθμούς και 12 γκολ παθητικό. 

  • Επιλογές, στρατηγική και αποφάσεις. Άλλες δύσκολες κι άλλες πιο εύκολες. Με οποιοδήποτε κόστος, ό,τι κι αν χρειάστηκε να γίνει φέτος, έγινε σωστά για τον ΠΑΟΚ που στέφθηκε πρωταθλητής και μάλιστα αήττητος. Παρά το βαθμολογικό μειονέκτημα, τις απώλειες σημαντικών παικτών και τον αντίπαλο που δε σταμάτησε ποτέ να τον κυνηγά στην κούρσα της κορυφής. Κι αν η ευκαιρία για διάκριση στην Ευρώπη πήρε φέτος αναβολή, η ομάδα της Τούμπας πρόκειται σύντομα να έχει μια δεύτερη. Σήμερα όμως μετράει που κατέκτησε αυτό που της έλειπε για 34 χρόνια. Και το πέτυχε εμφατικά.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.